Autor Wątek: Sałatki - surówki  (Przeczytany 23465 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Paź, 2010, 20:18:48 »
Sałatka z bakłażanem i papryką

Składniki:500g bakłażanów;2 strąki żółtej papryki;olej;1 mała papryczka pepperoni;1 ząbek czosnku;1 opakowanie mieszanki na sos ziołowo-paprykowy;3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:Bakłażany i strąki papryki przekroić wzdłuż na pół.Z połówek papryki usunąć gniazda nasienne.Warzywa umieścić na posmarowanej olejem blasze.Wsunąć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stop.C.,aż warzywa ściemnieją.Połówki bakłażana i papryki przykryć wilgotną ściereczką,przestudzić.Zdjąć skórkę.Miąższ pokroić w cienkie paseczki.
Papryczkę pepperoni umyć,przekroić wzdłuż na pół,usunąć gniazdo nasienne,miąższ pokroić w kostkę.
Ząbek czosnku obrać,zgnieść,przełożyć z papryczką pepperoni do warzyw.Mieszankę na sos ziołowo-paprykowy wymieszać z 3 łyżkami wody i oliwy,przełożyć do sałatki.
Gotową sałatkę odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Surówka z kiwi

Składniki:125g białej kapusty;1 kalarepka;2 marchewki;2 kiwi;150g jogurtu;1 łyżka oleju;1 łyżka posiekanej natki pietruszki;sól ziołowa.

Przygotowanie:Kapustę,kalarepkę i marchew oczyścić,umyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kiwi obrać,pokroić w plasterki.Jogurt wymieszać z olejem,posiekaną natką pietruszki i solą ziołową.Przygotowanym sosem polać składniki sałatki -wymieszać.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Paź, 2010, 21:31:42 »
Sałatka z wątróbką

Składniki:300g wątróbki drobiowej;biały pieprz z młynka;2 łyżki świeżego tymianku;100g sałaty fryzyjskiej;1 sałata radicchio;1 sałata dębowa;2 łyżki octu;4 łyżki octu winnego z białego wina;6 łyżek oleju z orzechów włoskich;1 łyżeczka ostrej musztardy;3 szalotki;1 łyżka masła roślinnego;100g pomidorków koktajlowych;sól.

Przygotowanie:
-Wątróbkę umyć,osuszyć,pokroić w plasterki,posypać pieprzem i listkami tymianku.Przykryć,wstawić do lodówki.
-Liście sałaty oczyścić,umyć,osuszyć.Przełożyć na 4 talerze.
-Ocet wymieszać z octem winnym ,olejem,musztardą,solą i pieprzem.
-Szalotki obrać,posiekać.
-Masło roślinne rozgrzać,zrumienić na nim szalotki,dodac wątróbkę.Smażyć 4 minuty ze wszystkich stron,zdjąć z patelni.Patelnię zdjęć z ognia,do tłuszczu ze smażenia wlać przygotowaną marynatę,wymieszać,następnie skropić tym liście sałaty.
-Pomidorki koktajlowe umyć,pokroić na połówki,przełożyć z wątróbką do sałaty,posypać pieprzem.

Sałata fryzyjska   

Sałata dębowa   

Sałata radicchio 


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Paź, 2010, 20:48:28 »
Sałatka jesienna

Składniki:1 seler;1 łyżeczka soku z cytryny;3 kwaśne jabłka;2 gruszki;100g sera ementalera;1 kromka razowego chleba tostowego;1 łyżka masła;10 połówek obranych orzechów włoskich;1 łyżka octu winnego z czerwonego wina;sól;pieprz;trochę cukru.

Przygotowanie:Seler obrać,pokroić w paseczki,skropić sokiem z cytryny,odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
-Jabłka,gruszki umyć,obrać,podzielić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne.Jedną ćwiartkę jabłka zetrzeć na tarce,pozostałe owoce pokroić w plasterki.
-Ementaler i pieczywo tostowe pokroić w kostkę,masło rozgrzać zrumienić na nim kostki pieczywa.
-Połowę orzechów posiekać.Przygotować sos:ocet wymieszać z przyprawami i tartym jabłkiem.Dodać przygotowane składniki,wymieszać.Udekorować pozostałymi orzechami włoskimi.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki -surówki
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Paź, 2010, 21:11:55 »
Surówka z pieczarkami

Składniki:1 Kwaśne jabłko;sok z 1/2 cytryny;1/2 główki czerwonej kapusty-około 500g;80g pieczarek;1 mała cebula.
Sos:1łyżeczka miodu;4 łyżki octu jabłkowego;sól;pieprz;5-6 łyżek oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:Jabłko obrać,pokroić w słupki,skropić sokiem z cytryny,ażeby nie ściemniały.Z główki czerwonej kapusty oderwać zewnętrzne liscie,pozostałą część poszatkować.Pieczarki oczyścić,dobrze wysuszyć,następnie pokroić w plasterki.Cebulę obrać i drobno posiekać.
Składniki na sos wymieszać,dodać cebulę. Do miski przełożyć kapustę,jabłko i pieczarki.Całość polać sosem i wymieszać.

