No to i ja dorzucę "dwa grosze"
Sok z 3 owocówSkładniki: 1kg jabłek golden, 1kg dobrej marchwi, 1kg pomarańczy najlepiej nie pryskanych.
Przygotowanie: Obrać wszystkie owoce i przepuścić przez sokowirówkę. Sok przelać do wcześniej umytych i wyparzonych słoików (najlepiej wąskich i długich, ładniej wygląda) i pasteryzować około 40min.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Ostatni raz zrobiłam ten sok jakieś 4 lata temu ale konsumowałam go przez trzy lata, żaden nie był zepsuty. Zwróćcie uwagę, że nie dodajemy tu cukru, a mimo wszystko sok po prawidłowej pasteryzacji powinien być dobry i wystarczająco słodki.
Jeśli mamy dostęp do tych owoców przez cały rok, to oczywiście świeży sok najlepiej smakuje
Jabłka dla niemowląt i nie tylkoSkładniki: dojrzałe i zdrowe jabłka golden.
Przygotowanie: Obrać jabłka ze skórki, pozbawić je gniazd nasiennych i ułożyć na blasze(tej od piekarnika). Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok 200`C) aż do momentu kiedy zaczną się rozpadać. Po wyjęciu można zmiksować blenderem lub użyć widelca do rozdrobnienia. Wkładać do wcześniej umytych i wyparzonych małych słoiczków (jeśli robimy to dla dzieci) i zapasteryzować ok. 20min.
Jeśli chcemy użyć jabłka np do szarlotki czy innych potraw, można do nich dodać wanilię i cynamon.
Te jabłka robiłam równocześnie z w/w sokiem i posiadam jeszcze 2 słoiczki. Jak do tej pory żaden nie był zepsuty. Karmiłam tym jabłuszkiem córkę, a teraz synka

Truskawki (...).Ponownie przypominam,że można je łączyć z rabarbarem i agrestem -przetwory nie są tak bardzo słodkie.
.. a ja dodam, że truskawki można jeszcze łączyć z morelami, są wyśmienite

Wprawdzie sezon na morele jest później niż na truskawki, to zachęcam mimo wszystko zamrozić trochę truskawek, żeby potem połączyć je z morelami i zimą delektować się pysznym dżemikiem
