Sałatka nicejska.
Produkty:-2 jajka ,
-2 pomidory,
-2 ziemniaki ugotowane,
-1 cebula,
-1 puszka tuńczyka w kawałkach,
-1/2 puszki fasoli,
- kilka czrnych oliwek,
-2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,pieprz.
Przygotowanie:-Jajka gotujemy na twardo,przelewamy zimna wodą,obieramy ze skorupek ,kroimy w plasterki,
- Ziemniaki ostudzone kroimy w plasterki,
- Pomidory sparzamy wrzątkiem ,obieramy ze skórki ,ostudzone kroimy na cząstki,
- Cebulę drobno siekamy,
- Oliwki ,fasolę i tuńczyk odcedzamy z zalewy;oliwki kroimy na pół,
- Wszystkie składniki wykładamy do salaterki i delikatnie mieszamy.
- Do oliwy dodajemy sok z cytryny,przyprawiamy solą ,pieprzem,mieszamy i polewamy sosem sałatkę
Podajemy z ciemnym lub chrupkim pieczywem.