Sos tatarski : dobry do jajek,zimnych mięs,ryb,wędlin.
Składniki -1 szklanka majonezu ;1 szklanka kwaśnej śmietany;2-3 kiszone ogórki;2-3 konserwowe ogórki; kilka marynowanyh grzybków [5-6 większe.mogą być pieczarki] ;mniejsza cebula;odrobina cukru,pieprz.
Przygotowanie- Ogórki kwaszone [o tej porze roku obieram ze skórki],ogórki konserwowe i grzybki drobniutko kroimy.Cebulę również drobno szatkujemy ,wszystko wrzucamy do miseczki,pieprzymy dajemy szczyptę cukru.Dokładnie wymieszamy ,wlewamy śmietanę ,dodajemy majonez i ponownie dokładnie mieszamy.
Robię taki sos kilka dni przed świętami ,przekładam do słoika ,zakręcam i wstawiam do lodówki . Do świąt składniki dobrze ''przejdą'' i napewno taki sos jest smaczniejszy od kupnego i wcale nie jest pracochłonny.
W święta wielkanocne gotuję jajka na twardo ,obieram ,przekrawam na połówki i podaję polane tym sosem.Naprawdę mają powodzenie .