Przyprawy a odchudzanie
-Nadeszła kolejna wiosna,za miesiąc zacznie się lato i jak co roku mamy wspaniałą okazję przyjrzeć się naszym pokarmom. O tej porze roku mamy wyjątkową szansę na wykorzystanie świeżych warzyw i owoców.
Dostępne w aptekach suplementy diety,często zawierają substancje naturalne występujące w warzywach i owocach.Wobec powyższego zamiast łykać tabletki,warto przyjrzeć się temu co jemy.
Dlatego powinniśmy dbać,aby nasze posiłki -szczególnie te ciężko strawne -były przyprawiane odpowiednimi ziołami.
I tak -w kuchni śródziemnomorskiej stosuje się rozmaryn,bazylię czy szałwię.Ułatwiają one trawienie tłuszczu i białka. Dlatego powinniśmy dodawać je do smażonych mięs.
Bardzo duży wpływ na regulującą pracę jelit ma rodzimy kminek czy lubczyk.Warto pamiętać,że czarny pieprz,zwiększa wydzielanie soków trawiennych i zawiera chrom,który zmniejsza apetyt na słodycze.
Pamiętając o dobrej przemianie materii nie zapominajmy o owocach cytrusowych,które zawierają błonnik,który oczyszcza organizm i zawiera witaminę C-a ta bierze udział w produkcji hormonu pomagającego spalać tkankę tłuszczową.
Spalaniu tłuszczu pomaga również wysoka temperatura,otóż gdy organizm wytwarza ciepło,jednocześnie zwiększa zapotrzebowanie na kalorie i dlatego ich nadmiar nie jest odkładany,a zostaje przetworzony na energię-taki proces nazywa się termogenezą.
Uwaga kawosze-właśnie do tzw termogeników należy kofeina.
Warto małą czarną wypijać przed treningiem,wtedy efektywniej wykorzystamy energię,a w przypadku dłuższego wysiłku -mięśnie będą dłużej pracować.
Jeżeli pijamy słodką kawę,możemy zamiast cukru dodawać cynamon,który oprócz walorów smakowych- ułatwia trawienie i obniża poziom cukru we krwi,o czym najbardziej powinni pamiętać diabetycy.
Kolejnym naturalnym środkiem i do walki z nadwagą jest papryczka chili,która zapobiega odkładaniu się tłuszczów i zwiększa produkcję ciepła. Podobne działanie ma imbir i wspomniany już pieprz. Tego ostatniego nie powinniśmy unikać,gdyż ma jeszcze jeden walor-wspomaga leczenie reumatyzmu,zapobiega chorobom żołądka,a nawet jest pomocny przy leczeniu wrzodów żołądka.
Kawa poprawia krążenie,pobudza układ trawienny,przeciwdziała uczuciu senności po posiłkach.
Filiżanka espresso to 2 kcal;
filiżanka capuccino -28-42 kcal;
filiżanka caffe latte-49-60 kcal;
filiżanka kawy z mlekiem i cukrem-57kcal
filiżanka caffe mokka- 80-97kcal.
Głos wielkopolski