Autor Wątek: Porady babskie  (Przeczytany 102535 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Lis, 2008, 19:40:29 »
Pomarańczowa pomoc.
Owoce egzotyczne świetnie pomagają wysmuklić uda,biodra,pośladki i....zwalczać cellulit.Zawieraja duzo wody,co pomaga odżywiać skórę.Prócz pomarańczy pomocne są jabłka,owoce mango,grejpfruty i ananasy-te ostatnie dobrze wspomagają odchudzanie.Wszystkie te owoce zawierają dużo wody i mało kalorii!!!.
Nie można jednak zapominać ,że cellulit najlepiej jest...rozchodzić.Chodzenie ,zwłaszcza w szybkim tempie,pomaga w spalaniu tłuszczu.

Siedem powodów ,by jadać buraki ćwikłowe:
---Zawierają witaminy z grupy B,które wspomagają procesy krwiotwórcze;

---Są bogate w kwas foliowy -niezbędny do prawidłowego przebiegu rozwoju płodowego dziecka,dlatego są polecane kobietom w ciąży;

---Udowodniono,że zapobiegają nowotworom-działają profilaktycznie i leczniczo;

---Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi;

---Łagodzą dolegliwości związane z przekwitaniem;

---Działają zasadotwórczo,dzięki czemu przywracają w żołądku równowagę;

---Są niskokaloryczne.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Lis, 2008, 15:41:13 »
Zatoki
Gdy odczuwamy ból głowy,przy nachylaniu bóle nasilają się ;tak samo przy kaszleniu ,nie lekceważ tego objawu-bo mogą ,to być problemy z zatokami.Najczęściej towarzyszy temu przeziębienie .Jeżeli towarzyszący przeziębieniu katar nie przechodzi po 3-5 dniach,a bóle głowy nie ustępują -należy udać się do lekarza.Wczesne rozpoznanie może ograniczyć leczenie -do przyjmowania leków wsakazanych przez lekarza.Jednak gdy będziemy zwlekać ,nie obędzie bez wizyty u laryngologa i leczenia specjalistycznego.
Jeżeli lekarz rozpozna ,że nasze dolegliwości ,to sprawka chorych zatok,nie przerażajmy się.Obecnie można usuwać znamiona choroby nowocześnie i skutecznie.Opracyjne leczenie jest bezbolesne trwa 1,5 godz.a pacjent kolejnego dnia może opuścić szpital.Jednak aby uniknąć ingerencji chirurgicznej należy dbać o siebie szczególnie jesienią,gdy pogoda jest zmienna ,zdradliwa.Nie musicie nosić czapek od rana do nocy ;)Wystarczy ,że macie ją przy sobie i gdy pogoda się zmieni [a obecnie bywa ,że mamy dwie pory roku w ciągu doby] należy nie wychładzać głowy,nasze babcie mówiły ,że przez głowę ciepło ucieka z organizmu.I chyba miały rację,nie szpanujmy jacy jesteśmy wytrwali.Lepiej pochodzić z okryciem na głowie aniżeli mieć czerwone uszy nos i bóle głowy.

Zdrowie i Uroda

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Lis, 2008, 03:06:38 »
Grypa

Nadeszła jesień i ostatni dzwonek na podjęcie decyzji czy będziemy się szczepić czy tez sobie odpuścimy szczepionkę przeciw grypie.Na temat szczepień krążą różne opinie.Badania przekonują ,że jedyny skuteczny i bezpieczny sposób ,żeby ustrzec sie przed grożną chorobą  ,to szczepienie.Musimy jednak pamiętać ,że istnieją:
Wskazania--Osoby pracujące w dużych skupiskach np. lekarze,pilęgniarki,nauczyciele,sprzedawcy;--Kobiety planujące ciążę w 2 i 3 trymestrze ciąży [w przypadku epidemi grypy albo jeśli jesteś w grupie podwyższonego ryzyka.,lekarz rozważy podanie szczepionki niezależnie od miesiąca ciąży]--Osoby przewlekle chore np. na schorzenia ukladu oddechowego,krążenia,cukrzycę,z obnizoną odpornością [osoby z chorobą nowotworową mogą być zaszczepione po konsultacji z lekarzem w okresie remisji choroby]-- Seniorzy po 65 roku życia--Dzieci ,które chodzą do żłobka i przedszkola,uczniowie [szczepionki nie podaje się maluchom do 6 miesiaca życia]


