Wileńska Pigwówka:
Składniki:-1 kg owoców pigwy,
- 1,5 l.[6 szklanek ]wódki,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżeczki płynnego miodu lipowego lub akacjowego,
- pół łyżeczki korzenia arcydzięgla, [piłam bez tego dodatku]
- 2 cząstki cienko skrojonej skórki pomarańczy [bez nabłonka]
- sok z połowy pomarańczy ,
- 50 ml rumu.
Przygotowanie:-owoce pigwy umyć ,oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić,przełożyć do małego gąsiorka lub dużego
słoja i zalać wódką--Odstawić na 2-3 tygodnie.
- Następnie zlać nalewkę,natomiast owoce zasypać cukrem ,szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Najlepiej ustawić gąsiorek na parapecie okiennym i codziennie potrząsając gąsiorkiem,czekać ,aż cukier
całkiem się rozpuści.
- Powstały syrop zlać i połączyć z nalewką,dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ,energicznie po-
trząsając.Odstawić w ciepłe ,lecz ciemne miejsce na 2 tygodnie.
- Po upływie tego czasu nalewkę przefiltrować [najlepiej przez bibułkowy filtr do kawy] i przelać do butelek.
Do picia nadaje się po 3 miesiącach.Owoce ,na których została przygotowana nalewka wspaniale nadają się do deserów.
Wileńska pigwówka ,czyli pigwówka w wersji ''lux''.Nadzwyczaj szlachetna w smaku,odpowiednia zarówno dla pań ,jak i panów.
Piłam ,naprawdę dobra.
Kuchnia kresowa -M.Caprari