Autor Wątek: Przetwory na zimę  (Przeczytany 143646 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Sie, 2010, 16:40:00 »
Konfitura z arbuza

Składniki: 1kg miąższu z arbuza;1kg cukru;1 op.cukru waniliowego.

Przygotowanie:Miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do rondela wraz z cukrem.Rondel przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.Następnie dodać cukier waniliowy i smażyć,stale mieszając na wolnym ogniu do chwili,gdy arbuz stanie się szklisty,Gorące konfitury przełożyć do gorących słoików.Ustawić do góry dnem,przykryć kocem i pozostawić do wystudzenia.


Galaretka z arbuza

Składniki: 2 arbuzy;2 duże jabłka;cukier;sok z cytryny.

Przygotowanie:Arbuzy przekroić na połowy,wyjąć miąższ i wycisnąć z niego sok za pomocą lnianej ściereczki.Sok przefiltrować przez gazę.Jabłka pokroić,rozgotować na masę z odrobiną wody,przetrzeć przez sito i dodać do soku z arbuza.Całość zważyć.Na każdy 1 kilogram przecieru - 50dag cukru i sok z 1 cytryny.Gotować na małym ogniu,mieszając,aż masa zgęstnieje.Wlać do gorących słoików i szczelnie zamknąć.


Grzyby pasteryzowane w maśle

Składniki:1 kg dowolnych grzybów;50 dag masła roślinnego.

Przygotowanie:Grzyby przebrać,obciąć tak,aby pozostały pod kapeluszami.Opłukać,osączyć i osuszyć rozkładając je na sicie lub ściereczce.Masło stopić ,wsypać osuszone grzyby i podgrzewać ostrożnie ,aby się nie zrumieniły.Gdy grzyby zmiękną,przełożyć je do wyparzonych,czystych,małych słoików,zalać rozgrzanym gorącym masłem,napełniając je nie wyżej niż do 3/4 wysokości słoika.Pasteryzować w temperaturze 98 stopni C przez 1 godzinę.Następnego dnia powtórzyć pasteryzację przez 30 minut.

Nadają się do przyrządzania sosów lub jako dodatki do mięs.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #61 dnia: 31 Sie, 2010, 16:02:45 »
Myślałam,że przejdę dziś do przepisów warzywnych,jednak wpadły mi w rękę kompoty,których młode gospodynie prawie nie robią.Wiem,że niektóre dzieci,gdy w przedszkolu dostaną do obiadu kompot-pytają się : co to? .Tak drogie mamy,dzieci znają soczki z kartoników a kompocik odszedł w zapomnienie.Biorąc pod uwagę,że na pewno jest zdrowszy .Wrzucę kilka przepisów na przygotowanie kompotów z obecnie dostępnych owoców,aby osłodzić nadchodzące zimowe dni. Na tym przykładzie zgodnie z własną wyobraźnią,można przygotować kompot z każdego owocu.

Kompot z czarnych jagód

Składniki:1 kg czarnych jagód;50 dag cukru;2 szklanki wody.

Przygotowanie:Owoce umyć i osączyć,wsypać do słoików.Przygotować syrop z wody i cukru,gorącym syropem zalać owoce,słoiki zamknąć i pasteryzować w temperaturze 95 stopni C.Słoiki półlitrowe-20 minut;większe 25 minut.Następnie postępować jak z każdymi zaprawami.Najlepiej wyciągnąć i postawić do góry dnem,aż do wystudzenia.

Kompot z malin

Składniki:1 kg malin;40 dag cukru;szklanka wody.

Przygotowanie:Dojrzałe owoce przebrać,usunąć resztki szypułek.Nasypać owoce do słoików,potrząsając nimi dla lepszego ułożenia.Zagotować wodę z cukrem i gorącym syropem zalać owoce.Po zamknięciu słoje pasteryzować w temperaturze 95 stopni C.Słoje pół litrowe 20minut;większe 25 minut.

Kompot ze śliwek węgierek

Składniki:1 kg węgierek;50 dag cukru;2 szklanki wody.

Przygotowanie:Owoce umyć w ciepłej wodzie,nacinać i usunąć pestki.Owoce całe lub połówki wkładać ciasno do słoików.Zagotować wodę z cukrem i gorącym syropem zalać owoce.Pasteryzować w temperaturze 95 stopni C,Słoiki półlitrowe 20 minut;większe 25 minut.

