Autor Wątek: Sałatki - surówki  (Przeczytany 23466 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Maj, 2012, 15:18:47 »
Sałatka z ogórków i rzodkiewki

Składniki1 ogórek sałatkowy;1 pęczek rzodkiewek;1/2 pęczka szczypiorku;sok z cytryny;sól;pieprz.

PrzygotowanieWarzywa opłukać,ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
-Rzodkiewki również kroimy w plasterki,najłatwiej użyć szatkownicy do ogórków.
-Szczypiorek lub dymkę drobno pokroić.
-Wszystkie składniki wymieszać,doprawić solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny.

Do sałatek warzywnych używam przypraw do sałatek Kamisa-''Fitup!'',można również dodać ząbek czosnku-wszystko zależy od naszych upodobań. Gdy nie mam pod ręką przypraw,które wymieniłam lubię dodać szczyptę estragonu,na którego tle mam bzika;)


Sałatka z rzodkiewki

Składniki 2 pęczki rzodkiewek;2 jajka ugotowane na twardo;1 pęczek szczypiorku lub koperku;1/2 szklanki majonezu;sól;pieprz.

Przygotowanie Rzodkiewki opłukać,pokroić w plasterki.
-Jajka pokroić w kostkę.
-Zieleninę drobno posiekać.
-Wszystkie składniki wymieszać z majonezem,doprawić solą i pieprzem.

Jeśli majonez jest zbyt gęsty i ciężki,można go zmieszać z łyżką kwaśnej śmietany

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Maj, 2012, 20:38:29 »
Faszerowane ogórki

Składniki2 małe ogórki szklarniowe;25 dag gęstego twarożku;1 cebula;1/4 papryki;parę gałązek koperku;1 pomidor;sól;biały pieprz.

Przygotowanie Ogórki przeciąć wzdłuż,wydrążyć środki,które drobno siekamy.
-Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać z ogórkami,twarożkiem i białym pieprzem.
-Dodać posiekany koperek i drobno posiekaną paprykę.
-Przygotowanym farszem napełniamy ogórki i na 20 minut wstawiamy do lodówki.
-Masy najlepiej nie solić,dopiero uczynić to przed podaniem.[Sól w farszu może spowodować,że ogórki puszczą sok]

Zamiast papryki można do farszu dodać drobno posiekane rzodkiewki,natomiast cebulę można zastąpić szczypiorkiem

Uwaga Czasem dla ułatwienia pracy ścieramy rzodkiewki na drobnych oczkach tarki,radzę tego nie robić,bo jeśli sałatka dłużej postoi-rzodkiewki zaczynają brzydko pachnieć. Lepiej się trochę potrudzić.

Podany przepis nie jest typową sałatką,ani surówką. Jednak służy jako przystawka warzywna,dlatego zdecydowałam się na ten wątek.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Lip, 2012, 19:30:36 »
SorbetCoś dla ochłody,nie wiedziałam gdzie wpisać-niby to nie jest napój,dlatego z owocowych składników wpiszę w desery,a z warzywnych w surówki
Sorbet ogórkowy
Składniki4 zielone ogórki średniej wielkości-najlepiej gruntowe;cytryna;szklanka białego wytrawnego wina;białko.
PrzygotowanieOgórki obrać,przekroić wzdłuż,usunąć pestki,pokroić i zmiksować.
-Sok z cytryny zagotować z cukrem,wystudzić.
-Masę ogórkową wymieszać z syropem i winem.
-Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą,którą przekładamy do metalowego naczynia i odstawiamy do zamrażarki na 3 godziny.
-Przed podaniem zmiksować.
Sorbet cytrynowy  z pietruszką
Składniki 2 cytryny;garść natki pietruszki;4 łyżki cukru trzcinowego.
PrzygotowanieCytryny obrać i pokroić na kawałki.
-Natkę grubo posiekać.Zmiksować wszystko razem w malakserze.Wstawić do zamrażalnika.
-Przed podaniem zmiksować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Lip, 2012, 17:41:31 »
Surówka z kapusty z porzeczkami

Składniki -300g białej kapusty;200g czerwonych porzeczek;1 nieduża czerwona cebula;1-2 ząbków czosnku;sól;pieprz; łyżeczka miodu; łyżka wody mineralnej-gazowanej.
Na sos: 2 łyżki soku z cytryny;3 łyżki oleju z pestek winogron.

PrzygotowanieSkładniki sosu dokładnie wymieszać-lekko schłodzić.
-Porzeczki umyć,osuszyć,obrać z szypułek.
-Kapustę drobno poszatkować,posolić i zostawić na kilka minut.
-Następnie kapustę lekko odcisnąć i dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek.
-Tak przygotowaną kapustę połączyć z porzeczkami.
-Wszystko dobrze wymieszać i polać przygotowanym sosem-powtórnie wymieszać.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Gru, 2012, 22:36:14 »
Sałatka owocowa-wielu z nas ją sporządza z winogron, pomarańczy, arbuza itp. Nadchodzi wigilia i na nie jednym stole  będzie stał kompot z suszonych owoców.
Co roku mam ten sam problem, że kompot zjadamy, a owoce i tak pozostają. Aby się nie zmarnowały, można je wykorzystać jako dodatek do sałatki owocowej. Wzbogaci to jej smak, a przy okazji będzie jeszcze jedna ''potrawa'' wigilijna.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Lut, 2014, 23:42:56 »
Ryżowa sałatka

Składniki 4 jajka ugotowane na twardo; pęczek natki pietruszki; 6 konserwowych ogórków; 1 duży por; 1 puszka tuńczyka w oleju; 2 woreczki ryżu; 1 słoiczek keczupu pikantnego; 1 słoiczek majonezu; sól; pieprz.

Przygotowanie:-Ryż ugotować na sypko.
-Ogórki pokroić w kostkę.
-Białą część pora pokroić w cienkie krążki i przelać wrzątkiem .
-Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
-Tuńczyka osączyć z oleju.
-Natkę pietruszki drobno posiekać.

Wszystkie składniki układać warstwami w salaterce, najlepiej przezroczystej.
Kolejność : ryż, ogórki, ryż, keczup,por, ryż, majonez, jajka, ryż, majonez, tuńczyk,ryż, keczup,natka pietruszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Sie, 2014, 15:46:42 »
Po długiej przerwie podzielę się przepisem na Fasolkę z pomidorami . Poprzednio więcej czasu spędzałam w kuchni, to i mobilizacja była większa. Obecnie mało gotuję, to i pomysłów mam mniej w głowie. Zawsze lubiłam wpisywać potrawy, które chociaż jeden raz przygotowywałam.

Składniki-3 szklanki fasolki szparagowej; szklanka białej fasolki z puszki; 2 pomidory;pół czerwonej cebuli; pęczek posiekanego szczypiorku;sól; pieprz.
Sos: łyżka oliwy;  łyżka octu balsamicznego.

Przygotowanie: Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie.
-Fasolkę z puszki odcedzić.
-Cebulę drobno posiekać.
-Pomidory pokroić w kostkę.
-Składniki sosu wymieszać.
-Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, polać schłodzonym sosem.Wskazane jest przed podaniem włożyć na chwilę do lodówki.

Podany przepis zawiera proporcje na 8 osób. Porcja = 94 kcal; 0- cholesterolu i aż 5,5g błonnika.