Autor Wątek: Zacierka Lwowska  (Przeczytany 1202 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5520
  • Płeć: Kobieta
Zacierka Lwowska
« dnia: 21 Sie, 2008, 21:39:36 »
  Zacierka Lwowska.
[Składniki /i]:- 6 szklanek rosołu - może być z kostki,jednak smaczniejszy jest gotowany z drobiu lub wołowiny.
                    - 1 kg.ziemniaków,
                    - 2-3 cebule,
                    - pół kostki masła ,
                    - 2 ząbki czosnku,
                    - 30 dag mąki ,
                    - 1 szklanka wody,
                    - przyprawa do zup,sól,pieprz.
Przygotowanie:- Ziemniaki ugotować ,pokroić w kostkę,
                            - zagnięść ciasto [mąka i woda - podobnie jak na pierogi] i skubać palcami drobne ,jak małe fasolki ,zacierki
                              na oprószoną mąką stolnicę ,uważając aby się nie sklejały.
                           - Cebulę obrać ,drobno pokroić i zrumienić na maśle,
                           - Rosół zagotować ,wrzucić ziemniaki ,a gdy zawrze ,wrzucać zacierki .Kiedy wypłyną ,dodać zrumienioną ce-
                             bulkę ,czosnek i przyprawić do smaku.
  Uwaga,patelnię wypłukać zupą ;daje piękny złoty kolor.
                            -