Autor Wątek: Sałatki - surówki  (Przeczytany 16837 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Mar, 2011, 19:45:22 »
Sałatka warzywna z 12 listopada 2010r
Mam drobne uaktualnienie odnośnie sałatki, której przepis wpisałam. Zamiast pomidora można dodać zupkę chińską (suchą) i czerwoną kapustę, smak jest lepszy, a czerwona kapusta dodaje charakterystycznego aromatu .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Maj, 2011, 22:45:10 »
Sałatka nicejska

Składniki:350g makaronu muszelki; 115g fasolki szparagowej;5-g odsączonych filetów anchois z puszki; 2 łyżki mleka; 2 główki sałaty strzępiastej; 3 duże pomidory; 4 jajka na twardo; 225g tuńczyka z puszki odsączonego;115g czarnych oliwek bez pestek;sól.
Sos winegret:3 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki białego octu winnego;1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy;sól;pieprz.

Przygotowanie:-W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę,wrzucić makaron i gotować na średnim ogniu,aż będzie al'dente wg przepisu na opakowaniu.
-W małym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę,wrzucić fasolkę i gotować 10-12 minut,tak aby pozostała jędrna.Odcedzić,przepłukać pod zimną wodą,odsączyć i odstawić.
-Filety anchois przełożyć do płytkiej miseczki,zalać mlekiem i odstawić na 10 minut.
-W tym czasie porwać sałatę na duże kawałki,a pomidory sparzyć we wrzątku,zdjąć z nich skórkę i grubo pokroić.
-Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.
-Tuńczyka podzielić na kawałki.
-Filety anchois odsączyć i przełożyć wraz z pozostałymi składnikami oraz makaronem do dużej salaterki.Delikatnie wymieszać.

Przygotować sos winegret,dokładnie mieszając wszystkie składniki,wstawić do lodówki.Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Maj, 2011, 22:00:00 »
Sałatka urodzinowa-wiosenna

Skladniki:3 pory;2 winne jabłka;pęczek rzodkiwek;po 5 dag rodzynków i suszonych moreli;cytryna;4 łyżki sosu z kolendrą;sól i pieprz.

Przygotowanie:Pory oczyścić,odciąć górną część zielonych liści,dokładnie wymyte pokroić w pierścienie.
-Jabłka obrać,oczyścić gniazda nasienne,pokroić w kostkę-skropić sokiem z cytryny.
-Rzodkiewki opłukać,pokroić w talarki,kilka zachować do dekoracji.
-Rodzynki i morele sparzyć i pokroić.
-Wszystkie składniki włozyć do salaterki,doprawić solą i pieprzem,polać sosem.



Mam na myśli gotowe sosy do sałatek Zdjęcie jest robione komórką-przepraszam :-\
« Ostatnia zmiana: 26 Maj, 2011, 22:08:05 wysłana przez gaga »

Offline Maniac

  • Weteran
  • ***
  • Wiadomości: 212
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Cze, 2011, 00:49:26 »
Moja ulubiona. Przygotowanie 20min.
2- papryki (pokroić w kostkę)
1- Puszka ananasów(pokroić w kostkę)
250g - żółtego sera (pokroić w kostkę)
2- Woreczki ryżu (nie zapomnieć go wcześniej ugotować)
2-Wędzone piersi kurczęce (oczywiście pokroić)
1- puszka kukurydzy (na miłość Boską tylko nie prażonej)
Majonez
Doprawić do smaku :cyk:
Jak nazywa się ulubione auto Romów?
Roomster

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Cze, 2011, 21:04:03 »
Sałatka z młodej cebuli

Składniki:2 pęczki młodej cebuli;sól;płaska łyżeczka cukru;kwasek cytrynowy;4 jajka;3 łyżki oliwy;łyżka zielonego koperku.

Przygotowanie:Oczyszczone młode cebulki bez szczypiorku,pokroić w krążki i na kilka minut włożyć do wrzącej osolonej wody.Następnie odcedzić i ostudzić.
-Ugotowane na twardo jajka,grubo posiekać,dodać do ostudzonych cebulek -do smaku osolić.
-Rozpuszczony kwasek cytrynowy,cukier wymieszać z oliwą i oblać cebulki i jajka.
-Wymieszać z koperkiem-można dodać trochę majonezu lub ze śmietaną zmieszaną z łyżeczką musztardy.

Tyle mówi przepis,osobiście nie parzę cebulek ponieważ młoda cebulka nie jest twarda,ani bardzo ostra.Zresztą każdy robi wg własnego smaku.

