Autor Wątek: Sałatki - surówki  (Przeczytany 23463 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Sałatki - surówki
« dnia: 16 Sie, 2008, 15:35:54 »
Sałatka śledziowa z jabłkiem.

   Składniki na sałatkę:-2 jajka,
                                     -4 duże ziemniaki,
                                     -4 ogórki konserwowe,
                                     -6 filetów śledziowych,
                                     -3 duże jabłka,
                                     -3 cebule,
                                     -1/2 szklanki majonezu,
                                     -2 łyżki musztardy,
                                     - sól,pieprz.
  Sposób przyrządzenia:
                                      1) jajka ugotować na twardo,obrać ,pokroić w kostkę,
                                      2)ziemniaki ugotować,ostudzone pokroić w kostkę,
                                      3)śledzie pokroić w kostkę lub cienki paseczki,
                                      4)cebulę również pokroić,
                                      5)wszystkie składniki ułożyć warstawami,
                                      6)majonez ,sól,pieprz i musztardę wymieszać i polać sałatkę ,
                                      7)wstawić do lodówki [pod przykryciem ]
 Przed podaniem jeszcze raz wymieszać ,ewentualnie doprawić do smaku.
« Ostatnia zmiana: 12 Lip, 2011, 17:11:26 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Sałatki - surówki
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lis, 2009, 21:55:11 »
Sałatka rybna z pieczarkami

Składniki : 1 kg filetów z mintaja ;50 dag pieczarek;2 duże cebule; sól;pieprz;słoik selera ;3 jajka ;duży majonez;mąka keczup;olej.

Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać.-Seler odsączyć na sicie.- Filety rozmrozić ,dokładnie opłukać ,posolić.-Następnie odsączone panierować w mące i na rozgrzanym oleju,usmażyć na złoty kolor.
-Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę.-Cebulę obrać ,pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.-Dodać pokrojone pieczarki i dusić do odparowania wody.- Na koniec przyprawić do smaku solą,pieprzem i wymieszać.
-W głębokiej misce układać rybę,pieczarki -na przemian.-Gdy wszystko wystygnie ,wyłożyć majonez.-Zetrzeć jajka ,wyłożyć odsączony seler i całość udekorować kleksami keczupu.
« Ostatnia zmiana: 21 Paź, 2010, 21:16:36 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Kolorowa sałatka z patisonem
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lis, 2009, 17:24:42 »
Kolorowa sałatka z patisonem
Składniki : 2 patisony;2 jajka ;1 pęczek rzodkiewek;6 orzechów włoskich ;4 łyżki majonezu;3 łyżki śmietany ;szczypta cukru;2 łyżki startego chrzanu;sól; pieprz.

Przygotowanie :Obrane patisony pokroić w kostkę ,po czym zalać wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru i ugotować.Jaja ugotowane na twardo ,obrać,posiekać. Orzechy pokroić na ćwiartki . Rzodkiewki umyć ,pokroić w plasterki . Ugotowane patisony odcedzić i odstawić do ostygnięcia .Dodać jajka ,orzechy ,rzodkiewki .Przygotować sos z majonezu ,śmietany i chrzanu .Całość polać sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Gru, 2009, 00:48:18 »
Sałatka śledziowa z buraczkami

Składniki:2 solone śledzie;4 ziemniaki ;4 nieduże buraki ćwikłowe;2 jabłka;2 jajka;2 łyżki drobno posiekanej cebuli;2 łyżki kwasu lub rozcieńczonego koncentratu buraczanego ;pół szklanki śmietany .

