Autor Wątek: Indeks glikemiczny, Indeks żywieniowy - jaki osąd?  (Przeczytany 1298 razy)

AnetaKeith

  • Gość
Indeks glikemiczny, Indeks żywieniowy - jaki osąd?
« dnia: 10 Kwi, 2009, 15:03:20 »
motto:   poziom  cukru  powinien być,  w  normie  i  na  dłuuuugo !!

44. temat:
__g l u k o z a   naturalna, to; niskie węglowodany; należy jeść !!.
__glukoza   nienaturalna; to; wysokie węglowodany, czyli zakaz !!.

w trakcie  wysiłku  fizycznego, co oczywiste poziom  glukozy spada. glukoza jest bowiem potrzebna komórkom organizmu, jako energia. gdy mamy duży wysiłek, to i poziom spada szybciej. co wtedy; potrzebna jest glukoza, a wiadomo, że  glikogen  to glukoza zmagazynowana, prościej to dużo glukozy jednocześnie.

ale ten ubytek, czyli spadek poziomu cukru musimy uzupełnić, a więc podnieść szybko .
a który rodzaj glukozy wchłania się szybko, i szybko podnosi poziom cukru we krwi, dając komórkom energię, też na dłużej: cukry proste i złożone razem, ale muszą to być tzw. niskie węglowodany.

wyjaśniam: chodzi o to, aby dostarczając organizmowi energię, d u ż o !! energii, dostarczyć tej tzw. glukozy naturalnej. i powinna to być glukoza taka, która szybko wchłania się do krwi, np. banan, winogrona, kasza jaglana, __chleb typu kr-irl, daje tobie wówczas energię, masz też uczucie sytości, nie jesteś głodny. to uczucie sytości i długi czas w którym nie powinieneś i nie będziesz głodny, uzyskasz zjadając glukozę, która szybko wchłonie się tobie do krwi, ale nie powinna podnieść poziomu zbyt wysoko, bo otyłość,  bo  cukrzyca typu 2, jednak musi ten  stabilny  poziom utrzymać dłuuuugo .

p. s.  w mięśniach i w wątrobie razem, glikogenu mamy zmagazynowanego ok. 500 gram.

brzmi to jak fiction, ale wreszcie taki produkt mamy. to; chleb typu kr-irl. co w nim jest takiego ?!.

wyjaśniam: kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu  ok. 17-18% wzrostu, na ok.
1,5 godz.. wchłania się szybko. ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się długo !!.
kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten
największy wzrost, w ryżu po 60 minutach.

poziom  cukru, jego wzrost po spożyciu produktu zawierającego węglowodany znajdziesz na stronie   !!!,   
__adres:  http://www.magdalirl.com.pl/     

p. s. gdy sobie to sam zbadasz np. w domu własnym glukometrem, to ci się potwierdzi.

__reasumując kasza dział szybko i krótko, a potem zaczyn działać ryż, to tak w skrócie.
aby uzyskać nieco więcej energii np. poziom wzrostu 26%, to zwyczajnie po ugotowaniu, kaszę i ryż wystarczy upiec, bo wtedy w tym produkcie zostają rozerwane, ale tylko troch ę, wiązania międzycząsteczkowe w strukturze skrobii, a to węglowodany złożone w kaszy i ryżu, wówczas mamy więcej  energii, szybko i z uwagi na ryż długo wchłaniającej się do naszej krwi.

__zyskujemy, natychmiast i na długo ogrom e n e r g i i  .
no ale, gdy  ćwiczysz  fizycznie dużo i długo, to wystarczy, że taką kromeczkę lub dwie,
chleba typu kr-irl, zjesz sobie w trakcie ćwiczeń np. co ok. 2-3 godziny. a z czym: z bananem,
z winogronem lub z ugotowanym burakiem czerwonym. jakie to odżywienie, to ci nie podpowiadam, bo wiadomo, że biologicznie wzorcowe !!.

największy minus, tego chleba, ja oczywiście  żartuję,  to fakt że na tym chlebie nikt nie zarabia, i nikt nie chce go ugotować i upiec. wiesz dlaczego, bo mamy obecnie kryzys finansowy, ale inny kryzys jest głębszy, ten kryzys to  niestety;  kryzys   l o g i k i__    !!.

na koniec taka refleksja o mnie, a dla ciebie żart. ja ważę 100 kg, 193 cm, gdy się urodziłem ważyłem 4 kg. pytanie, skąd się wzięło jeszcze dodatkowe  96 kg. odpowiedź: z jedzenia oczywiście !. no i czy warto jeść i budować swój organizm, tzw. śmieciowym jedzeniem ?!.

napisałeś, __fruktoza, ale zapamiętaj że fruktoza tzw. naturalna to nie występuje. tę którą kupisz
w aptece lub sklepie ekologicznym, jest produktem obróbki chemicznej i ma tyle wspólnego z naturalną fruktozą, co cukier biały z naturalnym zdrowym burakiem cukrowym, który jako warzywo jest produktem zdrowym. fruktoza ta sklepowa,  bo innej nie ma, podnosi poziom cukru ok. 33% po jej spożyciu, i daje szybką energię, ale niepożądaną dla zdrowego twojego organizmu.
 

