Ziemniaki po suwalsku,czyli wegetariański gulasz.
Składniki: - 50 dag grzybów leśnych-- ewentualnie pieczarki lub boczniaków ,ale smak będzie inny.
- 10 ziemniaków,
- 4 cebule,
- olej,
- przyprawa typu vegeta,
- 1-2 listki laurowe,
- sól,pieprz,
- garść posiekanej zieleniny[natka pietruszki,koperek,szczypiorek]
Przygotowanie: -Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na 3-4 łyżkach tłuszczu.
- Grzyby oczyścić ,pokroić w plastry,dodać do cebuli i dusić do miękkości.
- Ziemniaki obrać ,pokroić w niewielkie plastry lub kostkę,obsmażyć na 1-2 łyżkach tłuszczu.
- Wymieszać z grzybami ,dodać odrobinę przyprawy,pokruszony listek laurowy,pieprz,sól i połowę posiekanej
zieleniny.Dobrze wymieszać -dodać 4-5 łyżek wody i dusić na małym ogniu do miękkości.
Przed podaniem posypać resztą posiekanej zieleniny.
Kuchnia kresowa- M.Caprari