Autor Wątek: Zeberka z cebula w "piwku"  (Przeczytany 960 razy)

Offline Lizabi

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 125
Zeberka z cebula w "piwku"
« dnia: 23 Lip, 2008, 03:29:36 »
Porcja dla 4 osob.

Skladniki:

1,5kg zeberek
600 g cebuli
1/2 l jasnego piwa
2 ziarenka angielskiego ziela
1 gozdzik
1 lyzeczka majeranku
1 lyzeczka kminku
5 lyzek oleju , sol, pieprz
2 - 3 lyzki maki
2 lyzki posiekanej natki pietruszki

Zeberka umyc, osuszyc papierowym recznikiem.Pokroic na porcje, oproszyc sola i pieprzem, a nastepnie maka.
Polowe oleju mocno rozgrzac na patelni.Obsmazyc na nim zeberka ze wszystkich stron na zloty kolor
Cebule pokroic w krazki.Podsmarzyc na pozostalym oleju.
Posypac wymieszanymi przyprawami (gozdzik i ziele angielskie powinno byc potluczone).
Do naczynia z przykrywka wlozyc zeberka, cebule i zalac piwem.
Dusic pod przykryciem 40 minut.
Ewentualnie doprawic do smaku sola i pieprzem.
Przed podaniem posypac natka piertuszki.

Do tego dania swietnie pasuja pieczone ziemniaki i surowka z kiszonej kapusty.S M A C Z N E G O .