Przygotowanie:Śledzie oczyścić ,umyć ,zalać zimną wodą i moczyć 12 godzin. Następnie obrać ze skóry i odfiletować .-Buraki oraz ziemniaki umyć i osobno ugotować w łupinach. Gdy wystygną ,obrać je i pokroić w kostkę. Dodać jabłka i cebulę pokrojone również w kostkę,wlać kwas buraczany,wymieszać. - Filety pokrojone na kawałki obłożyć sałatką ,posypać ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami. Na wierzchu polać ubitą śmietaną.Lub polać kwaśną śmietaną wymieszaną z majonezem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lut, 2010, 21:07:40 »
Sałatka z fasoli szparagowej w sosie czosnkowym

Składniki :1 puszka zielonej fasolki szparagowej;4 ugotowane ziemniaki;2 pomidory;koperek.Produkty na sos:4 ząbki czosnku;1/4 szklanka majonezu;1/2 jogurtu;sól;pieprz.

Przygotowanie :Fasolkę odsączyć ,pokroić w kostkę,pomidory podzielić na ćwiartki lub talarki;ziemniaki pokroić w drobną kostkę . Warzywa ułożyć w miseczce ,posypać koperkiem i polać sosem.
Sos :majonez starannie mieszamy z jogurtem,czosnek wyciskamy lub ścieramy na drobnej tarce;łączymy go z majonezem.Sos solimy i pieprzymy do smaku .
Sałatkę można podawać do mięs lub ryb.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Mar, 2010, 13:45:12 »
Sałatka wileńska ''Raczki''

Składniki: Śledź solony;po 20 dag białej fasoli,buraczków,ziemniaków i ogórków kiszonych;mała cebula;sos winegret;olej do smażenia;sól;pieprz.
Przygotowanie:Fasolę zalać wrzątkiem ,moczyć 3 godziny;po czym ugotować w świeżej wodzie ,odcedzić i przełożyć do salaterki.
Buraki umyć ,ugotować w łupinach,obrać i drobno posiekać .Śledzia sprawić ,wymoczyć ,obrać ze skóry,oczyścić z ości ,pokroić na małe kawałki.
Buraki ,ogórki i śledzia dołożyć do fasoli.Ziemniaki ugotować w łupinach,obrać i pokroić w kostkę,cebulę drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę ,dołożyć ziemniaki i podsmażyć .Zawartość patelni przełożyć do salaterki z innymi składnikami.Sałatkę wymieszać z sosem winegret i przyprawami.Wstawić na kilka godzin do lodówki,by smaki się przegryzły.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Mar, 2010, 15:23:46 »
Sałatka z jaj i szynki

Składniki:8 jaj;15 dag gotowanej szynki;pęczek rzodkiewek;2 łyżki rzeżuchy lub kiełków fasoli albo soi;kubeczek jogurtu;2 łyżki majonezu;łyżeczka musztardy;szczypta ostrej papryki;sok z jednej cytryny;sól.

Przygotowanie:Jaja ugotować na twardo,wystudzić i pokroić w plasterki.Rzodkiewkę umyć ,także pokroić w plasterki;szynkę pokroić w paski.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w salaterce.Z jogurtu,majonezu,musztardy,zieleniny ,papryki,soli i soku z cytryny przyrządzić sos.Polać nim sałatkę i wstawić na 15 minut do lodówki. Wymieszać tuż przed podaniem na stół.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Mar, 2010, 16:10:46 »
Sałatka z serem feta1 porcja =358kcal  -Składniki podane na 4 porcje.

Składniki:1 opakowanie sera feta 270 g;1 puszka kukurydzy;2 jabłka;2 pomidory;5 kwaszonych ogórków;1 czerwona papryka;2-3 łyżek majonezu;pieprz;1 łyżeczka tymianku;kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:Pomidory umyć ,pokroić w kostkę -dwa plasterki odłożyć do dekoracji.Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne .Kukurydzę dokładnie osączyć na sitku .Ogórki ,ser ,paprykę ,jabłka pokroić w kostkę ,a następnie połączyć z kukurydzą i pomidorami. Do tak przygotowanej sałatki dodać majonez ,tymianek oraz pieprz,po czym delikatnie wymieszać .Ozdobić plasterkami pomidora i gałązkami natki pietruszki.

Do sałatki można użyć kostek sera feta z zalewy ziołowej.


