Autor Wątek: Sałatka szopska po polsku  (Przeczytany 882 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Sałatka szopska po polsku
« dnia: 07 Sie, 2008, 17:28:10 »
Sałatka szopska po polsku.    czas przygoyowania -30 min.
 
            Składniki:- 3 pomidory
                               - 2 ogórki zielone
                               - 1 papryka [zielona,czerwona lub żółta,albo z każdej po trochu]
                               - cebula
                               - ser feta
                               - oliwa,ocet winny,sół,pieprz.
          Wykonanie: Pomidory ,obrane ze skórki ogórki i paprykę kroimy w dużą kostkę,
                                  cebulę kroimy w półkrążki,
                                 mieszamy i wrzucamy do miski,
                                 ser ścieramy na tarce lub kroimy w kostki i posypujemy nim warzywa,
         Wszystko doprawiamy oliwą ,octem,solą i pieprzem według uznania,całość delikatnie mieszamy.By nadać ostrzejszy smak
         polskiej wersji sałatki ,zamiast fety można doadać polską bryndzę.
.

W orginalnej wersji bułgarskiej ,używa sie specjalnej odmiany ogórków ,ktorych nie obiera się ze skórki,a zamiast fety -specjalnie
słonego sera ,niedostępnego w Polsce.