Niektóre owoce można zaprawiać z pestkami np.wiśnie lub czereśnie.Jednak apetyczniej podaje się kompoty bez pestek.

Kompot z jabłek

Składniki:1 kg jabłek;40 dag cukru;2 szklanki wody;można dodać kilka goździków lub kawałek cynamonu.

Przygotowanie:Jabłka cienko obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić na ćwiartki;aby jabłka nie ciemniały należy szybko napełnić nimi słoiki i od razu zalewać gorącym syropem.Do syropu dodać kilka goździków i kawałek cynamonu.
Pasteryzować w temperaturze 95 stopni C.Słoiki półlitrowe 20 minut;większe 25 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Wrz, 2010, 18:17:16 »
Sałatka wielowarzywna z fasolką

Składniki:50 dag fasolki szparagowej;50 dag cebuli;50 dag papryki;50 dag cukinii;50 dag ogórków kwaszonych;50 dag pomidorów;pieprz;ziele angielskie;suchy koper;czosnek-według uznania.
Zalewa:1 litr wody;1 łyżka soli;2 łyżki cukru;1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:Wszystkie warzywa umyć.Cebulę cukinię pokroić w krążki i wraz z całymi paprykami i fasolką blanszować 5 minut.odcedzić.Fasolkę pokroić na dwucentymetrowe kawałki.Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Ogórki pokroić w pół-krążki,a pomidory w ćwiartki.Przygotować zalewę z podanych składników.Gorącą zalewą wypełnić słoiki do 1/3 wysokości,następnie warstwami układać warzywa w takiej ilości,by były przykryte zalewą.Do każdego słoika dodać ząbek obranego czosnku,3 ziarenka pieprzu,3 ziarenka ziela angielskiego oraz gałązkę kopru.
Słoje zamknąć i pasteryzować-półlitrowe 15 minut,większe 20 minut.


Sałatka wielowarzywna z kalafiorem

Składniki:50 dag kalafiora;50 dag pomidorów;50 dag cebuli;50 dag marchewki;50 dag papryki;50 dag ogórków kwaszonych;pieprz;ziele angielskie;suchy koper;czosnek wg uznania.

Przygotowanie:Kalafiory podzielić na małe różyczki,obraną cebulę i marchewkę pokroić w plasterki.Warzywa wraz z całymi paprykami blanszować przez 5 minut.Następnie z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Ogórki i pomidory podzielić w na krążki .Przygotować zalewę z podanych składników.Gorącą zalewą wypełnić słoiki do 1/3 wysokości następnie układać warstwami warzywa,w takiej ilości,by były przykryte zalewą.Do każdego słoika dodać ząbek obranego czosnku,3 ziarnka pieprzu,3 ziarna ziela angielskiego oraz gałązkę kopru.Słoje zamknąć i pasteryzować : słoje półlitrowe -15 minut;większe -20 minut.


Sałatka z cukini i pomidorów

Składniki: 1 kg małych cukinii;2 kg podłużnych pomidorów;5 cebul;kilka ząbków czosnku;1/2 szklanki oliwy;pęczek bazylii;sól;pieprz.

Przygotowanie:W dużym rondlu rozgrzać oliwę,dodać pokrojoną w talarki cebulę i ząbki czosnku.Po chwili włożyć pokrojoną w plastry cukinię.Zamieszać i chwilę smażyć.Pomidory przelać wrzątkiem,obrać ze skórek i dodać do rondla z cukinią.Posolić i popieprzyć,dusić pod przykryciem około 40 minut.
Przełożyć do wyparzonych słoików,dodać listki bazylii,zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.

Zalewa:1 litr wody;1 łyżka soli;2 łyżki cukru;1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Wrz, 2010, 17:35:53 »
Ogórki konserwowe

Składniki:  5 kg ogórków;marchewka; czosnek;korzeń chrzanu;koper;pieprz w ziarenkach;ziele angielskie;gorczyca;liść laurowy.Zalewa:5 litrów wody;1 litr octu 10%;1 szklanka cukru;5 łyżek soli.

