Autor Wątek: Porady babskie  (Przeczytany 102453 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Sie, 2008, 17:03:13 »
  Pamiętajmy ,że Maliny -działają przeciwnerwicowo
                      Jeżyny- wzmacniają organizm po chorobie
                      Jagody -poprawiają widzenie nawet po zmroku.


Wejdż w pokrzywy
Jeśli w czasie wakacyjnych wędrówek dopadnie Cię ból stawów spowodowany przemęczeniem lub przechlodzeniem ,wejdż w po-
      krzywy!Pokrzywa jest jednym z najstarszych sposobów na bóle reumatyczne.Jej Parzydełka zawierają kwas mrówkowy-
      lekarstwo od wieków stosowane przy bólach reumatycznych i artretycznych.Wprawdzie nie jest to kuracja przyjemna,ale
      bardzo skuteczna ,bo wraz z ustąpieniem pieczenia i swędzenia mija też ból stawów.W pokrzywy wejść można bez ryzyka
      przedawkowania.Wszystko zależy od determincji pacjenta. :P

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Sie, 2008, 22:12:07 »
Że też mnie diabeł podkusił odzywać się w "babskim" temacie  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Sie, 2008, 16:09:18 »
   Jedzcie morele;zaleca sie przede wszystkim przy zaburzeniach krążenia i w chorobach serca.Łagodzą one bóle towarzyszące  kolkom nerkowym i żółciowym,wątrobowym.Jako zasadotwórcze,zalecane są przy chorobach przemiany materii,
nadkwasocie i niedokrwistości.Przeciwdziałają bezsenności ,obniżają ciśnienie krwi,chronią przed chorobami oczu i skóry.
Suszone morelenależą do najzdrowszych produktów,które wzmacniają tkanki,przedłużają życie komórek i pomagają
zwalczać anemię.Są bardziej kaloryczne niż świeże owoce,jednak proces suszenia sprawia ,że zawierają więcej beta -karote-
nu,potasu i żelaza
.Składniki te wzmacniają paznokcie ,skórę oraz włosy.
Nadmierne spożywanie może wywołać lekkie przeczyszczenie.
Szklanka soku z moreli zapewnia dobowe zaopatrzenie na witaminę C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Sie, 2008, 00:42:43 »
Brzoskwinie-polecane są w dietach odchudzających,bo pomagają w procesie oczyszczania toksyn
                         i szkodliwych produktów przemiany materii.Z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne ,stosowane są
                        przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach ukladu moczowego.
                         Pobudzają żołądek do wydzielania soku trawiennego co aktywuje procesy trawienne.
                         Spożywanie brzoskwińzaleca się także przy zaburzeniach pokarmowych,złej przemianie materii i dokucz-
                         liwych zaparciach .Ze względu na błonnik pokarmowy,dzieciom powinno się podawać brzoskwinię bez skórki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Sie, 2008, 15:23:14 »
Nektarynki.Ze względu na dużą zawartość witaminy z grupy B;niacyny i ryboflawiny,nektarynki ,brzoskwinie,morele to
                        owoce odziałaniu antystresowym,łagodzącym niepokój oraz stany lękowe.
                       W pracach naukowych dowiedziono ,że mogą także hamować rozwój nowotworu w obrębie jamy ustnej-zawarty
                       w nich beta-karoten stanowi bowiem blokadę dla rozwoju komórek nowotworowych,chroni błony śluzowe ,wzma-
                       cnia naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym,rewitalizuje skórę o odświeża jej koloryt.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Sie, 2008, 16:35:31 »
Jabłka;

Jabłko -owoc uniwersalny. Naukowcy z Cornell University przeprowadzili badania skórek jabłek,w trakcie których odnależli
             12 tajemniczych związków- triterpenoidów.Substancje te zabijają komórki rakowe lub przynajmniej hamują ich rozwój.
              Jedz zatem jabłka ,kiedy tylko masz ochotę- nie tylko wzbogacą twój organizm w witaminy,ale również ochronią przed
              najgrożniejszą chorobą XXI wieku.



Nie gotuj warzyw.

