Sałatka paryska.
Składniki: -1 sałata,
- 15 dag,wędzonego boczku,
- 20 dag pieczarek,
- 15 dag żółtego sera,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła ,
- 80 ml. oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,pieprz.
Przygotowanie:-Sałatę osuszamy ,rwiemy na kawałki i wykładamy do salaterki.
- Oliwę łączymy z sokiem z cytryny,przyprawiamy solą ,pieprzem i mieszamy.
- Polewamy sosem sałatę ,mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
- Pieczarki czyścimy ,płuczemy,kroimy w kostkę ,gotujemy ok.5 min.,odcedzamy i studzimy.
- Następnie zrumieniamy w łyżce masła na patelni.
- Ser ścieramy na tarce o dużych otworach.
- Pieczarki i boczek wykładamy na sałatę i posypujemy żółtym serem.
Podajemy z gorącymi grzankami lub chrupiącą bagietką