Zacierka Lwowska.
[Składniki /i]:- 6 szklanek rosołu - może być z kostki,jednak smaczniejszy jest gotowany z drobiu lub wołowiny.
- 1 kg.ziemniaków,
- 2-3 cebule,
- pół kostki masła ,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 dag mąki ,
- 1 szklanka wody,
- przyprawa do zup,sól,pieprz.
Przygotowanie:- Ziemniaki ugotować ,pokroić w kostkę,
- zagnięść ciasto [mąka i woda - podobnie jak na pierogi] i skubać palcami drobne ,jak małe fasolki ,zacierki
na oprószoną mąką stolnicę ,uważając aby się nie sklejały.
- Cebulę obrać ,drobno pokroić i zrumienić na maśle,
- Rosół zagotować ,wrzucić ziemniaki ,a gdy zawrze ,wrzucać zacierki .Kiedy wypłyną ,dodać zrumienioną ce-
bulkę ,czosnek i przyprawić do smaku.
Uwaga,patelnię wypłukać zupą ;daje piękny złoty kolor.
-