Ryżowa sałatka
Składniki 4 jajka ugotowane na twardo; pęczek natki pietruszki; 6 konserwowych ogórków; 1 duży por; 1 puszka tuńczyka w oleju; 2 woreczki ryżu; 1 słoiczek keczupu pikantnego; 1 słoiczek majonezu; sól; pieprz.
Przygotowanie:-Ryż ugotować na sypko.
-Ogórki pokroić w kostkę.
-Białą część pora pokroić w cienkie krążki i przelać wrzątkiem .
-Ugotowane jajka pokroić w kostkę.
-Tuńczyka osączyć z oleju.
-Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystkie składniki układać warstwami w salaterce, najlepiej przezroczystej.
Kolejność : ryż, ogórki, ryż, keczup,por, ryż, majonez, jajka, ryż, majonez, tuńczyk,ryż, keczup,natka pietruszki.