Autor Wątek: Zupa grzybowa  (Przeczytany 837 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Zupa grzybowa
« dnia: 30 Lis, 2008, 00:09:34 »
Zupa grzybowa.

Składniki : -3 do 4 dag grzybów suszonych;10 malutkich świeżych grzybów leśnych lub pieczarek;1 porcja włoszczyzny;5-6 ziarenek pieprzu,3-4 łyżki masła;pół szklanki śmietany,sól  i ewentualnie kostkę rosołową.

Wykonanie;-Grzyby suszone umyć i namoczyć nalepiej na noc.Następnego dnia zagotować na małym ogniu ,wyjąć i drobniutko pokroić na maleńkie paski.
-Włoszczyznę można drobno pokroić i zeszklić z pieprzem na maśle przez 10-15 min.Można odrobinę podlać wodą.
-1-1 1/2 litra wody zagotować z kostką rosołową ,dodać włoszczyznę ,drobno pokrojone świeże grzyby i gotować kolejne 15-min.
-Dolewamy odcedzoną wodę z grzybów suszonych ,dodajemy pokrojone grzyby suszone i dalej gotujemy 15 min.
-Doprawić do smaku .jeżeli użyłyście kostkę rosołową -ostrożnie ze solą.Należy próbować.
-Śmietanę rozprowadzić z łyżką zupy [jak ktoś lubi zupy zagęszczane ,to dodaj 1-2 łyżek mąki-dokładnie wymieszaj aby nie było grudek]Wlej zawartość do zupy i mieszaj ,aż zupa zacznie gęstnieć.
- Jak chcemy ,to można pod koniec gdy zupa się gotuje dodać lane kluseczki ,wtedy lepiej nie zaprawiać jej mąką a tylko samą śmietaną.
-Lane kluski : 1 jajko rozmieszać jak na kogel-mogel z 1-2 łyżeczek mąki,dodaj szczyptę soli.Żeby kluseczki były ładne ,leję je na gotującą sie zupę przez mniejszy lejek.Można ,też delikatnie lać bezpośrednio z kubeczka ,w którym je wymieszamy. Należy uważac ,aby leciały powoli ,wtedy będą ładniej wyglądały.