Temperatura powyżej 50 stopni C niszczy lub uszkadza część związków bioaktywnych,które znajdują się w roślinach.Zwolennicy
 mody na surowe warzywa tłumaczą ,że kiedy rozgotujemy kalafior,witaminy przechodzą do wody i są po prostu razem z nią wy-
lewane.Gotowanie niszczy enzymy ,które pomagają w odpowiednim trawieniu i wchłanianiu pożywienia.
To może być przyczyną otyłości cywilizowanego świata.
Przeciwnicy tej teorii są zdania ,że nasz organizm jest wyposażony we własne enzymy ,które potrafią sobie poradzić z przetwarza-
niem pokarmów.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Sie, 2008, 19:23:55 »
Pestki słonecznika

Trudno znależć inne ziarna zawierające tyle cennych związków chemicznych i ważnych witamin,które uzyskuje się przy tak niewiel-
kim nakładzie finansowym i wysokiej wydajności.Słonecznik zawiera skład idealny dla serca: wysokobiałkowy oraz niskowęglo-
wodanowy.
Już małe opakowanie to bomba składników trudnych do znalezienia w innych pokarmach,zawierająca 76% zalecanego dziennego
spożycia witaminy E.
Jedzmy więc pestki słonecznika ,bo są nie tylko smaczne,ale i zdrowe.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Sie, 2008, 20:00:50 »
Zioła w codziennym odżywianiu.

 Anyż     -dodany do potraw pobudza czynność jelit,reguluje funkcje gruczołów trawiennych.
 Chili      -zawarta w niej kapsaicyna reguluje i poprawia trawienie,a także zwiększa utratę ciepła z organizmu.
 Cynamon-szczypta cynamonu reguluje trawienie ,działa antyseptycznie i obniża poziom cukru we krwi.
 Czosnek- ma działanie bakteriobójcze ,zwiększa odporność ,obniża poziom cholesterolu we krwi.
 Gałka muszkatołowa-pobudza apetyt,uspokaja jelita ,poprawia nastrój.
 Imbir      -kłącza imbiru to afrodyzjak,ma także działanie pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.
 Kminek   -reguluje procesy fermentecyjne w jelitach,pobudza trawienie,działa przeciwbólowo i przeciwskurczowo.
 Kolendra -pobudza czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych,działa żółciopędnie,przeciwbólowo,antyseptycznie.
 Pieprz    -sprzyja wydzielaniu soków trawiennych ,stymuluje układ trawienny ,zawiera szczrgólnie dużo chromu,który obniża
                        apetyt na słodycze.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Sie, 2008, 17:48:43 »
Pieprz.

Wszyscy wiedzą ,że pieprz poprawia smak potraw,ale już nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego ,że pieprz odmładza.
Działa przeciw bólowo i jest zbawienny przy chorobach dróg oddechowych.Jest świetny w każdej postaci:czarny,zielony,czerwony,
 i biały.Ma działanie przeciwbólowe,
             -zapobiega chorobie wrzodowej żołądka ,a także wspomaga jej leczenie,
             -przeciwdziała tworzeniu zakrzepów i zatorów,które mogą prowadzić do zawału serca,
             -zawiera przeciwutleniacze pozwalające dłużej zachować młodość,
             -obniża poziom cholesterolu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Sie, 2008, 00:04:07 »
Lecznicza sól morska.   Pierwiastki zawarte w soli morskiej:
 
 Jod- odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy ,która zarządza naszą przemiana materii i reguluje nasza wagę.

 Wapń- wzmacnia odporność organizmu,łagodzi podrażnienia oraz reguluje funkcje układu krwionośnego.

 Magnez-wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo -naczyniowy.

  Potas ,Sód i Chlorki- wpływają korzystnie na funkcje serca i poprawiają ukrwienie skóry.

  Miedż-działa przeciwgrzybiczo ,wpływa na syntezę hemoglobiny oraz na gruczoły wydzielania wewnętrznego np. przysadkę
                  lub tarczycę.

  Selen- spowalnia proces starzenia się skory.

