Zarzucajka
Składniki :-5-6 ziemniaków;cebula;10 dag kiszonej kapusty;1/2 litra kwasu z kapusty;10 dag boczku;2 łyżki mąki;pieprz,ziele angielskie.
Przygotowanie:-Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki,starte warzywa ugotować w litrze wody,lekko posolonej.
- Do miękkich dodać kwas i drobno posiekaną kapustę,pieprz i kilka ziaren ziela angielskiego [5-6]
- Stopić boczek ,wyjąć skwarki,a z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę.Doprawić zupę ,zagotować.
- Po ugotowaniu wsypać do zupy skwarki,przykryć pokrywką ,zdjąć z ognia i po chwili podawać.
W wielkopolsce podobnie gotuje się kapuśniak,ale zanim włożę kapustę wsypuję dużą łyżkę kaszy jęczmiennej resztę robi się tak samo.
Kuchnia Podlaska