Autor Wątek: Sałatka bawarska  (Przeczytany 4791 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Sałatka bawarska
« dnia: 22 Lip, 2008, 13:20:59 »
Dzisiaj zrobiłam na kolację i obecnie ''dojrzewa w lodówce'' sałatkę [u nas w sprzedaży nazywa się sałatką bawarską]
Jadłam ją poraz pierwszy u znajomych w podolsztyńskiej wiosce [znajomi poznaniacy osiedlili sie tam ], ponieważ żyją w lecie z
tego co urośnie w przydomowym ogródku, zawsze jadamy dużo jarzyn. Ciekawostka jadłam zielony groszek ugotowany bez soli.
Pierwszy raz trochę sobie posoliłam, ale nastepną razą spróbowałam - wiecie, że jest jadalny!  Cały dowcip polega na tym, że tam
jarzyny idą na stół prosto z ogrodu, a nie jak w mieście - zanim dotrą na stół przechodzą przez kilku pośredników.

Przepis na salatkę :
Ugotowane [młode ziemniaki] kroji się w plasterki, na to warstwa pokrojonej w talarki cebulę, przekładam pokrojonym w plasterki
ogórkiem kwaszonym potem na przemian. Można dla smaku dodać plasterki świeżego ogórka. Można dodać kopreku lub natki pietruszki.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kropię trochę octem i dodaję łyżkę majonezu.  Mieszm, ja jeszcze dodaję trochę [szczyptę]
ziół do sałatek.  Ważne aby wszystkie produkty pokroić w plasterki, to cała prostota tej sałatki. Naprawdę dobre i szybkie i nie mar-
nuje się ziemniaków ,które często zostają po obiedzie.  gaga