Autor Wątek: Wegierska zupa gulaszowa -na mrozy  (Przeczytany 2300 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Wegierska zupa gulaszowa -na mrozy
« dnia: 05 Sty, 2009, 00:08:55 »
Węgierska zupa gulaszowa-danie jednogarkowe na zimne dni.

Składniki :-50 dag wołowiny zrazowej;2 cebule;2 marchewki;2 strąki papryki;łyżka koncentratu pomidorowego;kilka ziemniaków;łyżka mąki ;łyżka smalcu;3-4 łyżki wina wytrawnego;mielona papryka;sól;pieprz.

Przygotowanie- Mięso pokroić w drobną kostkę,obtoczyć w mące ,podsmażyć na smalcu,przełożyć do rondla.--Na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę,marchewki i strąki papryki,przełożyć do rondla.--Osolić ,udusić,podlewając wodą.
Gdy mięso będzie prawie miękkie ,uzupełnić ilość wody do objętości 1 litra,dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować.
Zupę przyprawić koncentratem pomidorowym ,mielonym pieprzem i papryką,wlać wino.

W tradycyjnej kuchni węgierskiej do smażenia używa się smalcu.Można jednak zastąpić go olejem lub oliwą.Przed podaniem zupę należy posypać natką pietruszki- jest dobra na zimne dni i jest kaloryczna

Biblioteczka poradnika domowego