Autor Wątek: Zupa rybna  (Przeczytany 3547 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Zupa rybna
« dnia: 01 Gru, 2008, 19:12:14 »
 Zupa rybna- na 4 osoby

Składniki - 2-4 głowy karpia;włoszczyzna;garść rodzynek;łyżka podronionych migdałów;kilka ziaren pieprzu,sól,śmietana kwaśna.

Wykonanie- Głowy karpi umyć ,pozbyć się oczu [przepraszam,że to brzmi drastycznie]
                     -Do garnka z zimną wodą 1-2 litrów [wygotuje się]wkładam głowy ,obraną  włoszczyznę ,solimy ,wrzucamy pieprz ;gotujemy rosół.Gdy rosół jest już prawie gotowy wrzucam rodzynki i migdały.
                    - Dalej gotuję ,gdy głowy zaczną robić się miękkie ,wyciągam je cedzakiem .
                    - Włoszczyznę wyciągam i drobno kroję i wrzucam do gotującego się rosołu. 
                    - Gdy rosół będzie już gotowy ,należy do smaku trochę popieprzyć i po swojemu przyprawić .Na końcu dodaję śmietanę rozmieszaną wpierw z paroma łyżkami rosołu ,aby się rozpuściła i nie zważyła.
                    -Zupa gotowa- Włoszczyznę gotuję w całości ponieważ pokrojona prędzej miesza się z pozostałymi składnikami i trudno wyciągnąć głowy . Zresztą dla mnie ,to jest apetyczniejsze wyjście .
Zupę podaję czystą bez żadnych dodatków.Rodzynki i migdały nadają jej słodkawego smaku.Przyprawiajcie do swojego smaku.  Taką zupę gotuję tylko raz w roku i jest bardzo smaczna ,nie obciąża żołądka i pozostaje miejsce na pozostałe dania. :P   

Jezeli macie w domu psa lub kota zadajcie sobie trud i oczyście bardzo dokładnie ugotowane głowy z ości i czyste mięso podajcie zwierzakom -bardzo im ,to smakuje.