W jednym garnku -z fasolą i kiełbasą
Składniki: -25 dag fasoli,
- 40 dag kiełbasy[zwyczajna ,podwawelska itp.]
- 2 papryki,[30 dag]
- 1 cebula [10 dag]
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki oleju ,
- 2 łyżki mielonej ostrej papryki,
- sól,pieprz.
Przyrządzenie:- Fasolę opłukać ,zalać 1 l.zimnej wody i pozostawić do napęczenia na 24 godz.;gotować w tej samej wodzie,
na małym ogniu,około 2 godz.
- Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
- Papryki umyć ,oczyścić z gniazd nasiennych,a nastepnie pokroić w dużą kostkę.
- Kiełbasę pokroić na cztery kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć cebulę z czosnkiem,włożyć paprykę oraz kiełbasę i smażyć 5-10 min.
- Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli,dodać koncentrat pomidorowy i mąką rozprowadzoną
1/4 wody.
- Przyprawić mieloną papryką ,solą oraz pieprzem i dusić 15 min.
Potrawę podawać ze świeżym białym pieczywem.