Świąteczna sałatka z ziemniaków i rzeżuchyProporcje na 8 osób z czego 1 jedna porcja =526kcal.

Składniki: 1/2 kg ziemniaków;4 jajka ugotowane na twardo;30 dag wędliny drobiowej;2 duże łyżki świeżej rzeżuchy;15 dag ogórków konserwowych i 3 łyżki zalewy ;3/5 szklanki kwaśnej śmietany -150ml;1/5 litra jogurtu naturalnego;1 łyżka musztardy;2 łyżeczki białego octu winnego;sól;pieprz.

Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować ,a następnie ugotować w łupinach.Gdy wystygną ,obrać i pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Ze śmietany,musztardy,jogurtu i 3 łyżek zalewy z ogórków konserwowych ukręcić sos,a następnie przyprawić octem winnym,solą i pieprzem.  Ziemniaki ,ogórki i wędlinę przełożyć do miseczki i zalać sosem.Przybrać ćwiartkami jajek i rzeżuchą.

Rzeżuchę można zastąpić dużą ilością drobno posiekanej natki lub szczypiorku.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Mar, 2010, 16:56:02 »
Sałatka z papryki i wędzonego indyka dla 4 osób;1 porcja =202kcal

Składniki: 1 główka sałaty;15 dag wędzonej piersi indyka [może być kurczak];2 pomidory;1/2 strąka żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 cebula;4 łyżki oleju;2 łyżki jasnego octu winnego;1 łyżeczka musztardy;1 łyżka majonezu;sól;pieprz;szczypta rozmarynu i do dekoracji kilka gałązek koperku.

Przygotowanie: Sałatę umyć ,osuszyć ,porwać na małe kawałki.Pierś z indyka pokroić w kostkę;pomidory umyć,osuszyć ,pokroić w ćwiartki;papryki oczyścić z nasion,opłukać,osuszyć ,pokroić w kostkę ;cebulę obrać,posiekać.
-Ocet winny wymieszać z majonezem ,musztardą i stopniowo wlewać olej,cały czas mieszając.Sos przyprawić solą,pieprzem i rozmarynem.
-Koperek opłukać ,osuszyć .Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki,polać sosem ,delikatnie wymieszać ,udekorować koperkiem.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwi, 2010, 17:31:17 »
Sałatka z kukurydzy z marynowanymi grzybami

Składniki:    
8 marynowanych grzybów (podgrzybki, maślaki)
puszka kukurydzy
jabłko (najlepiej antonówka bądź reneta)
3 korniszony
sok z cytryny
około 3 łyżek posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
sól, cukier, pieprz, inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:    
Z jogutru, majonezu i musztardy zrobić sos. Doprawić pamiętając, że smaku sałatce nadzadzą grzyby i korniszony.
Jabłko zetrzeć na tarce i pokropić delikatnie sokiem z cytryny. Wymieszać z kukurydzą i pokrojonymi w drobną kostkę grzybkami i korniszonami. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Posypać z wierzchu posiekanym koperkiem.

Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Cze, 2010, 17:36:38 »
Sałatka jarzynowa z szynką

Składniki:150g szynki;2 pomidory;2 młode kalarepki;1 strąk papryki;4 młode marchewki;1 mały ogórek sałatkowy;1 cebula ;sok z 1 cytryny;posiekany koperek.

Przygotowanie:Szynkę pokroić w szerokie paski;dodać obrane pomidory w plasterkach,utarte kalarepki;oczyszczoną paprykę,marchewkę i ogórek pokrajane w krążki oraz drobno posiekaną cebulę .Wszystko wymieszać ,włożyć do salaterki ,skropić sokiem z cytryny i posypać koperkiem.

Jeśli ktoś lubi ,może dodać odrobinę majonezu


Sałata głowiasta z rzodkiewkami.

Składniki:2 główki sałaty;8 rzodkiewek;szczypiorek;2 małe cebulki;kwaśna śmietana kremówka lub jogurt naturalny.

