Sałatka nicejska
Składniki:350g makaronu muszelki; 115g fasolki szparagowej;5-g odsączonych filetów anchois z puszki; 2 łyżki mleka; 2 główki sałaty strzępiastej; 3 duże pomidory; 4 jajka na twardo; 225g tuńczyka z puszki odsączonego;115g czarnych oliwek bez pestek;sól.
Sos winegret:3 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki białego octu winnego;1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy;sól;pieprz.
Przygotowanie:-W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę,wrzucić makaron i gotować na średnim ogniu,aż będzie al'dente wg przepisu na opakowaniu.
-W małym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę,wrzucić fasolkę i gotować 10-12 minut,tak aby pozostała jędrna.Odcedzić,przepłukać pod zimną wodą,odsączyć i odstawić.
-Filety anchois przełożyć do płytkiej miseczki,zalać mlekiem i odstawić na 10 minut.
-W tym czasie porwać sałatę na duże kawałki,a pomidory sparzyć we wrzątku,zdjąć z nich skórkę i grubo pokroić.
-Jajka obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.
-Tuńczyka podzielić na kawałki.
-Filety anchois odsączyć i przełożyć wraz z pozostałymi składnikami oraz makaronem do dużej salaterki.Delikatnie wymieszać.
Przygotować sos winegret,dokładnie mieszając wszystkie składniki,wstawić do lodówki.Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.