Przeciwskazania:--Infekcja z wysoką gorączką oraz okres zaostrzenia się choroby przewlekłej--Zespół Gullain-Barre'a[choroba neurologiczna]--Uczulenia na składniki szczepionki np.białko jajka kurzego [gdy samo przebywanie w pomieszczeniu ,gdzie ubija się pianę wywołuje obrzęk gardła lub skurcz oskrzeli,albo wysypka po zjedzeniu jajka nie dyskwalifikuje]--Silne odczyny poszczepienne po poprzedniej szczepionce przeciw grypie [wstrząs analityczny,ale nie grożne zaczerwienienie czy opuchnięcie ręki lub złe samopoczucie]

Do szczepień kwalifikuje lekarz na podstawie badania i wywiadu.W dniu szczepienia powinniśmy być zdrowi.Szczepionka zaczyna działać  siedem dni od podania przez cały rok. Trzeba też wiedzieć ,że nie ma szczepionek lepszych czy gorszych.
Szczepionka zawiera nieżywe wirusy,nie zachorujemy więc po jej podaniu.Niektóre osoby łapią inną infekcję i obwiniają za to szczepionkę.Należy zaznaczyć ,że szczepionka ponoć zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę ponad w 80%-tach.


Na Zdrowie
« Ostatnia zmiana: 17 Lis, 2008, 03:10:38 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Lis, 2008, 16:07:14 »
Kiedy przeziębienie ,a kiedy grypa.

Często mylimy przeziębienie z grypą bo ich objawy są do siebie podobne,ale to podobieństwo jest pozorne.

Przeziębienie-to ostre wirusowe zakażenie dróg oddechowych [nosa i gardła],natomiast grypa to infekcja wirusowa ,która atakuje cały organizm.

Przeziębienie-rozwija się powoli,stopniowo,grypa zaś atakuje nagle,znienacka i zwala z nóg.

Przeziębienie-przebiega łagodniej;gorączka jeśli się pojawia ,nie jest wysoka,bóle mięśni i stawów zdarzają się rzadko.W przypadku grypy gorączka jest zawsze wysoka i czujemy się fatalnie.

Przeziębienie-jest zawsze skutkiem przemarznięcia ,skoków temperatury na dworze,przemoknięcia,silnego wiatru.Atak grypy jest od tego zwykle niezależny.

Grypą-[która wywołana jest przez wirusy A,B,C] zarażamy się drogą kropelkową ,gdy chory kaszle i mówi.Przeziębić się można również drogą kropelkową ,ale nie tylko;także drogą ręka-usta,czyli przez kontakt ze skórą chorego,czy z przedmiotami ,których dotykał [klamka,telefon,stół,ale równie dobrze poręcz w autobusie-gdy dotykamy potem swojej twarzy,nosa ,oczu,dochodzi do zamozakażenia]

Po grypie-mogą wystąpić powikłania ,z zapaleniem płuc,opon mózgowych i mięśnia sercowego włącznie.Przeziębienie nie jest ,aż tak niebezpieczne,ale w jego wyniku również może dojść do powikłań.Dlatego zawsze kiedy nie czujesz się dobrze,niezbędna wizyta u lekarza.


Różnice w objawach

Grypa                                                 Przeziębienie

Początek-nagły ,błyskawiczny                  -- powolny ,łagodny;

Temp.ciała-bardzo wysoka do 39 st.         -- rzadko gorączka,lekko podwyższona;

Katar-  Nie zawsze                                --zawsze ;

Bóle mięśni- zwykle                               --rzadko; 

Samopoczucie-fatalne                           --umiarkowane;

Związek z pogodą-niewielki                    --bardzo silny.     