 Coraz częściej używa się soli morskiej w ''kuchni'',jest już dostępna w sklepach ,ale istnieje jedno ''ale''- jest droższa.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Sie, 2008, 01:01:59 »
  Moje panie , mamy swoje porady babskie, porady kosmetyczne ,przepisy kulinarne - zwracam się do Was z prośbą ,zabierajcie
głos ,nie żebym była zmęczona,ale przecież każda z Was też zna napewno jakieś porady czy przepisy.
Zauważcie ,że nie podaję żadnych nazw kosmetyków ,podaję typowe porady domowe - nie uwierzę abyście nie mogły dołączyć
ze swoimi doświadczeniami. A może coś Was interesuje ,może macie jakiś problem ,wtedy wspólnie będziemy nad tym myśleć.
Powiem Wam,że gdy byłam młodsza nigdy nie wstydziłam się pytać ,jeśli czegoś nie wiedziałam.Nawet obecnie jak czegoś nie wiem,
to się pytam.To,że piszę tak jak widzicie - to zasługa noki,byłam zielona i jeszcze dziś ciągle się uczę.
Wcale nie jestem taka mądra ,ja poprostu kocham książki i przez wiele lat uzbierało się tego i teraz się z Wami tym dzielę.Dlatego
proszę ,jeżeli na początek nie macie odwagi,to wrzucajcie swoje sugestie a szperaczka i pozozstałe odważne babki będą odpowia-
dać. Będzie ciekawiej a nawet pomoże mnie w dalszym produkowaniu się.
Narazie przestałam pisać o ziołach ,ponieważ uważam ,że w lecie bardziej przydadzą się porady dotyczące naszego wyglądu.
Od września zacznę pisać o ziołach -oczywiście jak coś innego wpadnie w moje ręce to też napiszę.
Proszę o odwagę ,bo przecież ktoś to czyta a o to chodzi.  ;)  Pozdrawiam gaga

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Sie, 2008, 01:09:21 »
Wagi i miary.
 
     Często w przepisach kulinarnych i nie tylko ,mamy podane produkty wg.zawartości szklanek ,pojemności łyżek itp.
Podam kilka przeliczników jak ,to się ma do wagi czy litrów,a zatem:
  1 litr wody waży 1 kilogram,czyli 1000gramów- to proste ,dalej:
  1 litr zawiera 4 szklanki wody,
  1 szklanka zawiera ok. 12 łyżek stołowych płynu,
  1 szklanka zawiera ok. 50 łyżeczek do herbaty płynu,
  1 łyżka stołowa zawiera ok.20 lub 15 ml.płynu ,tj. 20 lub 15g.
  1 łyżeczka do herbaty zawiera ok.5 ml. płynu ,co waży ok. 5 g.
  1 szczypta jest to ilość gramów np.soli ,którą można ująć trzema palcami.

      Często w przepisach występuje ilość produktu w sztukach np.cebula,ziemniaki,jabłka,jaja itp.
  1 mała cebula waży ok.50 g ,średnia -80 do 100g ,
  1 jajko waży ok 50 g.

Dla jednej osoby przyjmuje się średnio następujące ilości potrzebnych produktów:
   Mięso bez kości -----100-125 g/osobę
   Mięso z kością ------125-200g
   Ryby z ośćmi -------250 g
   Ryby bez ości ------ 150-200g
   Kiełbasa ------------  75-100g
   Ser  ----------------  50 g
   Twaróg -------------  50-125g
   Jaja ----------------  1-2 szt
   Warzywa ----------- 125-250g
   Ziemniaki ----------- 250-500g
   Grzyby świeże------- 125-250g
   Owoce ------------- 125-250g
   Artykuły mączne -----100-125g
   Strączkowe----------100-125g
   Ksza,ryż-------------100g
   Pieczywo------------100-150g

Wskazówki te mogą być przydatne ,szczególnie dla młodych gospodyń ,a i panowie mogą z tego skorzystać ,szczególnie przy ro-
bieniu zakupów ,jednak należy uwzględnić apetyt i możliwości rodziny. :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Sie, 2008, 23:54:55 »
8 powodów by jeść czosnek:

1- zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu,
2- pomaga w leczeniu nadciśnienia,
3- działa bakteriobójczo,zwalcza infekcje wirusowe i grzybicze,
4- zmniejsza objawy przeziębienia i zapalenia oskrzeli,
5- minimalizuje bóle miesiączkowe,
6- reguluje trawienie,
7- ochraniając neurony,poprawia funkcjonowanie mózgu u ludzi w starszym wieku,
8- uspokaja ,ułatwia zasypianie.
               

