Korzystając z okresu wakacyjnego i lekkiego rozleniwienia,szukałam po moich starych notatkach i coś znalazłam,może się przyda
Czosnek można przechowywać w zamrażarce,przed zamrożeniem należy włożyć go do foliowej torebki i szczelnie zamknąć.
Czosnkunie należy smażyć na zbyt gorącym tłuszczu,ponieważ może nabrać ostrego,gorzkiego smaku.
Czerwona kapusta nie pofarbuje nam rąk,skoro natrzemy je przed krojeniem olejem jadalnym.
Czerwona kapusta będzie bardziej pikantna,jeżeli na krótko przed podaniem dodamy dwie łyżki soku wiśniowego lub śliwkowego.
Groszek zachowa swoją barwę,podczas gotowania,jeżeli do wody dodamy szczyptę proszku do pieczenia lub odrobinę cukru,a po ugotowaniu przelejemy zimną wodą.
Pieczeń wieprzowa będzie bardzo smaczna,a sos powstały podczas smażenia będzie bardziej aromatyczny,jeśli mięso podlejemy piwem i dodamy jabłko.
Placki ziemniaczanebędą bardziej puszyste,jeśli do ciasta dodamy trochę rozdrobnionego twarogu.
Na budyniunie utworzy się kożuszek,jeśli gorący deser posypiemy cukrem lub nakryjemy folią spożywczą.
Gotowanie kalafiora lub kapusty -jeśli nie chcemy czuć specyficznego zapachu podczas gotowania tych warzyw,spróbujmy dodać skórkę razowego chleba.