Autor Wątek: Porady babskie  (Przeczytany 100464 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Porady babskie
« dnia: 03 Lip, 2008, 19:47:09 »
  Kobiety!  Może zaczniemy wymieniać doświadczenia ,przecież każda z nas ma swoje metody np. na urodę ,zdrowie,kulinaria.
Co wy na to?   Panowie też mogą coś dorzucić lub poradzić lub się nam poradzić :P   gaga

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lip, 2008, 20:19:28 »
Jako nie-baba wtrącę swoje 3 grosze i już mnie nie ma  ;D.
Próbuję namówić swoją lepszą połowę do dzielenia się ciekawymi przepisami kulinarnymi, bo stale coś nowego wynajduje i potem przyrządza. Naprawdę wychodzą świetne potawy, ciasta, sałatki itp. Mógłbym wrzucać przepisy i zdjęcia finalne produktów. Niestey, na temat walorów smakowych, będziecie musieli mi uwierzyć na słowo  ;D 
Trzeba by też dodać nowy dział - "Jak przybrać więcej kilogramów"  ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lip, 2008, 23:40:03 »
    I jak je stracić. A za określenie ''lepsza połowa'' należy Ci się pochwała,bo tak należy wyrażać się o żonie !!!!! ;D gaga

Offline jena

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 102
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lip, 2008, 14:14:41 »
ja się chętnie podzielę....a w sprawach kulinarnych to sie poduczę  ;D

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lip, 2008, 20:05:01 »
   Wobec tego zacznę ,wczoraj słyszałam w radio jak wymieniano poznańską ''potrawę''i wobec mnie był to bardzo zmodyfikowany
przepis. Chodziło o poznańskie'' pyry z gzikiem.''
Są to gotowane [najlepiej młode]ziemniaki oskrobane lub w ''mundurkach'' i do nich podaje się biały twaróg ze szczypiorkim lub
cebulką [drobno pokrojoną]do smaku sól,pieprz , miesza się ser z kwaśną śmietaną[może być jogurt]Jest to danie dobre na kolację
lub na szybki letni obiad .Uważałam za zbyt zmodyfikowane w usłyszanym przepisie dodanie czosnku,lepiej jak ser jest delikatniejszy. Czosnek wolę używać do sosów[najlepiej zimnych dipów],surówek i mięs.
 Ser niech będzie dość lużny,chodzi o to ,że ziemniaków się do tego nie okrasza.Można to traktować jako postną potrawę.
     Smacznego!  gaga

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lip, 2008, 22:11:56 »
Przeniesione do nowego działu. Temat:  -> Gołąbki z kapusty
« Ostatnia zmiana: 22 Lip, 2008, 13:04:38 wysłana przez noka »

Offline jena

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 102
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lip, 2008, 18:45:08 »
jeśli chodzi o porady kulinarne to nie jestem specem, bo niewiele gotuję  ;D…gołąbki z ryżem znam…ale częściej robię mielone, schabowe itp. szybkie potrawy…
przepis na dobrą sałatkę: kurczak wędzony pokrojony w kawałki, kukurydza z puszki, i papryka konserwowa słodka, też pokrojona w kawałki, wszystko razem połączyć majonezem, nie trzeba doprawiać, chyba , że ktoś ma ochotę, odstawić do lodówki na jakiś czas…. smacznego  :)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lip, 2008, 20:31:31 »
  Jena ! cieszę się ,że zdecydowałaś się na podanie przepisu.Cenna sprawa ,bo starsze pokolenie nie zawsze stosuje takie przepisy,
a szkoda ja ostatnio robię surówki-sałatki z kapusty pekińskiej. Na dwie osoby mam taką kapustę na kilka ''podejść''[dobrze prze-
chowuje się w lodówce- ta nie skrojona] .
Szatkuję kapustę, cebulę ,1-2 zabków czosnku,pokrojone ogórki konserwowe,pomidor,część puszki czerwonej fasoli,mała puszka
kukurydzy,pieprz sól lub maggi w płynie,skropię to octem[do smaku]i szczypta ziół ''KAMISA DO sałatek Fitup'',łyżkę majonezu nie
pełną -mieszam i na chwilę do lodówki.  Z ziołami dobre na lepsze trawienie.
Majonezu nie dodaję dużo ,bo jak to wszystko puści sok,to będzie zbyt rzadkie.
Składniki mogą się za każdą razą różnić, można dodać paprykę,grzybki marynowane,ogórki kwaszone zamiast konserwowych,
a obecnie nawet rzodkiewki. Należy wypróbować co więcej lubicie,można nawet dodać sera Feta,ale wtedy mniej się soli.
  Można to potraktować jako surówkę do mięsa ,a nawet przełożyć do miseczek i  jako przekąska do kanapek przy kolacji .
      W takich kompozycjach należy kierować się własnym smakiem i pomysłem.   gaga

