Wagi i miary.
Często w przepisach kulinarnych i nie tylko ,mamy podane produkty wg.zawartości szklanek ,pojemności łyżek itp.
Podam kilka przeliczników jak ,to się ma do wagi czy litrów,a zatem:
1 litr wody waży 1 kilogram,czyli 1000gramów- to proste ,dalej:
1 litr zawiera 4 szklanki wody,
1 szklanka zawiera ok. 12 łyżek stołowych płynu,
1 szklanka zawiera ok. 50 łyżeczek do herbaty płynu,
1 łyżka stołowa zawiera ok.20 lub 15 ml.płynu ,tj. 20 lub 15g.
1 łyżeczka do herbaty zawiera ok.5 ml. płynu ,co waży ok. 5 g.
1 szczypta jest to ilość gramów np.soli ,którą można ująć trzema palcami.
Często w przepisach występuje ilość produktu w sztukach np.cebula,ziemniaki,jabłka,jaja itp.
1 mała cebula waży ok.50 g ,średnia -80 do 100g ,
1 jajko waży ok 50 g.
Dla jednej osoby przyjmuje się średnio następujące ilości potrzebnych produktów:
Mięso bez kości -----100-125 g/osobę
Mięso z kością ------125-200g
Ryby z ośćmi -------250 g
Ryby bez ości ------ 150-200g
Kiełbasa ------------ 75-100g
Ser ---------------- 50 g
Twaróg ------------- 50-125g
Jaja ---------------- 1-2 szt
Warzywa ----------- 125-250g
Ziemniaki ----------- 250-500g
Grzyby świeże------- 125-250g
Owoce ------------- 125-250g
Artykuły mączne -----100-125g
Strączkowe----------100-125g
Ksza,ryż-------------100g
Pieczywo------------100-150g
Wskazówki te mogą być przydatne ,szczególnie dla młodych gospodyń ,a i panowie mogą z tego skorzystać ,szczególnie przy ro-
bieniu zakupów ,jednak należy uwzględnić apetyt i możliwości rodziny.
