Skladniki:
0,75 kg ziemniakow sredniej wielkosci
2 cebule
20 dag szynki ( i nie tylko szynka-moga byc wedliny, ktore pozostaly nie zjedzone na przyjeciu poprzedniego dnia)
1 szklanka smietany
2 jajka
10 dag zoltego sera
sol
pieprz ziolowy,
olej
Ziemniaki obrac, pokroic na plasterki grubosci 1/2 cm, wrzucic na gotujaca wode, gotowa 5-10 minut,wyjac i osaczyc.
Cebule obrac , pokroic w kostke i seszklic na oleju,
Szynke pokroi w grube plastry
Zaroodporne naczynie natluscic, ukladac na przemian warstwe ziemniakow, cebuli,plastrow szynki, posypac zoltym serem.
Smietane roztrzepac z jajkami, przyprawic sola, pieprzem i zalac potrawe.
Piec ok 30 minut w tem 200 stopni C.
Podawac na goraca ze schlodzonym napojem.