Węgierska zupa gulaszowa-danie jednogarkowe na zimne dni.
Składniki :-50 dag wołowiny zrazowej;2 cebule;2 marchewki;2 strąki papryki;łyżka koncentratu pomidorowego;kilka ziemniaków;łyżka mąki ;łyżka smalcu;3-4 łyżki wina wytrawnego;mielona papryka;sól;pieprz.
Przygotowanie- Mięso pokroić w drobną kostkę,obtoczyć w mące ,podsmażyć na smalcu,przełożyć do rondla.--Na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę,marchewki i strąki papryki,przełożyć do rondla.--Osolić ,udusić,podlewając wodą.
Gdy mięso będzie prawie miękkie ,uzupełnić ilość wody do objętości 1 litra,dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować.
Zupę przyprawić koncentratem pomidorowym ,mielonym pieprzem i papryką,wlać wino.
W tradycyjnej kuchni węgierskiej do smażenia używa się smalcu.Można jednak zastąpić go olejem lub oliwą.Przed podaniem zupę należy posypać natką pietruszki- jest dobra na zimne dni i jest kaloryczna
Biblioteczka poradnika domowego