Zdrowie
« Ostatnia zmiana: 17 Lis, 2008, 16:09:19 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Lis, 2008, 23:42:35 »
Antybiotyki

Niektórzy ludzie wciąż wierzą ,że bez antybiotyku nie można się porządnie wyleczyć.Nagabują lekarzy ,żeby Ci im zapisywali coraz to nowe wynalazki albo,co gorsza leczą się na własną rękę tym ,co zostało w domu po ostatniej chorobie.BłądNormalny ,zdrowy dobrze odkarmiony organizm ma wystarczającą odporność ,aby poradzić sobie z drobną infekcją bakteryjną,a na grypę ,która jest infekcją wirusową ,antybiotyki po prostu nie działają.
Zażywając antybiotyki wybijasz oprócz tych chorobowych bakterii również własne ,pożyteczne drobnoustroje.Co więcej szkodzisz innym.Antybiotyki sprawiają ,że chorobotwórcze bakterie przekształcają się w coraz bardziej zjadliwe mutacje,odporne na stosowane dotychczas antybiotyki.
Jeżeli musisz zastosować antybiotyk ,stosuj go w/g wskazań lekarza .Sam po lepszym samopoczuciu nie przestawaj go zażywać,mimo pozornej porawy zażyj taką dawkę jaką przepisał lekarz.

Porady zdrowotne

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #95 dnia: 21 Lis, 2008, 22:23:03 »
Jeszcze powrócę na krótko do Antybiotyków
-Antybiotykowej kuracji nie wolno przerywać;
-Nie wolno popijać ich kefirem;
-Antybiotyki niszczą naturalna florę bakteryjną;
-Nie wolno popijać ich sokami owocowymi,szczególnie z cytrusów;
-Częste zazywanie antybiotyków uodparnia na nie organizm;.
-Dzieci ,które często zażywają antybiotyki są podatniejsze na alergie
-Trwają badania nad ustaleniem dlaczego tak się dzieje.Prawdopodobnie przyczyną jest niszczenie przez lek flory bakteryjnej w jelitach,która jest ważnym elementem systemu odpornościowego.
Niektóre preparaty .które stosuje się w leczeniu zakażeń układu moczowego,w zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych,zapaleniu gruczołu krokowego-mogą uszkadzać narząd słuchu.Jeśli nie jest ,to absolutnie konieczne nie należy podawać ich dzieciom poniżej 3 roku życia oraz osobom starszym ,które skończyły 65 lat.


Z cyklu prawda czy fałsz.
Przy bólu stawów warto zastosować ciepły okład.....

FałszJeśli ból ma podłoże zapalne,staw jest obrzękniety ,cieplejszy niż reszta ciała,nalezy więc zastosować okład zimny,wręcz lodowaty [np.z lodu włożonego do woreczka foliowego owiniętego w ściereczkę ]Ciepłe okłady są pomocne przy bólach napięciowych mięśni,szczególnie karku i pleców.


Gdy włosy przetłuszczają się -czy przyczyną może być zbyt częste ich mycie?
Fałsz-włosy można myć nawet codziennie ,jeżeli jest ,to konieczne.Obecnie na rynku są dostępne szampony do częstego stosowania-bardzo łagodne,nie podrażniają i nie przesuszają skóry głowy.Nakładamy je tylko raz i spłukujemy letnią wodą.


Moda na zdrowie


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #96 dnia: 24 Lis, 2008, 18:13:07 »
W poradach kosmetycznych pisałam ostatnio o pielęgnacji dłoni.To co teraz chcę napisać potraktuję w tym temacie:

Uprczywe zapachy na dłoniach:
Usuwanie zapachu z ryby-Najprostszym domowym sposobem jaki stosowały nasze babcie ,było umycie rąk czystym octem,albo przetarcie ich surowym ziemniakiem;potem należałoby je smarować mieszanką równych części miodu i mączki ziemniaczanej ,by je wygładzić.
Usuwanie zapachu z czosnku-Natrzyj ręce fusami z kawy,potem wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Usuwanie zapachu z cebuli-Natrzyj ręce świeżą pietruszką.
Usuwanie zapachu wybielacza-Posmaruj ręce octem.