__czekolada:  to
35-40% cukru,  biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie negatywna,  bo plaga otyłości,
i cukrzycy typu 2,
40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. trans !!.
czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim zdrowiu, powinna być produktem zdecydowanie  zakazanym !!. 
fabryki smaku działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny marketing, a jakże.
indianin z dżungli brazylijskiej, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, bo smaczniejsze.

użyłeś sformułowania; pobudzenie __insuliny. jest oto tak; insulina, to w skrócie, wydzielana jest przez narząd  o nazwie;  trzustka.  jej celem głównym jest dostarczenie wszystkim komórkom twojego organizmu, glukozy jako energii do  ż y c i a, a trzustka wydziela jej taką  ilość;  zdrowy narząd, jaką stymuluje do wydzielenia, dostarczony węglowodan, czyli np. glukoza.
jakość węglowodanu i ilość, oceniają tabele wg z tzw.  __indeksu  żywieniowego.

wystarczy zapoznać się z treścią książki pt. poradnik  żywieniowy człowieka w xxi wieku.     

publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj.  ok. 200 pozycji.
wybieramy pożywienie tzw. zalecane  i  dozwolone. wykluczamy produkty tzw. zakazane. zaczynamy wtedy dopiero,   opanowywać  i  odchudzać  nasz organizm !.

p. s.
patrz chińczycy, jest ich 1,2 mld ludzi ile mają energii do pracy i do rozmnażania się, że nie można ich powstrzymać, a energię przecież czerpią, głównie z  ryżu  i z  kasz.
hindusi z  indii  podobnie (900 mln ludzi). cały daleki  wschód.
tyją dopiero od czasu, gdy zaczęli spożywać __mąkę  i  dużo __tłuszczu.

uważaj jednak z tym chlebem, bo twoja dziewczyna na spotkania będzie musiała zabierać wspomagająco, ze dwie, również  szczęśliwe  przyjaciółki.


i n s t y t u t  naukowo-badawczy im. prof. ryszard lorenca w krakowie, dr inż. jarosław michał, telefon: 012 359 70 15, telefon/fax: 012 358 77 30

artykuł  jest oczywiście do   w o l n e g o   wykorzystania.
proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią   i d e n t y f i k a c j ę   zjawisk, które są wyewoluowane przez  p r z y r o d ę,  i  każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste frazesy.

chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw.
plaga  otyłości,   oraz;   plaga cukrzycy typu 2,  jako o chorobach cywilizacyjnych.
dla nas tj.  __instytutu  irl  kraków, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy; 
prawdziwej   i   jasnej,  oraz    ł a t w e j    do potwierdzenia.
dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo nic nie uszczegóławia,
a raczej utrudnia  precyzyjną  ocenę  p r a w d   biologicznych.

motto: mądrość  człowieka polega na respektowaniu prawd przyrody i nie zmienianiu jej zasad.
autorem powyższego artykułu jest:   p. dr inż. jarosław michał; konsultant __instytutu  irl  kraków.

powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a:  aneta keith, warszawa
p. s.  chleb typu kr-irl. produkt po upieczeniu w piekarniku, pieca domowego.
__indeks  żywieniowy, tj. iż=26%. __niskie węglowodany, czyli glukoza naturalna.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2009, 15:25:56 wysłana przez noka »

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Indeks glikemiczny, Indeks żywieniowy - jaki osąd?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwi, 2009, 15:35:25 »
To miło, że chcesz dzielić się z nami swoją wiedzą, jednak prezentowana forma nie bardzo mi odpowiada. Mam na myśli niepotrzebne formatowanie tekstu tj. pisanie wielkimi literami w środku zdań, łączenie wyrazów podkreśleniami lub oddzielanie liter wyrazów spacjami. Dzięki takim "zabiegom" artykuł bardzo ciężko się czyta, tym bardziej, że część zdań jest jakby zupełnie wyrwana z kontekstu.  Wszystkie litery w tekście zmieniłem na małe (przeformatowanie). Proszę następnym razem o korzystanie z dostępnych w edytorze postów narzędzi wyróżniania tekstu  (jeśli jest to niebędne dla prezentacji)    np. wytłuszczania istotnych zagadnień.