Rożki francuskie z kapustą
Składniki:-1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiwgo [500g]; 800g białej kapusty kilka suszonych grzybów;1 cebula;2 łyżki oleju;sól ;pieprz;kminek;1 jajko do posmarowania .
Przygotowanie:-Grzyby dokładnie umyć namoczyć i ugotować do miękkości.
-Kapustę poszatkować,ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem wywaru z grzybów,odcedzić ,
odcisnąć i wraz z odcedzonymi grzybkami drobno posiekać.
-Cebulę drobno posiekać ,zeszklić na oleju i dodać do kapusty.Całość dokładnie wymieszać i do-
prawić solą,pieprzem i kminkiem.
- Ciasto rozmrozić i rozłożyć na stolnicy.Pokroić na kwadraty.Ostudzony farsz nakładać na środek
kwadratów.Ciasto z farszem składać w trójkaty i dokładnie sklejać.
- Rożki posmarować roztrzepanym jajkiem ,ułożyć na natłuszczonej blasze i piec około 20 min. w
temperaturze 220 stopni C na złoty kolor.Rożki z kapustą podawać na gorąco z czerwonym
barszczem.