Wielkanocna galaretka
Składniki - 1 puszka kukurydzy;2 strąki czerwonej papryki;2 ugotowane marchewki;1 puszka zielonego groszku;350g szynki z indyka lub szynki konserwowej w bloku;1/2litra bulionu z drobiu;kieliszek białego wina;1 op.żelatyny;łyżka soku z cytryny;sól;pieprz.
Przyrządzenie- Kukurydzę i groszek osączyć .Marchewkę pokroić w kostkę ,paprykę obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Szynkę pokroić w kostkę.
--Bulion zmieszać z winem i rozpuścić w nim żelatynę.Doprawić solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.
--W formie w kształcie babki układać warstwami -kukurydzę,paprykę,szynkę,zielony groszek wymieszany z marchewką.Delikatnie zalać bulionem i wstawić do lodówki do stężenia.
Uwaga- zwróćcie uwagę na przepis sporządzania żelatyny ,jeśli będzie napisane na opakowaniu ,że rozpuścić w ciepłym wywarze ,bulion należy podgrzać .
Galaretka ,ładnie wygląda na stole wielkanocnym [kolorowa] i dobra jest jako odskocznia od tłustego świątecznego jadła.