Przygotowanie:Ogórki umyć,osuszyć,włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć przyprawy: chrzan.czosnek,koper.
Składniki zalewy wymieszać .Zimną zalewą zalać słoiki z ogórkami,zakręcić.Kolejna czynność,to pasteryzacja słoików-25 minut wystarczy.Ogórki konserwowe nadają się do spożywania po 2-3 tygodniach.


Pieczarki w zalewie

Składniki:1 kg pieczarek. Na zalewę: 1 szklanka octu;1 szklanka wody;5 łyżek cukru;1 łyżka soli.Do każdego słoika dodać ;liść laurowy,ziele angielskie,gorczycę,cebulę pokrojoną w plasterki.

Przygotowanie:Pieczarki umyć w zimnej wodzie,zagotować je w wodzie z dodatkiem soli -1 łyżeczka na 5 litrów i odrobina kwasku cytrynowego.Gotować 3-5 minut,odcedzić i włożyć do słoików.Zalać gorącą zalewą i zakręcić.Nie pasteryzować.

Takie pieczarki są doskonałym dodatkiem do sałatek,kanapek,a nawet mięs.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Wrz, 2010, 17:56:57 »
Marchewka

Składniki: 1 kg marchewki;2 czubate łyżki cukru;1 łyżka soli;1/2 szklanki wody.

Przygotowanie:Obraną i pokrojoną marchewkę dusić w wodzie z cukrem i solą na niewielkim ogniu,aż zmięknie.Ułożyć w słoiki i zalać płynem w którym się marchewka dusiła.Pasteryzować godzinę.

Tak przyrządzoną marchewkę używa się jako dodatek do mięs.


Słodko kwaśna marynata z karotki.

Składniki:8 marchewek karotek;4 łyżki rodzynek;1 szklanka białego octu winnego 6%;1 łyżka miodu;3 goździki;1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego;1/2 łyżeczki estragonu;1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:Marchewki obrać,opłukać i pokroić w plasterki.Zagotować ocet z dodatkiem 2 szklanek wody,miodu,soli i przypraw.Wrzucić marchewkę,gotować 5 minut.Dodać rodzynki i gotować jeszcze 3 minuty.Ostudzić,przełożyć do słoików,zamknąć i pasteryzować 1 godzinę w temperaturze 90 stopni C.


Pomidory w oliwie

Składniki:1 kg małych pomidorów -najlepiej podłużnych;1 główka czosnku;1 litr octu winnego;1 litr wody;kilka listków bazylii;1 łyżka ziaren pieprzu;oliwa lub olej słonecznikowy.

Przygotowanie:Umyte pomidory włożyć na chwilę do gorącej wody z octem.Wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym.Ząbki czosnku przekroić na połowy.W wyparzonych słoikach układać ciasno pomidory,przekładając czosnkiem,ziarnami pieprzu i listkami bazylii.Zalać oliwą,tak ,aby nie wystawały.Przechowywać w lodówce lub bardzo zimnym miejscu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Wrz, 2010, 15:47:29 »
Marynata wielowarzywna

Składniki: 1 kg poszatkowanej czerwonej kapusty;1 kg posiekanej czerwonej papryki;1 kg pokrojonej marchewki; 1 kg kalafiora; 4 cebule;kwasek cytrynowy.
Zalewa:na 1 kg powyższej mieszanki :1łyżka soli;3/4 szklanki wody;1/2 szklanki octu 10%;2 łyżki cukru;1 łyżeczka nasion kminku lub nasion kopru;1 łyżeczka nasion gorczycy;1 liść laurowy;kilka ziaren ziela angielskiego;kilka liści estragonu lub szczypta suszonego.

Przygotowanie:Z papryki wydrążyć gniazda nasienne i wrzucić na 5 minut.Przelać zimną wodą i posiekać.Kapustę czerwoną drobno poszatkować .Marchewkę oskrobać,opłukać i pokroić w krążki.Kalafior podzielić na malutkie różyczki,włożyć do wrzącej ,osolonej i zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wody-na każdy 1 litr wody 1/2 łyżeczki kwasku.Gotować 5 minut,potem przelać zimną wodą.Wszystkie warzywa wymieszać .Z podanych składników przygotować zalewę i gorącą wlać do słoików do 1/4 wysokości .Dodać krajankę warzywną,lekko uciskając,by warzywa były zanurzone w zalewie.
Pasteryzować w temperaturze 90 stopni C,słoje półlitrowe -15 minut,większe -20 minut.