Rumbur

  • Gość
Odp: Sałatka śledziowa z jabłkiem
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Lip, 2011, 14:16:52 »
Bardzo fajny przepis :) Sałatka śledziowa to rzecz, bez której nie wyobrażam sobie żadnego większego przyjęcia :)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Sie, 2011, 17:42:23 »
Sałatka z twarogiem-dobra na upalne dni i może zastąpić kolację.

Składniki na 4 porcje:1/2 kg białego twarogu;6 szt pomidorów;2 świeże ogórki;kiełki soi cała tacka-inne też mogą być;1 czerwona cebula;1 pęczek cebuli dymki;100ml majonezu-najlepiej chudego;przyprawy ziołowe.

Przygotowanie:Pomidory i obrany świeże ogórki pokroić w plasterki.Dodać cienko skrojone w talarki cebule i lekko obgotowane i ochłodzone kiełki soi.
-Twaróg pokroić w kostkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Następnie dodać majonez i posypać przyprawami.


Osobiście używam przypraw do sałatek Kamisa Fit-tup

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Wrz, 2011, 15:10:08 »
Sałatka ''Rasols''z kuchni łotewskiej.

Składniki:-3ugotowane ziemniaki;300g ugotowanej wołowiny;100g śledzi;1 jabłko;3 ogórki marynowane;2 jajka;1 szklanka śmietany;1 łyżka stołowa musztardy;zielenina;sól.

Przygotowanie:Gotowane ziemniaki i mięso,ogórki marynowane,jabłko -obrane, śledzie-wszystko pokroić w kostkę.Całość wymieszać i doprawić śmietaną z dodatkiem musztardy.
-Sałatkę ozdobić ugotowanymi na twardo i drobno pokrojonymi jajkami.Posypać drobno posiekaną zielenią.


Znalezione w ''500 potraw z ziemniaków''

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Wrz, 2011, 15:16:30 »
Surówka jesienna z kapusty białej,jabłek i pomidorów.

Składniki:25dag kapusty białej;15 dag jabłek;10dag pomidorów;10 dag ogórków kwaszonych;5 dag cebuli;12 dag śmietany;2 dag musztardy;sól;cukier do smaku;sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Przygotowanie:Wszystkie składniki rozdrobnić,skropić cytryną lub kwaskiem.Śmietanę wymieszać z musztardą,przyprawić solą i cukrem -do smaku.
-Połączyć z rozdrobnionymi składnikami surówki.
-Można dodać paprykę strąkową pokrojoną w paski.


Surówka z kapusty włoskiej z ogórkami lub pomidorami.

Składniki:35 dag kapusty włoskiej;20 dag świeżych ogórków lub pomidorów;pęczek koperku;12 dag śmietany;sól;cukier do smaku;sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Przygotowanie:Ogórki pokroić w krążki lub paski-pomidory kroimy na cząstki;połączyć z poprzednio poszatkowaną i posoloną kapustą;dodać posiekany koperek-wszystko skropić cytryną lub kwaskiem-wszystko razem wymieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem -do smaku.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Wrz, 2011, 23:20:02 »
Sałatka z kwaszoną kapustą

 Składniki:- 4 ziemniaki;75g kwaszonej kapusty;1 cebula lub 60g szczypiorku;1 marchew;4 łyżki stołowe majonezu;sól.

Przygotowanie- Ziemniaki ugotować i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę,startą marchew i kwaszoną kapustę. Wszystko wymieszać do smaku posolić oraz polać majonezem.


Sałatka ''Rasols''-kuchnia łotewska

Składniki- 3 ziemniaki;300 g wołowiny;100g śledzi;1 jabłko;3 ogórki marynowane;2 jajka;1 szklanka śmietany-kwaśnej;1 łyżka stołowa musztardy;zielenina;sól.

Przygotowanie- Gotowane,ostudzone ziemniaki i mięso oraz ogórki ,jabłko i śledzie pokroić w kostkę.Całość wymieszać i doprawić śmietaną z dodatkiem musztardy.
Sałatkę ozdobić ugotowanymi na twardo,drobno pokrojonymi jajkami i zieleniną.


Sałatka z zieloną fasolką szparagową.

Składniki- 4 ziemniaki;300g zielonej fasolki;1/2 szklanki majonezu;ocet;cukier;sól.

Przygotowanie- Obrać ugotowane w łupinie ziemniaki i pokroić w kostkę.
-Fasolkę oczyścić z włókien,włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli,cukrem -pół łyżeczki i gotować do miękkości.
-Ziemniaki zmieszać z fasolką,dodać sól,ocet i w razie potrzeby cukier do smaku-całość doprawić majonezem.