Wyjaśnienie:Świeża pietruszka ma właściwości łagodzące i oczyszczające[liście] i napotne [korzeń] Zawiera olejek lotny,sole mineralne,witaminy [A,C,E] i żelazo.
Ocet: Dzięki zawartości kwasu octowego,usuwa niektóre zapachy,a szczególnie wybielaczy takich jak woda Javel.
Ziemniaki:Wpływają na skórę łagodząco dzięki zawartości 20% skrobi,która ma silne właściwości przeciwzapalne.Poza tym cząsteczki skrobi absorbują i neutralizują drobiny produktu,którego zapach chcesz usunąć.
Miód :Łagodzące właściwości miodu pochodzą z zawartej w nim glukozy,kwasu mrówkowego i składników aromatycznych.
Mąka ziemniaczana-ma właściwości wygładzające [tak jak u ziemniaków -ważna jest skrobia]

Sekretnik Babuni

Moje osobiste doświadczenie ,gdy macie naczynia brudne od ryb [w occie czy w oliwie];przed umyciem ich, najpierw spłuczcie je zimną wodą ,a w przypadku oliwy-ciepłą wodą .Potem dopiero myjcie je w płynach do naczyń ,względnie w zmywarce.Naczynia po kontakcie z czystą wodą ,tracę intensywny zapach.
« Ostatnia zmiana: 24 Lis, 2008, 18:15:40 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #97 dnia: 28 Lis, 2008, 22:14:09 »
Domowa pasta do zębów.

Szałwia:-ususz liście szałwi,w ściereczce skrusz je na puder wałkiem do ciasta.Otrzymasz wzmacniającą dziąsła pastę do zębów ,oczyszczającą oddech i utrzymującą zęby w dobrym stanie.

Pomarańcza lub mandarynka:-Wysusz skórki z tych owoców ,zmiel je na puder i dodaj sproszkowanych gożdzików.

Truskawka lub poziomka:-Rozgnieć truskawkę ,po umyciu wypluj ją;Truskawki wybielają zęby ,wzmacniają dziąsła,usuwają osad nazębny.Opłucz usta letnią wodą albo naparem z płatków gożdzików.

I wreszcie panie i panowie palący niech pamiętają ,że kilka kropli soku z cytryny na szczoteczce wzmocni dziąsła i wybieli zęby.

Balsam odżywczy do ust: -1 łyżeczka wosku pszczelego stop w kąpieli wodnej z 2 łyżkami olejku z kiełków pszenicy.Zdejmij z ognia i dodaj 1 łyżeczkę niegazowanej wody mineralnej.Dobrze wymieszaj,wlej do pojemniczka i regularnie smaruj nim usta.
Wosk zmieszny z olejkiem staje się substancją łagodzącą i odżywczą.

Olejek migdałowy ;który tak często występuje w poradach ma właściwości łagodzące i odżywcze.
Olejek z kiełków pszenicy ,bogaty jest w witaminę E i berakaroten,używany jest jako środek odżywczy i tonizujący skórę warg.

Suche usta:-Nacieraj wargi co wieczór mieszniną wody i gliceryny [równe proporcje]Bardzo szybko znów będą gładkie i miękkie.
Najważniejsza uwaga ,jak masz suche usta ,staraj się ich nie oblizywać na dworze.[szczególnie na chłodzie]


Sekretnik Babuni

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #98 dnia: 02 Gru, 2008, 00:55:57 »
Żyjmy łatwiej-Porady z różnych dziedzin.

Bielizna nie zamarznie:-Bielizna suszona zimą na mrozie nie zamarznie,jeśli do ostatniego płukania wsypiesz łyżkę soli.

Bezpieczna drabina:-Drabina nie będzie się przesuwała w czasie pracy ,jeśli po nóżki podkleimy kawałki gumy.W prosty sposób zabezpieczymy też drabinę ,wstawiając ich końce w .....tenisówki.

Bukiet:-Złożony z suchych kwiatów polnych ,takich jak dzika róża ,kąkol,chabry czy macierzanki,doskonale likwiduje niemiły zapach w pomieszczeniu.

Buteleczka po perfumach:-Lub ulubionej wodzie kolońskiej ,gdy zachowała zapach ,może się przydać -połóż ją obok bielizny lub włóż między chusteczki .Będą pachniały pięknie przez długie miesiące,nasycając wonią całe wnętrze szafy

By zawiasy nie skrzypiały:- Smarujemy je jakimkolwiek olejem [może być jadalnym]lub wazeliną.

Dłonie:-Stale zimne świadczą o zaburzeniach w krążeniu,dlatego nie należy wówczas nosić na palcach pierścionków i obrączek.Ważne jest wtedy również to,by zimą palce w rękawiczkach nie były ściśnięte,a więc nie wolno zakładać rękawiczek zbyt dopasowanych.

