Autor Wątek: Zarzucajka -podlaska  (Przeczytany 1782 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5522
  • Płeć: Kobieta
Zarzucajka -podlaska
« dnia: 02 Lut, 2009, 23:57:24 »
Zarzucajka

Składniki :-5-6 ziemniaków;cebula;10 dag kiszonej kapusty;1/2 litra kwasu z kapusty;10 dag boczku;2 łyżki mąki;pieprz,ziele angielskie.

Przygotowanie:-Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,starte warzywa ugotować w litrze wody,lekko posolonej.
 - Do miękkich dodać kwas i drobno posiekaną kapustę,pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego [5-6]
 - Stopić boczek ,wyjąć skwarki,a z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę.Doprawić zupę ,zagotować.
 - Po ugotowaniu wsypać do zupy skwarki,przykryć pokrywką ,zdjąć z ognia i po chwili podawać.


W wielkopolsce podobnie gotuje się kapuśniak,ale zanim włożę kapustę wsypuję dużą łyżkę kaszy jęczmiennej resztę robi się tak samo.

Kuchnia Podlaska