Offline Dalida

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 99
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lip, 2008, 18:39:02 »
      Jena!
   Twoja salatka jest rewelacyjna a w dodatku robi sie ja bardzo szybko.
                                              Polecam innym.   
                                                               Dzieki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lip, 2008, 16:15:07 »
 Jena ! jeżeli mówisz ,że nie jesteś specem to poradzę Ci [może to wiesz]jak będziesz chciała upiec pieczeń lub kurczaka to
 kup ''rękaw do pieczenia''. Wtedy przyprawiasz sztukę mięsa w/g upodobania[sól, czosnek ,pieprz ,do kurczaka dobrze jest wetrzeć
majeranek],teraz są gotowe przyprawy do mięs.Ja jeszcze skrapiam oliwą z oliwek lub z winogron i wkładam na noc do lodówki.
Potem postępujesz w/g opisu na opakowaniu [rękawów] ,utnij zawsze dłuższy kawałek aniżeli sztuka mięsa ,wkładasz mięso ,na
wierzch kładę kilka kawałków tłuszczu [ja piekę na maśle ,może być masłopodobne] zakręcasz rękaw i do przygotowanej brytfanny
do której na dno wlewam wodę wkładasz swój przygotowany''pakunek'' Piecyk mam nastawiony na 180-190 stopni na dwie godziny.
Nastawiam minutnik na 60 min. i po tym czasie dolewam do brytfanny wodę jeśli wyparowała i nastawiam ponownie minutnik na 60m
Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozwalam trochę ostygnąć [uważaj folia będzie gorąca]
Mięso np.Karkówkę piekę w ten sposób i bardzo dobra jest do obkładu. Można upiec mięso z wyprzedzeniem np. w sobotę a w nie-
dzielę kroję pieczeń w plastry i podgrzewam często w tym wytworzonym sosie i mam szybki obiad. Sosy w proszku też są dobre.
Natomiast kurczak też możesz jeszcze podpiec pod własnym okiem na głębszej patelni.
Zaletą pieczenia w ''rękawie''to to,że mięso nie przypali się ,nie musisz co chwilę przewracać a jedynie ostateczną obrókę zrobisz
przed podaniem na stół.   Odwagi kuchnia wymaga poświęcenia  ;D gaga

Offline jena

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 102
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lip, 2008, 17:51:26 »
Dziękuję za porady!  :-* słuszna uwaga, że kuchnia wymaga poświęcenia! i czasu !
 tak się akurat składa, że przez kilka kolejnych dni nie muszę gotować  ;D  bo obiad czeka na mnie jak wracam z pracy, ale niedługo skończy się ten raj  :-\  i wtedy będąc już na urlopie zabiorę się za gotowanie…. ::)

Offline jena

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 102
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lip, 2008, 18:05:48 »
ciekawe co w kwestii gotowania mają do powiedzenia mężczyźni   ::)   prócz oczywiście tego, że przyjemnie się go konsumuje  ;)

Offline jena

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 102
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lip, 2008, 18:15:27 »
właśnie mi się przypomniało, że to temat „porady babskie”  :D  ojjj, idę coś zjem

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lip, 2008, 18:25:36 »
   Podobno najlepsi kucharze to panowie,ale kuchnia po ich urzędowaniu wygląda jakby przeszło tornado.
Dlatego uważam ,że mężczyżni u mnie w domu są nie mile widziani w kuchni.Nawet kiedyś naraziłam się wujkowi,który proponował
pomoc przy gotowaniu obiadu a ja wredna baba stwierdziłam,że chłop w kuchni to zbyt duży balast.
Jena!  nie martw się ,przyjdzie taki czas ,że kuchnia będzie dla Ciebie przyjemnym pomieszczeniem.To przychodzi z wiekiem,chociaż
zawsze lubiłam jak rodzina nie narzekała na podawane posiłki.[bo nie wszyscy panowie potrafią chwalić,ale wystarczy jak powie,że
w domu smakuje najlepiej.]   Pozdrawiam gaga :P
Przeczytałam Twoją informację ,że idziesz jeść ---SMACZNEGO!!!!!!

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Odp: Porady babskie
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lip, 2008, 19:01:34 »
Przeniesione do nowego działu. Temat:  -> Pomidory faszerowane fetą
« Ostatnia zmiana: 22 Lip, 2008, 13:09:58 wysłana przez noka »