Dywan:-Jeśli na dywanie pozostały wgniecenia po ciężkich meblach,należy je porządnie skropić wodą,a po lekkim wyschnięciu wyszczotkować.Dywany ,zwłaszcza nowe,trzeba trzepać po lewej stronie,by nie zniszczyć włosków tzw.runa.Po prawej stronie sczyszczamy tylko kurz,stosując niezbyt twardą szczotkę.

Gaz ulatniający się :-Oraz nieszczelność instalacji kuchenki czy piecyka w łazience bezbłędnie wykryje plasterek pomidora.Jeśli ,przesuwając plasterkiem po instalacji ,zauważymy,że pomidor gwałtownie się odbarwia,w tym miejscu instalacje na pewno jest nieszczelna.

Gdy klucz zacina się w zamku:- Należy umyć go dobrze mydłem w ciepłej wodzie,osuszyć i natrzeć parafiną,którą można kupić w aptece.

Grzebienie:-Oraz szczotki do włosów oczyścimy dokładnie spryskując je pianką do golenia,a po kilku minutach spłukując ciepłą ,bieżącą wodą.

Jak dostać się do szuflady:-Gdy odłamie się lub odpadnie uchwyt od szuflady,można spróbować otworzyć ją używając przepychacza do zlewu,natomiast szuflady wciąż zacinające się smarujemy mydłem i problem znika.

Jak otworzyć słoik twist:-Odwracamy słoik do góry dnem i stawiamy go na blacie stołu lub twardym parapecie ,nieco przechylamy i kilkakrotnie,dość mocno przyciskając ,zataczamy krąg brzegiem zakrętki,po czym odkręcamy bez użycia zbyt dużej siły.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #99 dnia: 04 Gru, 2008, 02:29:04 »
  Żyjmy łatwiej

Jak prosto powiesić obraz:-Przyklejamy u dołu ramy ,oczywiście pod spodem ,pasek papieru ściernego,który będzie przylegał szorstką powierzchnią do ściany,co pozwoli nadać obrazowi żądane położenie.

Jedwab:-Jedwab nie farbuje gdy pierzemy go w wodzie z dodatkiem octu..Natomiast jedwab sztuczny nie straci połysku ,jeżeli po wypraniu wypłuczesz go jeszcze w lekko ocukrzonej wodzie.

Paznokieć:-Nie szczernieje brzydko po uderzeniu ,jeżeli szybko przyłożysz na niego okład z zimnej wody i ,mimo bólu ,dość długo będziesz uciskać uderzone miejsce.

Pilniki:-Wszystkich rodzajów można oczyścić ,naklejając na nich wzdłuż kawałek szerszej taśmy samoprzylepnej lub plastra bez gazy.Następnie taśmę mocno przyciskamy,a potem odrywamy jednym ,szybkim ruchem.

Prawa-lewa;-Tkaniny jasne,bawełniane prasujemy po prawej stronie,a ciemne po lewej.
Jesli tkanina wykazuje tendencję do kurczenia się ,należy materiał prasować wzdłuż prostej nitki i naciągnąć go w tym kierunku.
Tkaniny lniane i bawełniane przecieramy niezbyt mokrą gąbką wzdłuż nitek osnowy i prasujemy przeważnie po prawej stronie.
Tkaniny wełniane nie nabiorą polysku ,jeśli będziemy je prasować po lewej stronie przez wilgotną ściereczkę.
Jedwab sztuczny prasujemy zawsze na mokro z lewej strony ciepłym ,lecz niegorącym żelazkiem.
Sztruks i welur również należy prasować po lewej stronie,potem lekko wyszczotkować materiał po prawej.

Przyjemny zapach w mieszkaniu:-Uzyskasz ,gdy do filtra w odkurzaczu wlejesz troszeczkę pachnącego olejku,który będzie unosił się podczas odkurzania.

Rajstopy i pończochy:-W rajstopach i pończochach pochodzisz o wiele dłużej,jeżeli przed założeniem włożysz je na dwie godziny do zamrażalnika.
Lecące oczko można przyhamować ,smarując je odrobiną lakieru do paznokci,lakierem do wlosów lub wilgotnym mydłem.

Rdza:-Ślady rdzy usunąć można szmatką zwilżoną amoniakiem.Często na blaszkach do pieczenia ciasta pojawia się rdza;aby się jej pozbyć należy formę posypać dużą ilością soli,odczekać 20 min.,a następnie przetrzeć skórką od słoniny.Po tym zabiegu blachę myjemy i dokładnie wycieramy do sucha.

