Autor Wątek: Wileńska Pigwówka  (Przeczytany 31977 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Wileńska Pigwówka
« dnia: 24 Sie, 2008, 15:57:33 »
Wileńska  Pigwówka:

   Składniki:-1 kg owoców pigwy,
                      - 1,5 l.[6 szklanek ]wódki,
                      - 1 szklanka cukru,
                      - 4 łyżeczki płynnego miodu lipowego lub akacjowego,
                      - pół łyżeczki korzenia arcydzięgla, [piłam bez tego dodatku]
                      - 2 cząstki cienko skrojonej skórki pomarańczy [bez nabłonka]
                      - sok z połowy pomarańczy ,
                      - 50 ml rumu.
   Przygotowanie:-owoce pigwy umyć ,oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić,przełożyć do małego gąsiorka lub dużego
                                słoja i zalać wódką--Odstawić na 2-3 tygodnie.
                              - Następnie zlać nalewkę,natomiast owoce zasypać cukrem ,szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce.
                                Najlepiej ustawić gąsiorek na parapecie okiennym i codziennie potrząsając gąsiorkiem,czekać ,aż cukier
                                całkiem się rozpuści.
                             -  Powstały syrop zlać i połączyć z nalewką,dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ,energicznie po-
                                 trząsając.Odstawić w ciepłe ,lecz ciemne miejsce na 2 tygodnie.
                             -  Po upływie tego czasu nalewkę przefiltrować [najlepiej przez bibułkowy filtr do kawy] i przelać do butelek.
 Do picia nadaje się po 3 miesiącach.Owoce ,na których została przygotowana nalewka wspaniale nadają się do deserów.

Wileńska pigwówka ,czyli pigwówka w wersji ''lux''.Nadzwyczaj szlachetna w smaku,odpowiednia zarówno dla pań ,jak i panów.
 Piłam ,naprawdę dobra.

Kuchnia kresowa -M.Caprari

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Pigwówka
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sie, 2008, 22:56:02 »
Pigwówka na spirytusie

Przepis na 5 litrów wywaru  ;D

Pigwę należy przygotować wg sposobu w przepisie wyżej (z 4-5 kg owoców). Następnie włożyć do słoika (lub czegoś podobnego) i zasypać 1kg cukru (najlepiej warstwami). Następnego dnia cukier powinen się rozpuścić, a pokrojona pigwa pływać we własnym soku. Wówczas całość zalewamy 2 litrami spirytusu (jeśli ktoś ma  ;)) Dłuższe czekanie z tą czynnością może spowodować fermentację. Pozostawiamy do "przegryzienia się" na kilka dni. Potem dolewamy litr miodu naturalnego i ewentualnie trochę przegotowanej wody. Po około tygodniu daleszgo leżakowania i mieszania w międzyczasie zawartością, płyn jest gotowy do spożycia.   

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pigwówka - zajęcia praktyczne
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Paź, 2008, 23:14:25 »
Tak wygląda pocięta pigwa, zasypana i puszczająca soczek





Rzut z góry (cukier sypany warstwami)





Czy to nie piękny widok ?  ;D





Po rozpuszczeniu cukru, pigwę przelewamy do słoiczków i potem dolewamy do herbatki, delektując się  wspaniałym smakiem w długie zimowe wieczory.

.... albo można też  .... (sami wiecie  ;)

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lis, 2008, 21:44:43 »
Po przegryzieniu się pigwy z ... cukrem  przychodzi czas na przelanie zawartości bańki do mniejszych naczyń.

Osobiście preferuję butelki  ;)






Teraz już można przejść do ostatniego etapu - czyli degustacji   ;D.

Pigwówka ma wiele zastosowań leczniczych, zwłaszcza związanych z suchością gardła. Na zdrowie  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lis, 2008, 22:17:59 »
Tak szybko póściła sok? Chyba mcno nad nią pracowałeś  :o

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lis, 2008, 22:38:54 »
#1    Sok puszcza w niecałe 24 h , trzeba potem poddać pasteryzacji (lub zalaniu alkoholem) żeby nie sfermentowało.
#2     Pracowałem mocno, i nikt nie musiał mnie do tej pracy "zaganiać"  ;)


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lis, 2008, 00:50:43 »
Tą razą wierzę Ci w każde słowo!
;D ;D ;D ;D

Offline Pumex

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 57
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lis, 2008, 21:01:31 »
He He z tego co pamiętam to miałem okazję testować ten specyfik wykonany przez Nokę :) ma naprawdę cudowne działanie i smak :)

nie jest lekko... :( Ale jutro bedzie lepiej ! :)

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Wrz, 2009, 20:59:24 »
Jesień to czas robienia przetworów. Ja preferuję tylko jeden rodzaj - wywar z pigwy  ;D

Tym razem zamiast słoika został użyty 6 litrowy garnek. Pigwa trzymana przez pewien czas w wodzie mięknie i łatwiej się potem kroi na wiórki. Niestety na te cholerne pestki nie znalazłem jeszcze sposobu. Najgorszy etap już za mną. Dalej to już tylko przyjemność  ....

Pigwówka - faza zacieru  ;)




Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Wrz, 2009, 22:45:08 »
No  to jestem w domu  :P Męża kuzynowie ostatnio ktoś ogolił pigwę z owoców ,teraz już wiem skąd masz pigwę  ;D ;D
A tak na marginesie sam to kroiłeś ? Jeśli tak ,to barwo  :) :)

Przywiozłam sobie zeszłoroczną pigwówkę do domu  :P

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Wrz, 2009, 23:16:41 »
Niestety sam musiałem skrobać, ale do spożywania już chętni się zgłosili  ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Wrz, 2009, 23:25:01 »
Napracowałeś się ,to będzie lepiej smakowała  ;)

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Wrz, 2009, 18:01:16 »
Ok, po 24 godzinach od zasypania pigwa puszcza sok. Zbyt długie oczekiwanie może zepsuć smak pigwówki (będzie czuć ferment).




Soczek zalewamy "wzmacniaczem" mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy do przegryzienia się na kilka dni. Raz dzienne należy zabełtać wywarem  ;))



cdn...

Offline noka

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5252
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Paź, 2009, 12:33:15 »
Ostatni składnik - miód. W tym przypadku będzie to 1 L wielokwiatowego. Mód w pigwówce jest niezbędny, gdyż nadaje jej łagodniejszy smak (i dodatkowo wspomaga smarowanie gardła  ;D)

Otwieramy ...


... wlewamy ...


...mieszamy ...


... i niestety odstawiamy na kilka dni do "przegryzienia"  //cdn

Offline vena

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 658
  • Płeć: Kobieta
Odp: Wileńska Pigwówka
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Paź, 2009, 23:45:10 »
Ale narobiłeś mi smaku na pigwówkę, że od kilku dni poszukuję pigwowca... wszystko wskazuje na to, że już w sobotę powinnam mieć owoce...
Zamierzam też zrobić jeżynówkę, oczywiście jak zdobędę jeżyny  ;)
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.