Sałatka parówkowo -pomidorowa-proporcja dla 4 osób-1 porcja=354 kcal jeśli ktoś nie lubi parówek ,może użyć chudej szynki lub pieczonego schabu.
Składniki:40dag parówek;3 pomidory;1 duży ogórek;2 średnie cebule;1 strąk czerwonej papryki;4 łyżki octu winnego;3 łyżki oleju;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;sól;pieprz.
Przygotowanie:Kiełbasę obrać ,pokroić w słupki.Warzywa umyć.Ogórek cienko obrać,paprykę oczyścić,cebulę obrać -wszystkie warzywa pokroić w kostkę lub w słupki.Następnie warzywa włożyć z kiełbasą do miseczki-wymieszać.Ocet winny połączyć z 2 łyżkami wody,przyprawić solą,po czym połączyć z olejem.Tak przygotowanym sosem polać sałatkę ,po czym posypać natką pietruszki.
Różyczki kalafiora z pomidorami-dla 4 osób -1 porcja = 60kcal
Składniki:1 mały kalafior;1 główka sałaty;1 jajko ugotowane na twardo;2 pomidory;4 łyżki jogurtu naturalnego;kilka kropli soku z cytryny;1/2 łyżeczki papryki;sól;pieprz.
Przygotowanie:Kalafior umyć ,gotować w osolonej wodzie do miękkości przez 20 minut,odcedzić,po czym podzielić na różyczki.Jajko obrać ,pokroić w ósemki,przekroić jeszcze raz na połowę.Pomidory umyć ,osuszyć,przekroić na pół,wyciąć trzpienie,miąższ pokroić w drobną kostkę.Sałatę podzielić na liście ,umyć pod bieżącą wodą,osuszyć .Liście porwać na małe kawałki. Jogurt połączyć z sokiem z cytryny,przyprawić do smaku solą,pieprzem i papryką,wymieszać.Sałatę ,kalafior,pomidory i jajka włożyć do salaterki,a następnie polać sosem i lekko wymieszać.
Do sosu można dodać zioła do sałatek
Sałatka z kapusty pekińskiej ,pomidorów i jajek dla 4 osób -1 porcja =148 kcal
Składniki:1/2 główki kapusty pekińskiej;3-4 pomidory;2 jajka;3 łyżki śmietany;1 łyżka musztardy;2 łyżki oleju sojowego;szczypta cukru;sól;pieprz.
Przygotowanie:Kapustę oczyścić ,dokładnie umyć i drobno poszatkować.Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę .Jajka ugotować na twardo,ostudzić ,obrać i posiekać.Wszystkie składniki wymieszać ,doprawić solą ,cukrem i pieprzem.Śmietanę połączyć z musztardą i olejem,doprawić solą i cukrem.Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
Olej sojowy można zastąpić olejem słonecznikowym ,sałatki nie warto przyrządzać -na zapas -zbyt szybko kapusta traci swą jędrność.
Sałatka z kapusty pekińskiejdla 10 osób;1 porcja =118 kcal.
Składniki:60-70 dag kapusty pekińskiej;1 puszka brzoskwiń;7 dag rodzynek;1 mały słoik majonezu;3 łyżki śmietany;1 łyżeczka curry;sól;pieprz.
Przygotowanie:Kapustę i rodzynki umyć.Brzoskwinie osączyć z syropu.Po oczyszczeniu kapustę drobno poszatkować.Brzoskwinie pokroić na małe kawałki.Rodzynki zalać gorącą wodą,aby zmiękły,następnie odcedzić.Wszystkie składniki starannie wymieszać.W osobnej miseczce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami.Sosem tym polać sałatkę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.Przed podaniem wymieszać.