Rysy na meblach:-Ale tylko te niezbyt głębokie ,należy smarować bezbarwną wazeliną,pozostawić na dobę,a następnie porządnie wypolerować miękką szmatką.


Uniwersalny poradnik dla całej rodziny
« Ostatnia zmiana: 04 Gru, 2008, 02:32:27 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #100 dnia: 06 Gru, 2008, 01:18:45 »
Żyjmy łatwiej

Sierść-Psa lub kota najłatwiej zbierzemy z dywanu mokrą gąbką.

Słoik-Z kompotem otworzy się natychmiast ,jeśli zakrętką do dolu wstawimy go na chwilę w gorącą wodę.

Solniczka zawsze sprawna-Sól łatwo chłonie wilgoć,toteż by nie zapchały się dziurki w solniczce,wrzucamy do środka kilka ziaren ryżu.

Sposoby na lakier do paznokci-Aby buteleczka z lakierem do paznokci nie zakleiła się ,posmaruj nakretkę i gwint buteleczki wazeliną.
Zaklejoną buteleczkę z lakierem otworzysz bez problemu po włożeniu jej do gorącej wody;to samo dotyczy także innych zakrętek na tubkach np.z klejem.
Możesz znacznie przyspieszyć wysychanie lakieru na paznokciach ,jeśli zanurzysz na chwilę palce w naczyniu z zimną wodą.

Srebrne sztućce-Nie powinny być zostawione w kwaśnych potrawach,na przykład w sałatkach warzywnych i owocowych ,kwaśnych sosach oraz wszelkich daniach przyprawianych octem,gdyż pod wpływem kwasu miedż ,znajdująca się w srebrze śniedzieje i jest trująca.
Srebrne sztućce nie mogą też stykać się z surowym bądż gotowanym na miękko jajkiem,gdyż pod wpływem znajdujących się w nim związków siarki srebro pokryje się nalotem.

Stęchlizna-Zapach stęchlizny zniknie z szafy ,gdy włożymy do niej gożdziki,owoce świeżej pigwy lub wstawimy talerz z wrzącym mlekiem ,które powinno postać w szafie aż do wystygnięcia ;drzwi szafy muszą być zamknięte.
Pojawienie się przykrej woni stęchlizny w rzadko używanym termosie zapobiegniesz ,wrzucając do niego kostkę cukru.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #101 dnia: 08 Gru, 2008, 16:13:13 »
Żyjmy łatwiej

Swetry z angory- Podobnie jak dzmskie czapki zimowe oraz inne ubrania z tego rodzaju wełny,jeśli mocno ''obłażą'',wkładamy je do plastykowego worka lub torebki foliowej i na dobę zamrażamy.

Szklanka nie pęknie-Gdy podczas nalewania gorącego płynu będzie w niej metalowa łyżeczka.

Szkło nie pęknie-Jeżeli przed nałożeniem na nie gorącej potrawy lub wlaniem gorącego płynu postawimy je na wilgotnej ścierce.

Szyby- Świeże umyte świetnie wypolerujesz ,używając w tym celu starych rajstop.

Ściereczka do kurzu-Dokładniej będzie zbierać kurz ,gdy czasami wypierzesz ją w wodzie z dodatkiem gliceryny.

Świece -Palą się równomiernie ,a stearyna mniej z niej kapie,jeżeli przed zapaleniem namoczymy je w mocno osolonej wodzie.
Świecy ,która ma średnicę większą od oprawki lichtarza ,nie należy rozgrzewać nad płomieniem ,tylko w gorącej wodzie.
Świeca będzie płonęła jasnym płomieniem i nie wypali się tak szybko ,jeśli wokół knota wsypiemy szczyptę soli.



Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Gru, 2008, 00:55:52 »
Żyjmy łatwiej:

Termos- Nie pęknie ,gdy przed pierwszym użyciem otworzysz go i przez chwilę potrzymasz nad parą ,tak zby wpadła do wnętrza termosu.

Wełna-Poskręcana wełna ze sprutego swetra będzie prosta,jeżeli nawiniemy ją na butelkę wypełnioną gorącą wodą.