Przygotowanie :Główki sałaty rozebrać ,liście opłukać ,osuszyć i wyłożyć na półmisku; posypać pokrajanymi rzodkiewkami;szczypiorkiem i drobno posiekanymi cebulkami.Lekko wymieszać ,skropić kwaśną śmietaną lub jogurtem.

Osobiście podobne sałatki przyprawiam ziołami do sałatek firmy Kamis

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Cze, 2010, 16:12:55 »
Sałatka pomidorowa z jajkami

Składniki:400g pomidorów;2 jaja;sól;pieprz;szczypiorek;0,2l kwaśnej śmietany kremówki.

Przygotowanie:Umyte pomidory pokrajać w cienkie plasterki.Jaja ugotować na twardo,obrać ,pokrajać w talarki i układać na przemian z plasterkami pomidorów.Wszystko przyprawić solą i pieprzem ,posypać posiekanym szczypiorkiem i zalać kwaśną śmietaną.


Sałatka kalafiorowa z majonezem

Składniki:1 kalafior;sól;2 cebule;pieprz mielony;100g majonezu;0,1 l kwaśnej śmietany ;zielona natka pietruszki .

Przygotowanie:Oczyszczony kalafior ugotować w osolonej wodzie na półmiękko ,odcedzić ,osączyć i drobno posiekać.Dodać utartą cebulę i pieprz mielony,wymieszać z majonezem i kwaśną śmietaną ,posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lip, 2010, 16:57:12 »
Sałatka parówkowo -pomidorowa-proporcja dla 4 osób-1 porcja=354 kcal jeśli ktoś nie lubi parówek ,może użyć chudej szynki lub pieczonego schabu.

Składniki:40dag parówek;3 pomidory;1 duży ogórek;2 średnie cebule;1 strąk czerwonej papryki;4 łyżki octu winnego;3 łyżki oleju;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;sól;pieprz.

Przygotowanie:Kiełbasę obrać ,pokroić w słupki.Warzywa umyć.Ogórek cienko obrać,paprykę oczyścić,cebulę obrać -wszystkie warzywa pokroić w kostkę lub w słupki.Następnie warzywa włożyć z kiełbasą do miseczki-wymieszać.Ocet winny połączyć z 2 łyżkami wody,przyprawić solą,po czym połączyć z olejem.Tak przygotowanym sosem polać sałatkę ,po czym posypać natką pietruszki.


Różyczki kalafiora z pomidorami-dla 4 osób -1 porcja = 60kcal

Składniki:1 mały kalafior;1 główka sałaty;1 jajko ugotowane na twardo;2 pomidory;4 łyżki jogurtu naturalnego;kilka kropli soku z cytryny;1/2 łyżeczki papryki;sól;pieprz.

Przygotowanie:Kalafior umyć ,gotować w osolonej wodzie do miękkości przez 20 minut,odcedzić,po czym podzielić na różyczki.Jajko obrać ,pokroić w ósemki,przekroić jeszcze raz na połowę.Pomidory umyć ,osuszyć,przekroić na pół,wyciąć trzpienie,miąższ pokroić w drobną kostkę.Sałatę podzielić na liście ,umyć pod bieżącą wodą,osuszyć .Liście porwać na małe kawałki. Jogurt połączyć z sokiem z cytryny,przyprawić do smaku solą,pieprzem i papryką,wymieszać.Sałatę ,kalafior,pomidory i jajka włożyć do salaterki,a następnie polać sosem i lekko wymieszać.

Do sosu można dodać zioła do sałatek


Sałatka z kapusty pekińskiej ,pomidorów i jajek dla 4 osób -1 porcja =148 kcal

Składniki:1/2 główki kapusty pekińskiej;3-4 pomidory;2 jajka;3 łyżki śmietany;1 łyżka musztardy;2 łyżki oleju sojowego;szczypta cukru;sól;pieprz.

