Autor Wątek: Zupa migdałowa  (Przeczytany 654 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5522
  • Płeć: Kobieta
Zupa migdałowa
« dnia: 20 Lis, 2009, 20:59:20 »
Zupa migdałowa

Składniki : 20 dag słodkich migdałów;1 dag gorzkich migdałów;2 dag masła ;12 dag ryżu ;1,5 litra mleka ;5-8 dag cukru;6 dag rodzynków.

Przygotowanie :Migdały sparzyć ,obrać ,zemleć w maszynce lub utłuc w moździerzu.Rodzynki przebrać i opłukać .Mleko zagotować z dodatkiem masła i cukru,zalać nim migdały ,rodzynki i ugotowany na sypko ryż.

Spotkałam się z domem ,gdzie taką zupę jadano w okresie adwentu i postu .
« Ostatnia zmiana: 24 Lis, 2009, 20:53:00 wysłana przez marcim »