Sałatka szopska po polsku. czas przygoyowania -30 min.
Składniki:- 3 pomidory
- 2 ogórki zielone
- 1 papryka [zielona,czerwona lub żółta,albo z każdej po trochu]
- cebula
- ser feta
- oliwa,ocet winny,sół,pieprz.
Wykonanie: Pomidory ,obrane ze skórki ogórki i paprykę kroimy w dużą kostkę,
cebulę kroimy w półkrążki,
mieszamy i wrzucamy do miski,
ser ścieramy na tarce lub kroimy w kostki i posypujemy nim warzywa,
Wszystko doprawiamy oliwą ,octem,solą i pieprzem według uznania,całość delikatnie mieszamy.By nadać ostrzejszy smak
polskiej wersji sałatki ,zamiast fety można doadać polską bryndzę..
W orginalnej wersji bułgarskiej ,używa sie specjalnej odmiany ogórków ,ktorych nie obiera się ze skórki,a zamiast fety -specjalnie
słonego sera ,niedostępnego w Polsce.