Bez obawy,surowe pieczarki nie są trujące :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Paź, 2010, 23:25:44 »
Sałatka z fasoli i śliwek

Składniki:1 puszka czerwonej fasoli;1 cebula;1 jabłko;10dag śliwek;5 dag orzechów włoskich;2 łyżki oleju;2 łyżki soku z cytryny;kilka gałązek natki pietruszki;szczypta bazylii;szczypta tymianku;sól;pieprz.

Przygotowanie:Fasolę odsączyć z zalewy;cebulę drobno posiekać;jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Śliwki myjemy,osuszamy,usuwamy pestki i kroimy w paseczki.Fasolę łączymy z cebulą,owocami,przyprawiamy solą,pieprzem i mieszamy.Do oleju dodajemy sok z cytryny,przyprawiamy ziołami,solą,pieprzem i mieszamy.Polewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy.Wierzch sałatki posypujemy orzechami i dekorujemy natką pietruszki.
« Ostatnia zmiana: 22 Paź, 2010, 23:32:01 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Paź, 2010, 19:56:26 »
Sałatka jesienna II wersja

Składniki:30dag ziemniaków;1 jabłko;1 czerwona cebula;1 seler naciowy;4 łyżki śmietany;2 łyżki soku z cytryny;1/2 pęczku szczypiorku;cukier;sól;pieprz.

Przygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach,odcedzamy,studzimy,obieramy,kroimy w pół plasterki.Szczypiorek myjemy,osuszamy i drobniutki kroimy.Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy w kostkę.i skrapiamy sokiem z cytryny,aby nie ściemniały. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę,seler kroimy na drobne kawałki.Śmietanę łączymy z łyżką soku z cytryny,przyprawiamy z cukrem i mieszamy.Składniki sałatki przekładamy do salaterki.oprószamy solą,pieprzem,zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.Na koniec sałatkę posypujemy gęsto szczypiorkiem.

Sałatkę podajemy do dań z grilla lub zimnych mięs.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Paź, 2010, 20:59:11 »
Sałatka z kiwi i żółtym serem

Składniki:5 owoców kiwi;15 dag żółtego sera;1 czerwona papryka;10 dag kiełków sojowych;2 łyżki oliwy;150 ml octu winnego;sól;pieprz.

Przygotowanie:Owoce kiwi myjemy,osuszymy,cieniutko obieramy i kroimy w plasterki.Ser żółty kroimy w paseczki;sałatę płuczemy,osuszamy i rwiemy liście na drobne kawałki.Kiełki płuczemy i osączamy na sitku.Do octu wlewamy cienką strużką olej,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem i ponownie mieszamy.Wszystkie składniki łączymy ze sobą,przekładamy do salaterki,polewamy sosem i odkładamy na kilka minut.Podajemy z chrupiącą bagietką lub grzankami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Paź, 2010, 20:10:03 »
Sałatka bananowa z sosem cynamonowym-coś na słodko-210 kcal.

Składniki:4 banany;2 pomarańcza;150ml soku pomarańczowego;1 łyżka miodu płynnego;300g jogurtu;1 łyżeczka cynamonu;1 łyżka cukru waniliowego;4 łyżki płatków kukurydzianych lub posiekanych orzeszków pistacjowych.

Przygotowanie:Banany obrać,pokroić na kawałki;pomarańcza obrać,pokroić w plasterki,każdy plasterek podzielić na cztery części.
-Sok pomarańczowy wymieszać z miodem,polać nim owoce.Jogurt wymieszać z cynamonem i cukrem.Podawać z sałatką.Gotową sałatkę posypać płatkami kukurydzianymi lub posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Lis, 2010, 20:49:03 »
Grodzieński śledź pod pierzynką

Składniki:50 dag solonych filetów śledziowych-matiasów;3 średnie cebule;3 średnie buraki;3 średnie marchewki;3 duże ziemniaki;4 jajka;sok z 1/2 cytryny;posiekana natka pietruszki i koperku;1 większy słoik majonezu;sól;pieprz.