Sałatka wielowarzywna na bazie kapusty czerwonej.

Składniki:50 dag kapusty czerwonej;50 dag cebuli;50 dag papryki;50 dag jabłek;pieprz;ziele angielskie;suchy koper;czosnek;goździki-wg uznania.
Zalewa: 1 litr wody;1 łyżka soli;2 łyżki cukru;1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:Cebulę pokroić w krążki i wraz z całą papryką blanszować przez 5 minut;następnie z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski.Czerwoną kapustę drobno poszatkować,jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn.Z podanych składników przygotować zalewę,gorącą zalewą wypełnić słoiki do 1/3 wysokości,następnie układać warstwami warzywa,w takiej ilości ,by były przykryte zalewą.Do każdego słoika dodać ząbek czosnku,3 ziarenka pieprzu,3 ziarenka ziela angielskiego,2 goździki oraz gałązki kopru.Słoje zamknąć i pasteryzować jak powyżej -półlitrowe -15 minut,większe -20 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Wrz, 2010, 17:37:58 »
Oprócz wszystkich marynat,konfitur i innych przetworów można podjąć się przygotowaniu mrożonek.Jest to najwygodniejsza metoda utrwalania żywności.

Mrożonki

Zamrażać można wszystkie owoce,warzywa oprócz cykorii,sałaty,rzodkiewek.Należy pamiętać,aby do mrożonek używano świeżych zdrowych nie uszkodzonych produktów.
---Wszystkie produkty przechowujemy szczelnie zapakowane inaczej może nastąpić tzw wysuszenie i w rezultacie utrata części składników mineralnych i smaku.Do pakowania najlepsze są woreczki z polietyleny lub specjalne pojemniki,które są opatrzone napisem,że nadają się do przechowywania żywności.Najlepiej mrozić żywność w małych porcjach,do jednorazowego użycia.
Owoce drobne:np agrest, czarne jagody,jeżyny,maliny,porzeczki -najpierw zamraża się luzem rozsypane na tacce-około godziny w temperaturze -25 stop.C,a potem przesypuje do woreczków foliowych.Dzięki temu owoce nie będą się sklejać i pękać ani rozpadać w trakcie rozmrażania. Do każdego opakowania warto nalepić etykietę z nazwą produktu,można dopisać wagę i datę zamrożenia.
Czarne jagody i inne drobne owoce-przebrać,umyć,zanurzając sito w zimnej wodzie,osączyć i osuszyć.Rozsypać jagody na tacy,wstawić na godzinę do zamrażarki.Przesypać zamrożone owoce do torebek jak/wyż.pisałam.Przechowywać do 12 miesięcy.Rozmrażać w temperaturze pokojowej.

Brzoskwinie:Owoce umyć,włożyć na kilka sekund do zakwaszonego wrzątku i obrać .Przepołowić,wyjąć pestki,włożyć do torebek foliowych i zamrozić albo ułożyć w plastikowych pojemnikach i zalać syropem,zostawiając pod wierzchem 1,5 cm luzu.
Syrop:2 szklanki wody zagotować z 20 dag cukru oraz 2 łyżkami soku z cytryny;po wystudzeniu zalać owoce.Zamrozić.
Przechowywać do 12 miesięcy.Rozmrażać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Jabłka i gruszki:Obrać,pokroić na połówki lub ćwiartki,blanszować 2 minuty,osączyć,opłukać zimną wodą i osuszyć,ułożyć w pojemnikach,zalać ostudzonym syropem/0,5 kg cukru na 1 litr wody/ i zamrozić.Czas przechowywania 8-12 miesięcy.Do przygotowania kompotu można użyć owoców nie rozmrożonych,do ciast -rozmrożonych i dobrze osączonych.

Śliwki:Owoce przebrać,umyć w zimnej wodzie,osączyć i osuszyć,podzielić na połówki,wydrylować.Pakować do torebek polietylenowych,zamrozić.Przechowywać 12 miesięcy.Rozmrażać w temperaturze pokojowej.Można z nich robić kompoty,dodawać do ciast lub knedli.
W zamrażarce przechowuje się też śliwki suszone,figi lub daktyle;nie wysychają tak szybko jak owoce przechowywane w szafce.

