No cóż ... to żeś się nie wysilił
Początek sezonu Ślepsk miał bardzo słaby. Jako pierwszoligowy beniaminek oddawał pola rywalom nawet na własnym parkiecie. Dało się zauważyć, że mimo dużych umiejętności zawodnicy nie mieli śmiałości do wygrywania. Grając z bardziej doświadczonymi drużynami wychodzili na parkiet trochę jakby bez przekonania, podejmując walkę dopiero w końcówkach meczy, gdy sytuacja była już niemal przesądzona. Efekt - ostatnie miejsce w tabeli na półmetku.
Zmiana boiska z ogólniakowej hali na OSIRkę jakby odmieniła zespół. Respekt przed pierwszoligowymi pewniakami odszedł w niepamięć ustępując miejsca agresywnej i dynamicznej grze. Do końca sezonu Ślepsk pozostał niepokonany na swoim parkiecie. Zaczął się również marsz w górę tabeli, a właściwie ucieczka ze strefy spadkowej. Do szczęścia zabrakło niewiele i zamiast grać o bardziej szczytne cele, rozpoczęła się barażowa nerwówka. Jednak wszytsko dobre co się dobrze kończy. Pozostajemy w pierwszej lidze i oby następny sezon potwierdził, że zasłużenie.
Słyszałem komentarze kibiców, że za rok celujemy w Plus Ligę. Wydaje mi się to jednak przedwczesne. Patrząc na poprzedni sezon trzeba szczerze powiedzieć, że do ścisłej czołówki I ligi nam jeszcze trochę brakuje. Przede wszystkim regularnej formy i trzymania wysokiego poziomu przez cały sezon. Tymczasem
No cóż tu powiedzieć były wzloty i upadki...
Dlatego przyszły sezon to bardziej czas na okrzepnięcie w lidze niż skok o poziom wyżej.
Na koniec parę słów o kibicach i kibicowaniu. Początkowo augustowscy kibice zespołu nie byli zachwyceni "suwalskim" kibicowaniem, a podział na "miasta" był wyraźnie odczuwalny. Z jednej strony trudno się temu dziwić, gdyż Augustowianie są częścią zespołu i jego historii. Tego im nikt nie odbierze. Z drugiej jednak strony, cóż winien kibic z Suwałk, że władze w Augustowie miały inne priorytety. Na szczęście zwyciężył zdrowy rozsądek i wspólna pasja do siatkówki. Coraz więcej kibiców deklaruje bardziej aktywne formy dopingu. Są pomysły na flagi, banery i wspólne wyjazdy. Nie wiem jak wcześniej działał klub kibica, ale wydaje mi się , że teraz będzie dobry czas na zorganizowanie się i dobre przygotowanie do kolejnego sezonu.
Na zakończenie krótka infomacja - Zawodnikiem sezonu 2009/2010 zdaniem użytkowników Forum Suwałki został Mariusz Szlejter - Gratulacje!