Woda twarda- Zmiękczona może zostać sodą ,która powinna być w każdym domu,gdyż ma różnorodne zastosowanie,zarówno w kuchni ,jak i poza nią.

Zapach nikotyny-Zlikwidujemy w mieszkaniu ,zapalając świecę .Usuwa się go również przez zawieszenie na noc dużej ,mokrej gąbki u żyrandola ,a najlepiej -do czego namawiam gorąco -wogóle nie palić  :P

Żelazko- Jeżeli do wody w żelazku z nawilżaczem dolejesz kilka kropel swoich ulubionych perfum,ubrania będą pachnieć tak ,jak lubisz.


844 sposoby na domowe problemy

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #103 dnia: 17 Gru, 2008, 00:36:52 »
Lodówka i zamrażarka

Ostrożnie z lodówką :-Pamiętaj -nie nalęży przeładowywać lodówki ! Powietrze musi mieć dostęp do przechowywanych zapasów ze wszystkich stron.
Potrawy wstawione do lodówki muszą być najpierw wystudzone do temperatury pokojowej.Wkładanie ciepłych potraw do lodówki powoduje zbyt szybkie jej oblodzenie,co znacznie zwiększa zuzycie prądu,nawet w wypadku nowoczesnych chłodziarek energooszczędnych .To samo podane było w temacie oszczędzania prądu
Wszystkie produkty powinny być przykryte pokrywkami lub owinięte folią,a butelki z płynami zamknięte,aby uchronić je przed wysychaniem bądż wydzielaniem niepożądanych zapachów.
Lodówkę należy otwierać na krótko i zaraz je zamykać,aby jak najmniej ciepłego i wilgotnego powietrza wchodziło do jej wnętrza.
Od czasu do czasu przetrzyj gumową uszczelkę w drzwiach lodówki talkiem.Guma nie skruszeje wtedy tak szybko ,dzięki czemu chłodziarka zachowa szczelność.

Jak usunąć niemiły zapach z lodówki
Na spodeczek nasyp łyżkę sody oczyszczonej i wstaw do lodóki.Wchłonie ona brzydkie zapachy.W razie konieczności wymień na świeżą porcję.Zużytą  sodę wsyp do odpływu do rur w zlewie.Stamtąd również usunie przykry zapach.

Porządek w zamrażarce
Aby zachować porządek w zamrażarce,na każdy opakowany w folię kawałek mięsa ,czy pojemnik z potrawą naklejamy kartkę z datą i nazwą produktu.Nie można przechowywać produktów w nieskończoność,a poza tym trudno potem odróżnić oszroniony kotlet od pieczeni.

Zamrażanie mięsa
Kawałki świeżego mięsa włożyć do torebek foliowych i szczelnie zamknąć.
Nie wkładaj do zamrażarki kawałków mięsa powyżej dwóch kilogramów.
Pamiętaj -im mięso bardziej tłuste,tym krótszy powinien być czas jego przechowywania,ponieważ również i w zimnie tłuszcz jełczeje.

Rozmrażanie mięsa i drobiu
Mięso można łagodnie rozmrażać w lodówce [przez noc] lub w kuchence mikrofalowej-w najniższym stopniu ogrzewania.W temperaturze pokojowej mięso traci zbyt wiele cennego soku,bywa potem suche i żylaste,a poza tym może rozwinąć się w nim salmonella.
W żadnym wypadku nie wolno spożywać cieczy wydzielonej z rozmrożonego mięsa.Nie można jej również dawać zwierzętom.Należy ją wylać lub podlać nią kwiaty w ogródku.
Zamrożony drób należy wyjąć z opakowania i rozmrażać go w takich warunkach jak mięso.Wylać ''sok'',który się wydzielił!
Z zamrożoną dziczyzną postępuj podobnie jak mięso.Poza tym nie musisz jej już bejcować,bo dzięki zamrożeniu w zupełności skruszało.

Zamrażanie -rozmrażanie jarzyn i owoców
Jarzyny ,w szczelnych opakowaniach,można przechowywać w zamrażarce dwanaście miesięcy.
Przed włożeniem do zamrażalnika należy je oczyścić i blanszować.W tym celu włóż je na 2-3 min.do gotującej wody,wyjmij i schłódż szybko zimną wodą.
Jarzyny nie rozmrażaj tylko od razu gotuj lub smaż.
Jezeli galaretką zalejesz nie rozmrożone owoce ,to galaretka szybko się zetnie;do tego bita śmietan i deser gotowy.

