Rogale maślana
Składniki -1 kg mąki
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 200ml. mleka
- 2 duże jaja
-4 łyżki miodu
- 60 g drożdży
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie;
1) Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru,drożdżami i 4 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
2) Masło rozpuścić ,gorące zalać zimnym mlekiem i pozostawić do wystudzenia.
3) Następnie dodać cukier ,miód,drożdże, jaja i mąkę.-- wyrobić elastyczne ,ale niezbyt zwarte ciasto. Pozostawić do wy-
rośnięcia.
4) Następnie ciasto podzielić na 10 trókątów ,które zwinąć w rogale.-Pozostawić je do wyrośnięcia,a potem posmarować
po wierzchu jajkiem i posypać cukrem lub makiem.
Piec przez około 15 min. w temperaturze 220 stopni C.