Zielone kluski. 1 porcja =240 kcal.
Składniki na 4 osoby.- 10 łyżek mąki,2jajka,2 łyżki masła lub margaryny,5 dag żółtego sera,3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
4 pomidory,sól
Przyrządzenie:1) Białka oddzielić od żółtek.Masło lub margarynę utrzeć z żółtkami i mąką,doprawić szczyptą soli,a następnie
połączyć z pianą ubitą z białek,tak by uzyskać ciasto o kosystencji gęstej śmietany.Na zakończenie wsypać
natkę lub koperek.
2) Drewnianą łyżką maczaną każdorazowo we wrzątku formować kluski i kłaść je na gotującą wodę.Gdy kluski
wypłyną ,zmniejszyć ogień ,przykryć garnek i chwilę pogotować.Odcedzić.
3) Kluski podawać posypane startym żółtym serem i przybrane pomidorami.
Kluski podane bez sera ,to znakomity dodatek do mięs bądż duszonych warzyw.