Żurek babci[wspólczesny] [4-5 porcji]
Składniki :-6 szklanek wywaru z wędzonej szynki,[może być wędzony nietłusty boczek.]
-2 szklanki zakwaszonego żuru,
-50 dag ziemniaków,
- 1 cebula,[15dag]
- 2 ząbki czosnku,
- 5 plastrów szynki [20dag] lub boczku,
- 1 szklanka gęstej śmietany,[22%]
- 2 łyzeczki majeranku,sól,pieprz
Przygotowanie-Ziemniaki obrać ,umyć,pokroić w kostkę.
-Cebulę i czosnek obrać . Przygotowane składniki włożyć do gorącego wywaru z szynki,do smaku posolić,dodać
majeranek i gotować,aż ziemniaki będą miękkie.
- Wlać zur i jeszcze raz zagotować.
- Zdjąć z ognia ,wyjąć cebulę ,zupę wymieszać ze śmietaną,doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Do talerzy włożyć pokrojoną w paseczki szynkę i wlać zupę.