Temperatura ciała-Za normalną temperaturę ciała należy uważać 36-37 stopni.
-Za stan podgorączkowy uważamy temperaturę 37-38 stopni.
-Gorączka umiarkowana to -38-39 stopni.
-Natomiast powyżej 39 stopni mamy do czynienia z temperaturą niebezpieczną dla zdrowia-gorączką wysoką.
Ważne - podwyższona temperatura ciała utrzymująca się przez dłuższy czas, może sygnalizować,że organizm nie radzi sobie ze stanem zapalnym w organizmie lub z niebezpiecznymi drobnoustrojami.
Powyższe wskazówki powinny skłonić nas do mierzenia temperatury ciała w czasie choroby o różnych porach dnia.
Często mówi się,że gdy mamy temperaturę, to oznacza,że organizm walczy z chorobą. Natomiast zbyt niska temperatura świadczy o osłabieniu organizmu.
Najbardziej musimy pilnować dzieci, aby nie narażać ich na powikłania przy wysokiej gorączce.Organizm dziecka nie radzi sobie z wysoką temperaturą, która może doprowadzić do utraty świadomości. W krytycznych sytuacjach, nawet do śpiączki. Tak samo na wysoką temperaturę reaguje organizm osoby w podeszłym wieku.
Ciekawostka Kobiety ciężarne przez pierwszy trymestr powinny regularnie mierzyć temperaturę ciała, ponieważ zignorowana gorączka może doprowadzić do poronienia.
Kupując termometr najlepiej wybrać ten bezdotykowy, który ma kilka zalet.
-Pozwala na szybki pomiar, w ciągu sekundy i dlatego jest bardzo przydatny gdy mamy w domu małe dzieci.Oprócz tego zmierzymy nim temperaturę ciała i temperaturę pomieszczeń. Można użyć go również do mierzenia ciepłoty wody do kąpieli, butelki z pokarmem.Posiada pamięć 10 pomiarów oraz sygnał w przypadku wykrycia gorączki.
Głos WielkopolskiZainteresował mnie ten temat, ponieważ my kobiety często śmiejemy się,że nasi panowie mając stan podgorączkowy, czują się ciężko chorymi. Z biegiem lat nauczyłam się traktować męską temperaturę zupełnie inaczej tzn poważniej, jednym słowem każdy człowiek inaczej odczuwa takie stany. Podam przykład, w ostatnich dniach czuję się wyjątkowo nie ciekawie, dopiero znajoma,która również niedomagała, zmierzyła gorączkę i stwierdziła,że jest ciężko chora –miała 37,5 stopni.Wylądowała w łóżku. Idąc za jej przykładem sprawdziłam moją temperaturę i aż mnie lekko zatkało
miałam 39 stopni,z których nie zdawałam sobie sprawy. Z tego wniosek,że każdy z nas inaczej reaguje.Owszem czułam się przytłumiona,ale nie wiązałam tego z gorączką. Myślałam,że się trochę przepracowałam. Wzięłam aspirynę i następnego dnia ja miałam 37,5, jednak funkcjonowałam normalnie. Dlatego nie śmiejmy się z naszych mężczyzn, bo jak widzicie i kobiety potrafią różnie reagować na dolegliwości.