BeszamelSkładniki : 2 łyżki masła,2 łyżki mąki,2 szklanki mleka,2 żółtka,2-3 łyżki gęstej śmietany,szczypta gałki muszkatołowej,sól do smaku.
Przygotowanie: Z mąki i masła robimy zasmażkę ,rozprowadzamy zimnym mlekiem,gotować na małym ogniu ciągle mieszając,aby nie powstały grudki.Pod koniec dodajemy rozmąconą śmietanę z żółtkami,do smaku solimy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowowej.
Taki sos dodajemy do białego mięsa ,jaj ,ryb lub warzyw z wody.Dodajemy go czasem do klusek lub zapiekanek.Sos szary polski-
Na wigilię
Składniki :1 szklanka wywaru z mięsa,3 łyżki masła,3 łyżki mąki,1 kieliszek czerwonego wina,garść rodzynków,garsć migdałów,1 kawałek piernika,1cebula,1 cytryna,sól,cukier do smaku.
Przygotowanie:Cebulę obrać ,pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na maśle.Mąkę zrumienić na jasnożółty kolor i dodać do cebuli,wymieszać,by nie było grudek.
Całość rozprowadzić wywarem i gotować z pokruszonym piernikiem.Sos przetrzeć przez sito,wlać wino,dodać do smaku sok z cytryny ,sól,karmel [1 łyżeczka cukru zrumieniona na patelni z 3 łyżkami wody].Do sosu włożyć sparzone płatki migdałów oraz opłukane rodzynki.
Cały czas mieszamy ,podgrzewając.
Sos nadaje się do ryb ,szczególnie do karpia na wigilię lub do gotowanych ozorów.Sos holenderski Składniki :5 łyżek mąki ,2 szklanki rosołu ,6 łyżek masła ,2 żółtka ,1 cytryna,sól do smaku.
Przygotowanie :W rondelku topimy masło,dodajemy mąkę dokładnie mieszamy ,aż mąka będzie jasnożółta .Gdy sos zaczyna gęstnieć dodajemy powoli rosół.Żółtka rozprowadzamy z cytryną ,które następnie zalewamy gorącym sosem.Na końcu dokładamy kawałek świeżego masła.
Sos nadaje się do gotowanych jarzyn i ryb.Sos potrawkowySkładniki:4 dag masła ,3 dag mąki,szklanka rosołu,1-2 żółtek,cytryna ,cukier.
Przygotowanie:Roztopić masło ,dodać mąkę -ciągle mieszając,powoli wlewać ciepły rosół -nie przestajemy mieszać. Na końcu solimy do smaku ,dodajemy sok z cytryny,do smaku dodajemy cukier [smak ma być słodko kwaśny],ciągle mieszając dodajemy świeże żółtka ,uważamy -aby się nie ścięły.
Sos podajemy do gotowanych mięs,drobiu -z sypkim ryżem.Sos boloński Składniki :50 dag mielonego mięsa,1 duża cebula,1 marchewka,1 łodyga selera naciowego,2 łyżki oliwy z oliwek,2 ząbki czosnku,2 szklanki bulionu,1,5 szklanki czerwonego wina ,2 puszki pomidorów bez skórki ,1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:Rozgrzewamy w rondelku oliwę ,wrzucamy posiekaną cebulę,marchewkę i seler.Mieszając smażymy około 5 minut.Dodajemy zmażdżony czosnek i jeszcze 1 minutę smażymy. Następnie dodajemy mięso ,rozdrabniamy grudki i mieszając smażymy ,aż się zarumieni.Wlać wino i bulion oraz nieodsączone pomidory i cukier.Doprowadzić do wrzenia i gotować od 0,5-1 ,5 godziny.Zależnie jakiego mięsa użyjemy,jeśli będzie mięso drobiowe -można gotować krócej ,następnie -wieprzowina ,a jeśli podamy mieloną wołowinę -smażymy najdłużej .W końcowej fazie - solimy i pieprzymy.
Sos boloński wg orginalnego przepisu jest przygotowywany jest na mięsie wołowym.Zamiast pomidorów z puszki można dodać świeże obrane ze skórki pomidory przetarte przez sito.Gorący sos boloński podajemy do makaronów i pizzy