Przygotowanie:Jeśli używamy tradycyjnych solonych śledzi nalezy je uprzednio wymoczyć,najlepiej w mleku.Natomiast możemy skorzystać z coraz popularniejszych matiasów-wystarczy tylko wyjąć je z opakowania.
-Jajka gotujemy na twardo;marchewkę ugotować;ziemniaki ugotować w mundurkach i oddzielnie buraki,po ostudzeniu jarzyny obrać.
-Na dnie szklanej dość wysokiej salaterki układać warstwami poszczególne składniki,a każdą kolejną warstwę lekko posolić i polać majonezem.
-Najpierw ułożyć warstwę pokrojonych w kostkę śledzi,skropić cytryną i posypać zieleniną i drobno posiekaną cebulą.Następnie drobno posiekanymi jajkami.
-Następna warstwa,to starta na tarce marchewka,posypać utartymi na grubych oczkach ziemniakami.Ponownie posypać zieleniną.
-Kolejna warstwa,to utarte buraki polane sokiem cytrynowym i kolejnymi dwoma jajkami,zieleniną i polać majonezem.
-Sałatka powinna wyglądać jak tort-można ją przybrać listkami pietruszki lub cząstkami jajek.
-Przed podaniem ''śledzia pod pierzyną''należy wstawić sałatkę do lodówki na najwyższą półkę-co najmniej na 4 godziny.Podawać sałatkę podzieloną na porcje niczym tort,a najwygodniej posługiwać się przy tym łopatką do tortu.

Offline vena

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 559
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lis, 2010, 22:48:51 »
Szybka sałatka z selerem

1 słoik selera tartego
1 puszka anansa w kostkach
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie (ok.100g) żółtego sera tartego (np. emental)
majonez + jogurt + sól i pieprz do smaku

Seler, ananas i kukurydzę odsączyć z płynów, wrzucić do salaterki, dodać ser tarty, majonez z jogurtem w dowolnej proporcji, doprawić pieprzem i solą do smaku (niekoniecznie).

Gotowe w 5 min. i nie trzeba kroić! Łatwe nawet dla antytalentów kuchennych  ;D
Zawsze mam te produkty w domu na wypadek niezapowiedzianych gości ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Lis, 2010, 22:51:35 wysłana przez vena »
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Lis, 2010, 15:46:24 »
Sałatka warzywna

Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 papryka, najlepiej czerwona
- 1 pomidor
- 1 puszka konserwowanej kukurydzy
- 1 puszka konserwowanego groszku
- 1 gotowana marchewka
- 1 ogórek szklarniowy
- duży albo mały słoik majonezu
- sól, pieprz

Z kapusty zdjąć liście, a następnie pokroić je na dowolną wielkość. Wyciąć środek z papryki, oczyścić ją i pokroić na drobno. Pomidor pokroić, wyrzucić pestki, dodać konserwowaną kukurydzę i groszek, odlewając wcześniej płyn. Marchewkę obrać ze skórki, ugotować na miękko i pokroić. Ogórek obrać z twardej, zielonej skóry i pokroić na plasterki. Całość wymieszać z majonezem, przyprawić według gustu, dobrze wymieszać.

Oczywiście sałatkę można robić w większych ilościach, dodając większe ilości poszczególnych składników, wtedy wówczas należy dodać więcej majonezu oraz przypraw.

Przepis otrzymałam od Revana

Edit na prośbę autorki:

 Zamiast pomidora można dodać zupkę chińską (suchą) i czerwoną kapustę, smak jest lepszy, a czerwona kapusta dodaje charakterystycznego aromatu .
« Ostatnia zmiana: 08 Mar, 2011, 21:49:50 wysłana przez the_mask »

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Gru, 2010, 18:57:03 »
Sałatka z grzybkami marynowanymi

Składniki:

1 szklanka grzybów marynowanych
4 ugotowane i obrane ziemniaki
2 kiszone ogórki
2-3 jajka na twardo
1 cebula
1 szklanka majonezu
1 łyżeczka cukru
ew. 1 ząbek czosnku

Grzyby odcedzić z octu, cebulę pokroić w kostkę i zblanszować. Pozostałe składniki pokroić w kostkę i wszystko razem zmieszać. Majonez doprawić cukrem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Jeżeli jest zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody i zmiksować. Zalać sałatkę majonezem, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.