500 przepisów z ziemniaków
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz, 2011, 23:25:52 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Paź, 2011, 23:31:27 »
Sałatka z gotowanych porów

Składniki:50 dag ugotowanych porów;15 dag kwaśnych jabłek,najlepiej antonówek;10 dag majonezu;2 łyżki posiekanej zieleniny-może być koperek lub natka pietruszki;sól;pieprz;1-2 pomidory do dekoracji.

Przygotowanie:Pory oczyścić,pokrajać na nie duże kawałki,jabłka obrać i pokroić w słupki.
-Wymieszać,doprawić solą,pieprzem i wymieszać z majonezem.
-Na wierzchu posypać zieleniną,a boki udekorować plasterkami pomidora.

Zamiast pomidorów można użyć innych warzyw,których kolor ozdobi całość.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Paź, 2011, 18:29:58 »
Surówka z dyni z pieczarkami

Składniki:4 łyżki rodzynek;4 filiżanki starłytej surowej dyni-po poznańsku korbola :P; 2 łyżki startej cebuli;świeżo zmielony pieprz;tarta gałka muszkatołowa;4 filiżanki pokrojonych w plasterki surowych pieczarek;czarne oliwki;garść rukoli;4 czubate łyżki sera ricotta lub sera feta;sól morska;oliwa z oliwek extra virgin.

Przygotowanie:Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 10 minut.
-Dynię opłukać,obrać ze skorupy,miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać do niej startą cebulę,świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową-wymieszać.
-Dodać pokrojone pieczarki,oliwki pokrojone na połówki oraz odsączone rodzynki,rukolę.
-Wszystko doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem,polać oliwą -wymieszać,posypać rozdrobnionym serem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Lis, 2011, 22:15:49 »
Wigilijna sałatka

Składniki:5 niewielkich ziemniaków;2 marchewki;2 winne jabłka;1 mały por;3-4 listki szczypiorku;150g majonezu;150g jogurtu naturalnego;1 puszka groszku konserwowego;200g ścinków łososia;zioła do sałatek;zielenina do dekoracji;pieprz;sól.

Przygotowanie:-Ziemniaki i marchewkę ugotować,przestudzić,pokroić w plasterki.
- Jabłka obrać,pokroić w ćwiartki i plasterki.
- Por oczyścić,jasne części pokroić w cienkie plasterki.
- Groszek odsączyć,szczypiorek posiekać.
- Majonez wymieszać z jogurtem,doprawić solą i pieprzem.
- Ścinki łososia lub plastry wędzonego łososia pokroić w wąskie paseczki.
- Wszystkie składniki razem wymieszać,dodać przygotowany sos majonezowo-jogurtowy.
- Doprawić solą,pieprzem,posypać zieleniną. Odstawić na 2-3 godziny w zimne miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Lut, 2012, 00:35:50 »
Zaczynamy myśleć o kolejnych świętach  ;)

Sałatka wielkanocna ze szparagami i jajkami

Składniki:1 duży słoik szparagów konserwowych;6 jajek ugotowanych na twardo;2 jabłka;1 czerwona cebula;1/2 główki sałaty;1 łyżka soku z cytryny.
Sos: 2 łyżki majonezu;kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany sałatkowej;1 łyżeczka cukru;sól;3-4 łyżki posiekanych świeżych ziół lub natki pietruszki.

Przygotowanie:-Szparagi osączyć z zalewy.
-Jajka obrać i pokroić w ćwiartki.
-Liście sałaty umyć,osączyć.
-Cebulę obrać i drobno posiekać-jabłka obrać i pokroić w większą kostkę i skropić cytryną,aby nie ściemniały.
-Majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną,solą,cukrem i ziołami.
-Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty.Następnie warstwami układać składniki sałatki-całość polać sosem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Maj, 2012, 15:29:36 »
Groszek z majonezem w 5 minut.

Składniki:1 puszka groszku konserwowanego;1/2 szklanki majonezu. Można użyć kilka rzodkiewek wg własnego uznania.

Przygotowanie:Groszek osączyć i wymieszać z majonezem.Do sałatki można dodać pokrojone w kostkę rzodkiewki.



Zielona sałata ze szparagami

Składniki: 1 główka sałaty;około 10 szparagów;2 pomidory;2 jajka ugotowane na twardo; około 200 ml majonezu.

Przygotowanie: Szparagi ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie.Ewentualnie możemy użyć szparagi konserwowe.
-Sałatę opłukać,osączyć i podzielić na kawałki.
-Pomidory pokroić w ósemki,jajka pokroić na ćwiartki,szparagi pokroić na 5 cm kawałki.
-Na półmisku ułożyć sałatę,na sałatę ułożyć na przemian przygotowane składniki.
-Sałatkę polać majonezem,można posypać zieleniną.
-Sałatkę najlepiej podawać bezpośrednio po przy przygotowaniu.