Racuchy:
Składniki: -1 szklanka mleka,
-1 szklanka mąki pszennej,
-5g drożdzy,
-1 jajko,
-cukier,cukier puder do posypania,sól,olej do smażenia.
Przygotowanie: 1)mleko podgrzać ,do ciepłego ale nie gorącego wkruszyć drożdże i rozpuścić,dodać 2 łyżki mąki,
2 łyżki cukru ,lekko wymieszać i odstawić aż zacznie rosnąć.
2)Jak zaczyn trochę podrośnie,dodać do niego jajko,resztę mąki szczyptę soli,ponownie wyrobić.
Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki.
3) Na rozgrzany olej nakładamy łyżką placuszki ,smażymy na złoty kolor z obydwu stron.W czasie
smażenia racuchy trochę urosną .Podawać najlepiej ciepłe posypane cukrem pudrem.