Równie wyborna jest sałatka z grzybów marynowanych z dodatkiem jabłek odmiany słodko kwaśnej zamiast ogórków kiszonych.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Sty, 2011, 20:34:35 »
Sałatka z boczniakami

Składniki:40 dag boczniaków;3 ziemniaki-30dag;1 cebula;2 łyżki soku z cytryny;5 łyżek oleju;1 łyżka natki pietruszki;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Boczniaki opłukać,osączyć,pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut;następnie odcedzić i skropić połową soku z cytryny.
-Ziemniaki wyszorować,opłukać i ugotować w łupinach w posolonej wodzie-ziemniaki powinny być lekko twarde,ostudzić,obrać i pokroić w cienkie pół-plasterki,włożyć do salaterki,skropić pozostałym sokiem z cytryny i odstawić na 5 minut.
-Do cebuli dodać olej,wymieszać,włożyć grzyby i ziemniaki,doprawić do smaku solą i pieprzem,ponownie wymieszać.
-Sałatkę schłodzić w lodówce.Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Jeśli ktoś kocha majonez :P może dodać małą łyżeczkę ,jednak wtedy sałatka będzie bardziej kaloryczna.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Mar, 2011, 22:15:07 »
Znalazłam mój stary zeszyt z przepisami z lat 60-tych tzn z początków mojego pichcenia i.....z czasów,gdy nie mieliśmy takiego wyboru w składnikach jak współcześnie :P Było na pewno skromniej,ale też smacznie.Dziś może mamy już większe wymagania,ale poczytajcie. ;)

Surówka z papryki

Składniki:4 strąki papryki;sól;pieprz;ocet;oliwa.

Przygotowanie:Ze strąków papryki usunąć gniazda nasienne,wymyć strąki i pokrajać w poprzek w pierścienie.Następnie zanurzyć je na chwilę w osolonym wrzątku i osączyć.Przyprawić octem,oliwą,pieprzem i po godzinie podawać.
Dobra jest jako przystawka do obiadu lub jako zakąska do kolacji.


Surówka z bakłażanów i pomidorów

Składniki:20 dag bakłażanów;3 pomidory;sól;pieprz;cytryna lub ocet;oliwa.

Przygotowanie:Młode bakłażany,obrać i pokrajać w cienkie plasterki;pomidory także pokrajać w plasterki,razem wymieszać,doprawiając solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny lub octem.Polać łyżką oliwy.


Surówka z ogórków i pomidorów

Składniki: 2 ogórki;3 pomidory;cebula;mała główka sałaty;pół szklanki śmietany;łyżeczka octu;łyżeczka tartego chrzanu;sól;pieprz.

Przygotowanie:Ogórki,pomidory i cebulę pokrajać w plasterki,połączyć razem i ułożyć w salaterce na listkach sałaty.
-Do śmietany dodajemy ocet,chrzan i mieszamy;należy przyprawić do smaki solą i cukrem-tak przyprawioną śmietaną polać surówkę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Sałatki - surówki
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Mar, 2011, 19:37:53 »
Propozycje z lat 60-tych-ciąg dalszy :

Surówka z marchwi,jabłka z chrzanem

Składniki:40dag marchwi;jabłko;2 łyżki startego chrzanu;sól;cukier;15dag śmietany.

Przygotowanie:Oczyszczoną,obraną marchew należy zetrzeć na tarce,jabłko również zetrzeć na takich samych oczkach i wymieszać z marchwią i startym [drobno] chrzanem.Doprawić solą i cukrem,dodać śmietanę i wymieszać.

Biorąc pod uwagę obecne zwyczaje,można dodać oliwy zamiast śmietany.


Surówka z porów

Składniki: 50dag porów;sól; pieprz;sok z cytryny lub ocet i oliwa;śmietana lub majonez.

Przygotowanie:Pory wymyć,oczyścić,pokrajać na małe kawałki,ułożyć w salaterce i doprawić solą,pieprzem-wymieszać.Można przyprawić sokiem z cytryny lub octem i olejem,śmietaną lub majonezem.


Surówka z porów z dodatkiem jabłka

Składniki:30 dag porów;1 jabłko;10dag śmietany;łyżka posiekanej natki pietruszki;sól;cukier.

PrzygotowaniePory oczyścić,drobno pokrajać.Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach,połączyć z porem,doprawiając solą i cukrem do smaku.Śmietanę wymieszać z posiekaną natką pietruszki i polać sałatkę.