Tarta z bakłażanami na 4-6 porcji
Składniki:- 60dag.bakłażana;
- 1 czerwona papryka;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 5 dag ostrego żółtego sera;
- 1 jajko;
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 22%;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1/2 łyżeczki rozmarynu;
- 3 łyżki oliwy;
- sól; pieprz;
- można dodać 10 zielonych oliwek.
Składniki na ciasto:- 25 dag mąlki pszennej;
- 10 dag masła;
- 1 jajko;
- sól;
- do wysmarowania formy 2 łyżki oliwy.
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać twarde masło, szczypta soli, jajko, odrobinę wody. Wszystkie składniki posiekać nożem. Zagnieść szybko ciasto. Jeżeli ktoś nie robił prędzej kruchego ciasta, niech się nie zraża, trochę na początku bęzie się lepiło do dłoni. Pomóżmy sobie posypując dłonie mąką. Z ciasta uformować kulę i włożyć na 1 godz. do lodówki.
Nadzienie:Bakłażany umyć, osączyć, pokroić w plastry grubości 1,5 cm posolić i odstawić na 20 min. Potem opłukać i osączyć.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać. Ser zatrzeć na tarce.
Na rozgrzanej oliwie poddusić bakłażany i przełożyć na talerz. Cebulę zeszklić, dodać czosnek, paprykę, wymieszać i krótko dusić.
Na podpieczonym cieście ułożyć bakłażany i cebulę z papryką, posolić, popieprzyć i posypać ziołami. Śmietanę roztrzepać z jajkiem, dodać ser, wymieszać, zalać warzywa. Na wierzchu można ułożyć oliwki.
Tartę piec 15 min.w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C.
Podawać goracą.