Skladniki:
1/2 kg podgardla
1/2 kg boczku
1 kg (1/2 kg lopatki + 1/2 kg karkowki)
1/2 kg cebuli
sol, pieprz
Podgardle i boczek pokroic w podluzne paski i podsmarzyc,
na wytopionym tluszczu podsmarzyc pokrojona w paski lopatke i karkowke.
Przelozyc do garnka, do tego dodac podsmazona cebule pokrojona w krazki lub paski, podlac woda dodac, sol i pieprz i "dusic" na malym ogniu, az mieso bedzie miekkie.
Podawac z piwkiem dla lepszego trawienia.
Skladniki moga byc zmienione w zaleznosci od posiadania (w miejsce boczku czy podgardla moga byc resztki sloniny lub skrawki tlustego miesa ).
Jezeli chodzi o chude miesa nie jest wskazany schab i szynka, poniewaz mieso jest wlokniste.(ale smakuje rownie znakomicie tylko jest troszke twardsze).