Zupa rybna- na 4 osoby
Składniki - 2-4 głowy karpia;włoszczyzna;garść rodzynek;łyżka podronionych migdałów;kilka ziaren pieprzu,sól,śmietana kwaśna.
Wykonanie- Głowy karpi umyć ,pozbyć się oczu [przepraszam,że to brzmi drastycznie]
-Do garnka z zimną wodą 1-2 litrów [wygotuje się]wkładam głowy ,obraną włoszczyznę ,solimy ,wrzucamy pieprz ;gotujemy rosół.Gdy rosół jest już prawie gotowy wrzucam rodzynki i migdały.
- Dalej gotuję ,gdy głowy zaczną robić się miękkie ,wyciągam je cedzakiem .
- Włoszczyznę wyciągam i drobno kroję i wrzucam do gotującego się rosołu.
- Gdy rosół będzie już gotowy ,należy do smaku trochę popieprzyć i po swojemu przyprawić .Na końcu dodaję śmietanę rozmieszaną wpierw z paroma łyżkami rosołu ,aby się rozpuściła i nie zważyła.
-Zupa gotowa- Włoszczyznę gotuję w całości ponieważ pokrojona prędzej miesza się z pozostałymi składnikami i trudno wyciągnąć głowy . Zresztą dla mnie ,to jest apetyczniejsze wyjście .
Zupę podaję czystą bez żadnych dodatków.Rodzynki i migdały nadają jej słodkawego smaku.Przyprawiajcie do swojego smaku. Taką zupę gotuję tylko raz w roku i jest bardzo smaczna ,nie obciąża żołądka i pozostaje miejsce na pozostałe dania.
Jezeli macie w domu psa lub kota zadajcie sobie trud i oczyście bardzo dokładnie ugotowane głowy z ości i czyste mięso podajcie zwierzakom -bardzo im ,to smakuje.