Zupa fasolowa węgierska z wędzonką-dobra na zimne dni.
Składniki :-20 dag fasoli,8 szklanek wody,cebula,marchewka,nieduża pietruszka,kawałek selera i pora,po 1/2 czerwonej i zielonej papryki,2 ząbki czosnku,2 łyżki smalcu lub 5 dag wędzonego boczku,żeberka lub kiełbasy,1/2 liścia laurowego,kilka ziaren pieprzu,mielona papryka lub chilli,sól.
Wykonanie:-Fasolę namoczyć na całą noc,potem odlać wodę,nalać dwa litry świeżej ,dodać pieprz,liść laurowy i jeśli zupa ma być na wędzonce-pokroić ją i też dołożyć.Gotować.
-Do na wpół miękkiej fasoli dodać pokrojone warzywa podsmażone na smalcu i paprykę.Gotować ,aż fasola zacznie się rozgotowywać.Posolić,wsypać chilli.
-Zupa powinna być dość pikantna,a nawet ostra,jeśli ktoś taką lubi.
-Podawać z zacierkami: jajo zagnieść z mąką [3/4 szklanki] na twarde ciasto i skubiąc małe zacierki ,wrzucać je do gotującej się zupy.