844 sposoby na domowe problemy

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Gru, 2008, 21:31:19 »
Ciasta

Formy do pieczenia ciasta--Będą zawsze czyste i ciasto sie nie przypali ,jeśli wyłożymy je papierem do pieczenia ciasta i wysmarujemy tłuszczem.
-Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze,bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta.
-Formy z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dobrze do ciasta.Czas pieczenia może więc być dłuższy o 20%.
-Jeśli chcesz upiec tylko pół blachy placka ,zmniejsz blachę układając przez środek pasek z folii aluminiowej.

Przygotowanie do pieczenia ciasta
-Przesianie mąki przed wykonaniem ciasta spowoduje ,że ciasto będzie pulchniejsze.Dlaczego? Gdyż mąka w czasie przesiewania miesza się z powietrzem.Przy okazji usuwamy z mąki zanieczyszczenia.
-Sita używane do przesiewania mąki wystarczy otrzepać i spłukać zimną wodą;przy płukaniu gorącą wodą zakleja się oczka.
-Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy lekko mąką lub tartą bułką.Ciasto po upieczeniu lepiej wyjdzie z formy.
-Ciasto o wiele dłużej zachowuje świeżość ,jezeli doda się przetartą,ugotowaną dynię do ciasta drożdżowego,a do pierników utartą ,surową marchew lub cukinię oraz odrobinę oleju.
-Ciasto kruche dobrze przenosi się ze stolnicy do foremki ,jeżeli położymy pod nie przeroczystą folię posypaną mąką.Przenosimy je na wałku stopniowo odklejając od folii i wyrównujemy brzegi.

Pieczenie ciasta
-Blachę czy formę z ciastem należy stawiać tylko na ruszcie,nigdy na innej blasze.
-Gdy ciasto w wysokich formach za szybko się rumieni,trzeba przykryć powierzchnię folią aluminiową.
-Jeśli piecyk zbyt mocno przypieka ciasto od spodu,należy ustawić pod blachę z ciastem garnek z zimną wodą i wymieniać ją w trakcie pieczenia.
-Nie otwierajcie za wcześnie drzwiczek pieca,żeby obejrzeć ciasto.Niektóre rodzaje ciast ,jak np.babka piaskowa czy biszkopty,bardzo tego nie lubią i mogą opaść.W efekcie otrzymamy zakalec.
-Przed wyjęciem ciasta z piekarnika trzeba przeprowadzić próbę ''na patyczek''-wkłuć w środek ciasta wykałaczkę lub inne wąski patyczek i jeśli nie ma na nim śladu ciasta ,znaczy to,że jest upieczone.Jeśli drewienko nie jest czyste,przedłużamy czas pieczenia jeszcze o mniej więcej 10 min.
-Jeżeli w czasie pieczenia wypłynie trochę ciasta do wnętrza piekarnika należy to mijsce natychmiast posypać solą.Po ostudzeniu pieca przypalone miejsce łatwo będzie można wyczyścić szczotką i wytrzeć wilgotną szmatką.

Po pieczeniu
-Ciasto w zasadzie można wyjmować z formy dopiero po kilku minutach od zakończenia pieczenia.
-Jeśli ciasto nie chce wyjść z formy ,należy postawić na chwilę gorącą formę na wilgotną ścierkę.
-Gorącego ciasta nie można od razu wstawiać do szafki czy chować do pojemnika.Powinno wystygnąć na powietrzu,aby ulotniła się para wodna i umocniła się jego struktura.
-Piekarniki i inne ciasta z dodatkiem korzeni należy spożywać po tygodniu od upieczenia.Dopiero wtedy osiągną w pełni zapach i smak.
-Kruche ciasto o dużej zawartości tłuszczu powinno być zjedzone najpóżniej do dwóch tygodni.Ten rodzaj ciast nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
-Zbyt mocno przypieczone ciasto można jeszcze uratować ,jeśli przypalone miejsca zetrzemy drobną metalową tarką ,a następnie całe ciasto posypujemy grubo cukrem pudrem lub pokryjemy polewą czekoladową.

844sposoby na domowe problemy