Autor Wątek: Wymagane temperatury do pieczenia ciast i inne informacje  (Przeczytany 9433 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Wymagane temperatury do pieczenia ciast i inne informacje
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lip, 2011, 20:49:37 »
Korzystając z okresu wakacyjnego i lekkiego rozleniwienia,szukałam po moich starych notatkach i coś znalazłam,może się przyda  ;)

Czosnek można przechowywać w zamrażarce,przed zamrożeniem należy włożyć go do foliowej torebki i szczelnie zamknąć.

Czosnkunie należy smażyć na zbyt gorącym tłuszczu,ponieważ może nabrać ostrego,gorzkiego smaku.

Czerwona kapusta nie pofarbuje nam rąk,skoro natrzemy je przed krojeniem olejem jadalnym.

Czerwona kapusta będzie bardziej pikantna,jeżeli na krótko przed podaniem dodamy dwie łyżki soku wiśniowego lub śliwkowego.

Groszek zachowa swoją barwę,podczas gotowania,jeżeli do wody dodamy szczyptę proszku do pieczenia lub odrobinę cukru,a po ugotowaniu przelejemy zimną wodą.

Pieczeń wieprzowa będzie bardzo smaczna,a sos powstały podczas smażenia będzie bardziej aromatyczny,jeśli mięso podlejemy piwem i dodamy jabłko.

Placki ziemniaczanebędą bardziej puszyste,jeśli do ciasta dodamy trochę rozdrobnionego twarogu.

Na budyniunie utworzy się kożuszek,jeśli gorący deser posypiemy cukrem lub nakryjemy folią spożywczą.

Gotowanie kalafiora lub kapusty -jeśli nie chcemy czuć specyficznego zapachu podczas gotowania tych warzyw,spróbujmy dodać skórkę razowego chleba.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Wymagane temperatury do pieczenia ciast i inne informacje
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Lis, 2011, 00:14:39 »
Jeżeli ktokolwiek ma jakieś pytanie dotyczące jakiejś potrawy świątecznej,niech się nie krępuje i pyta -na pewno znajdzie się na to odpowiedź. ;)  Większość tradycyjnych potraw wigilijnych od lat już wpisujemy i radzę,abyśmy trzymali się naszych tradycji, potrawy bardziej nowoczesne przyrządzajmy na Sylwestra.
Wrzucam przepisy na kilka rodzajów ryb,bo wiem,że nie każdy lubi karpia,ale co by nie powiedzieć-jest to nasza ryba świąteczna.

Piszę już dziś,bo grudzień będę miała dość zapracowany,ale  będę zaglądać i jeszcze trochę dopiszę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Wymagane temperatury do pieczenia ciast i inne informacje
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Mar, 2013, 23:16:39 »
Systematycznie oglądam ''Kuchenne rewolucje'', w wielu przypadkach zgadzam się z p;Gessler. Dziś usłyszałam,że:
- aby makowiec był wilgotny,należy do maku dodać kogel-mogel z jajek.

-Aby gęś była dobrze upieczona, należy wstawiać do piekarnika przy 220 stop.C. Jak zacznie się rumienić, temperaturę zmniejszamy do 120 stop.C.