Autor Wątek: Zapiekanka z kiszona kapusta "KOZA"  (Przeczytany 1078 razy)

Offline Lizabi

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 125
Zapiekanka z kiszona kapusta "KOZA"
« dnia: 03 Sie, 2008, 19:31:02 »
Skladniki:
ziemniaki
kiszona kapusta
mieso chude przerosniete tluszczem,lub kawalki lopatki albo karkowki
lisc laurowy
pieprz ziolowy
sol
szczypta cukru
smalec

Ziemniaki obrac pokroic w plasterki, ulozyc na dnie naczynia,
kapuste kiszona oplukac (jezeli jest bardzo kwasna) i polozyc warstwe na ziemniakach,
na to polozyc pokrojone w paski mieso ( jezeli ktos lubi mozna dodac skrawki wedzonego boczku)
powtorzyc jeszcze raz (ziemniaki, kapusta, mieso),
dodac pozstale przyprawy,
zalac goraca woda i dusic pod przykryciem, az bedzie miekkie.
Sprobowac na 5 minut przed koncem gotowania i doprawic do prawidlowego smaku.

Ilosc skladnikow jest zalezna od wielkosci naczynia, w ktorym bedziemy przyzgotowywac potrawe.
Orientacyjnie:
1 kg ziemniakow
1/2 kg miesa (im wiecej tym smaczniej)
ok 0,75 kg kapusty (jezeli nie jest mocno kwasna to ok 1 kg).

To jest moje ulubione danie z przepisu mojej mamy.