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Sie, 2008, 21:58:16 »
Alergie: Objawy alergii można leczyć.Alergolodzy często proponują odczulenia w postaci podskórnych zastrzyków .Stosuje
się powszechnie leki przeciwalergiczne w tabletkach lub syropach .
Spośród działań ,które zazwyczaj się zaleca ,najskuteczniejsza metoda obrony przed pyłkami ,pleśniami i roztoczami polega na zain-
stalowaniu klimatyzacji.
Klimatyzacja w domu ,w samochodzie ;zaopatrz się w urządzenie do osuszania powietrza; nawilżacz powietrza.

Jednak w każdej sytuacji należy pamietać,że istnieją sytuacje ,gdy zbytnie wysuszenie powietrza pogarsza stan śluzówek dróg
oddechowych.Dotyczy to szczególnie małych dzieci.Jeśli zbyt suche powietrze okaże sie niekorzystne ,można zainstalować koło
łóżka mały nawilżacz pokojowy.

Zaleca się przecieranie zawilgoconych miejsc [łazienek ,kuchni]środkami grzybobójczymi.
Zwierzętadomowe na dystans.''niekiedy wystarczy ,że zwierzę przejdzie przez pokój raz w tygodniu,by osobie podatnej  na jego sierść rozwinęło się uczulenie.''
Maseczka ochronna-podczas wykonywanej pracy ,ktora może nas narazić na uczulenie ,warto zakładać maseczkę.
Pokrowce na materace-Puchowa kołdra jest ''pożywką''dla roztoczy ,wystarczy zabezpieczyć pościel pokrowcami ze sztucznego tworzywa.
Dywany-wyrzućCiężkie ,trudne do czyszczenia dywany są doskonałym schroniskiem dla roztoczy,pleśni,pyłków roślinnych
i kłaczków sierści.
Kup poduszki poliestrowe. Warto kupić poduszki i materace z łatwego do prania syntetycznego tworzywa.
Pranie w gorącej wodzie .Poduszki i materace trzeba często prać w gorącej wodzie.W zimie dobre jest wystawianie pościeli
na mróz.
Przynajmniej jeden pokój jako azyl.Ostatnia rada : jeśli to możliwe ,alergik powinien mieć pokój wyłącznie dla siebie;w lecie
taki pokój należy wyposażyć w klimatyzator,podłogę wyłożyć lekką wykładziną ,nie otwierać okien i zamykać drzwi.


Domowe sposoby leczenia PWP

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Sie, 2008, 16:29:38 »
  Dzisiaj znalazłam porady dotyczące spraw kuchennych ,nie piszę go w kulinariach,aby nie robić bałaganu.
Rośliny strączkowe
;nasiona strączkowe zalać w stosunku 1:3 niesoloną przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej.
                                    Ziarna w łuskach moczy się 12 godzin,a pozbawione łusek 3-8 godzin.Nasiona gotuje się w tej samej
                                    wodzie,w której się moczyły [soję -w świeżej wodzie]
Kukurydzę gotuj w kolbach:Kukurydzę gotuj z dodatkiem mleka i cukru.Mleko i cukier nadają kukurydzy przyjemny aromat a
                                    ona sama nie twardnieje.
Ziemniaki w mundurkach:Jeśli do gotowanych ziemniaków w mundurkach dodasz odrobinę octu [1 łyżka na litr wody]skórka
                                     nie będzie pękać i łatwiej się zdejmie .Będą smaczniejsze ,jeżeli do wody ,w której się gotują doda się
                                     trochę czosnku.Ziemniaki ugotowane w łupinach łatwiej obrać ,jeżeli od razu po ugotowaniu poleje się
                                     je zimną wodą.
Warzywa z karotenem: Warzywa zawierające karoten [np.marchew]gotuj z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
Brokuły i brukselka: Brokuły i brukselkę można gotować z dodatkiem kilku łyżek mleka .Mleko chroni witaminę C i poprawia
                                      smak.
Kalafior: gotując kalafoir dodaj łyżeczkę cukru ,unikniesz nie ładnego zapachu.