Przygotowanie:Kapustę oczyścić ,dokładnie umyć i drobno poszatkować.Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę .Jajka ugotować na twardo,ostudzić ,obrać i posiekać.Wszystkie składniki wymieszać ,doprawić solą ,cukrem i pieprzem.Śmietanę połączyć z musztardą i olejem,doprawić solą i cukrem.Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.

Olej sojowy można zastąpić olejem słonecznikowym ,sałatki nie warto przyrządzać -na zapas -zbyt szybko kapusta traci swą jędrność.


Sałatka z kapusty pekińskiejdla 10 osób;1 porcja =118 kcal.

Składniki:60-70 dag kapusty pekińskiej;1 puszka brzoskwiń;7 dag rodzynek;1 mały słoik majonezu;3 łyżki śmietany;1 łyżeczka curry;sól;pieprz.

Przygotowanie:Kapustę i rodzynki umyć.Brzoskwinie osączyć z syropu.Po oczyszczeniu kapustę drobno poszatkować.Brzoskwinie pokroić na małe kawałki.Rodzynki zalać gorącą wodą,aby zmiękły,następnie odcedzić.Wszystkie składniki starannie wymieszać.W osobnej miseczce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami.Sosem tym polać sałatkę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.Przed podaniem wymieszać.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Sie, 2010, 16:49:33 »
Sałatka z arbuza z serem fetą-dla 4 osób;1 porcja=154 kcal.

Składniki:pół arbuza;ser feta -200g;po łyżeczce posiekanej mięty i natki pietruszki;4 łyżki soku z cytryny;świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:Arbuz przekrój,wyjmij miąższ,usuń pestki i pokrój w kostkę.Ser podziel na mniejsze kawałki i dodaj do arbuza.Sałatkę posyp posiekaną miętą i natką pietruszki.Potem polej sokiem z cytryny,a przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.


Szpinak z granatem-dla 2 osób;1 porcja -116 kcal.

Składniki:2 szklanki liści szpinaku-może być rucola lub sałata lodowa;2 łyżki startego parmezanu;owoc granatu;sok z cytryny;łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:Szpinak umyj,osusz ,przełóż do miski.Posyp startym parmezanem i ziarenkami granatu.Na koniec spryskaj sokiem z cytryny i olejem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Paź, 2010, 20:36:30 »
Sałatka z kiełbasą

Składniki:500g kiełbasy;200g najlepiej zielonej fasolki szparagowej;sól;2 cukinie około 200g;1 strąk czerwonej papryki;1/2 puszki kukurydzy;1 mała główka sałata fryzyjska;1 pęczek szczypiorku.
Sos:Po 3 łyżeczki musztardy,octu i oleju można dodać do smaku sól,pieprz i cukier.

Przygotowanie:Z kiełbasy zdjąć skórkę,kiełbasę pokroić w plasterki. Fasolkę oczyścić ,gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie,odcedzić,osączyć,pokroić na kawałki. Cukinie umyć,pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Strąki papryki oczyścić,opłukać,pokroić w drobną kostkę.Kukurydzę osączyć.Wszystkie warzywa wymieszać z kiełbasą.Składniki na sos wymieszać.Sałatę fryzyjską umyć,osuszyć,ułożyć na półmisku,umieścić n niej wymieszaną sałatkę,polać sosem,posypać posiekanym szczypiorkiem.


Sałatka z fasolką i orzeszkami piniowymi

Składniki:300g zielonej fasolki szparagowej;1 gałązka cząbru;1 czerwona cebula;2 łyżki orzeszków piniowych;4 łyżki octu winnego z białego wina;pieprz;sól;2 łyżki oleju z pestek z dyni.

Przygotowanie:Fasolkę oczyścić,umyć,pokroić w kawałki.Gotować 15 minut z cząbrem w 250 ml wody,odcedzić,dobrze osączyć.Cebulę obrać,pokroić na cząstki,wymieszać z fasolką.Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni.Ocet przyprawić pieprzem,solą,dodać olej-wymieszać.Polać sałatkę,odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
Przed podaniem sałatkę posypać orzeszkami piniowymi.