Grzyby marynowane z dodatkiem warzyw.
Składniki:1/2 kg grzybów,mogą to być borowiki,rydze,maślaki lub kozaki;1/2 kg oczyszczonych warzyw-marchewki,małe cebulki,kalafior,fasola szparagowa,seler -do wyboru zależy jakie warzywa więcej lubimy.1/2 l octu 5%,jeśli wybierzemy 10%- to 1/4 l i dodajemy tyle samo wody,aby razem było 1/2 litra.3 dag cukru;sól;pieprz;ziele angielskie;liście laurowe;gorczyca.
Przygotowanie:Grzyby oczyścić dokładnie,wypłukać-najlepiej w mocno osolonej wodzie-szybciej pozbywamy się piasku.
-Grzyby większe kroimy w ćwiartki lub połówki,zależy od wielkości.Małych nie kroimy,można przyciąć trzonki.
-Grzyby wrzucamy do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli.Gotujemy do miękkości,następnie odcedzamy -cebulę odrzucamy.
-Wszystkie warzywa oczyścić i wypłukać-marchew kroimy w plasterki,cebulkę pozostawiamy w całości,kalafior rozdzielamy na części,fasolkę szparagową kroimy na kawałki o długości 3 cm,seler kroimy w paseczki.
-Każdy rodzaj warzyw ugotować oddzielnie w małej ilości wody z dodatkiem soli,a następnie osączyć.
-Grzyby,warzywa ułożyć na przemian w słoikach.
-Ocet zagotować z przyprawami i cukrem-ostudzić.
-Grzyby i warzywa zalać octem.Słoje zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.