Sałatka z wątróbkąSkładniki:300g wątróbki drobiowej;biały pieprz z młynka;2 łyżki świeżego tymianku;100g sałaty fryzyjskiej;1 sałata radicchio;1 sałata dębowa;2 łyżki octu;4 łyżki octu winnego z białego wina;6 łyżek oleju z orzechów włoskich;1 łyżeczka ostrej musztardy;3 szalotki;1 łyżka masła roślinnego;100g pomidorków koktajlowych;sól.
Przygotowanie:-Wątróbkę umyć,osuszyć,pokroić w plasterki,posypać pieprzem i listkami tymianku.Przykryć,wstawić do lodówki.
-Liście sałaty oczyścić,umyć,osuszyć.Przełożyć na 4 talerze.
-Ocet wymieszać z octem winnym ,olejem,musztardą,solą i pieprzem.
-Szalotki obrać,posiekać.
-Masło roślinne rozgrzać,zrumienić na nim szalotki,dodac wątróbkę.Smażyć 4 minuty ze wszystkich stron,zdjąć z patelni.Patelnię zdjęć z ognia,do tłuszczu ze smażenia wlać przygotowaną marynatę,wymieszać,następnie skropić tym liście sałaty.
-Pomidorki koktajlowe umyć,pokroić na połówki,przełożyć z wątróbką do sałaty,posypać pieprzem.
Sałata fryzyjska

Sałata dębowa

Sałata radicchio