Buraki:Młode drobne buraczki wyszorować,zalać wodą i gotować do miękkości.Obrać ze skórek,zapakować do torebek i zamrozić.Większe buraki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce,zapakować w sztywne pojemniki i zamrozić.Przechowywać do 6 miesięcy.Rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

Fasolka szparagowa:Strączki obrać z łyka,umyć w zimnej wodzie,osączyć.Małe fasolki pozostawić w całości,duże pokroić na mniejsze kawałki.Blanszować 3 minuty.Ostudzić w zimnej wodzie,osączyć,osuszyć,zapakować do torebek i zamrozić .Przechowywać do 12 miesięcy.Zamrożoną fasolkę gotować w osolonym wrzątku przez około 10 -15 minut.

Groszek Wyłuskać,przebrać,umyć w zimnej wodzie i blanszować najwyżej 1-2 minut.Szybko ostudzić,osączyć,zapakować do torebek,zamrozić.Przechowywać do 12 miesięcy.Zamrożony groszek gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru  przez 8 minut.Aby groszek miał piękną zieloną barwę,nie należy w czasie gotowania nakrywać garnka pokrywką.

Domowe mrożonki i przetwory- R.Pacer

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Wrz, 2010, 17:39:35 »
ciąg dalszy: Mrożonki

Kalafior Można go zamrozić w całości lub podzielony na różyczki.Kalafior należy umyć w zimnej zakwaszonej sokiem z cytryny wodzie i blanszować 4 minuty całe kalafiory lub 2 minuty same różyczki.Szybko ostudzić w zimnej wodzie,osączyć ,osuszyć i zapakować do torebek.Zamrozić .Przechowywać 6-8 miesięcy.Zamrożone różyczki gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru przez 5 minut.Całe kalafiory przed gotowaniem rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Marchew Młode ,jędrne marchewki dokładnie wyszorować i blanszować w całości przez 3 minuty.Po wystudzeniu w zimnej wodzie marchewki -małe w całości ,większe pokrojone w kostkę ,zapakować do torebek i zamrozić Przechowywać do 9 miesięcy.Nie rozmrożoną marchew,gotować w osolonym wrzątku przez 10minut.

Ogórki Mrożone nadają się tylko na mizerię.Ogórki umyć,obrać i pokroić w plasterki.Zapakować do torebek i zamrozić.Przechowywać do 6 miesięcy.Rozmrażać w lodówce,w opakowaniu.Po rozmrożeniu odlać nadmiar wody,osolić i zalać śmietaną doprawić wg własnego uznania.W przepisach często podają,aby osłodzić.Osobiście mizerii nigdy nie słodzę pozostaje tylko sól i pieprz.

Papryka Można ją mrozić w całości,w połówkach albo pokrojoną w paski luz w kostkę.Paprykę umyć,oczyścić z gniazd nasiennych.Blanszować paprykę w całości -5 minut;w połówkach -3 minuty;pokrojoną -2 minuty.Schłodzić w zimnej wodzie,osączyć,osuszyć,zapakować do torebek i zamrozić.Przechowywać najwyżej 6-8 miesięcy.Rozmrażać w temperaturze pokojowej.

Pomidory Umyte,osuszone mrozi się a całości,zapakowane w torebki polietylenowe.Można je przechowywać 12 miesięcy.Po wyjęciu z zamrażarki należy je trzymać przez chwilę pod strumieniem ciepłej wody i ściągnąć skórkę,po czym zostawić na 10-15 minut w temperaturze pokojowej,pokroić i zużyć.Nadają się tylko do gotowania,smażenia i pieczenia.

 




Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Wrz, 2010, 20:42:13 »
c.d Mrożonki

Pory:Pory umyć,obrać z wierzchnich  zielonych liści,odkroić korzenie.Małe pory pozostawić w całości,większe pokroić.Blanszować przez 3 minuty;ostudzone i osączone zapakować do torebek i zamrozić.Przechowywać do 6 miesięcy.Po wyjęciu z zamrażarki gotować przez 6-8 minut.

Szparagi:Świeże,białe i niezbyt grube szparagi należy obrać,umyć w zimnej wodzie i ściąć twarde końcówki.Blanszować przez 3 minuty.Szybko ostudzić,osączyć,zapakować do torebek zamrozić.Przechowywać do 9 miesięcy.Przed spożyciem gotować w osolonym wrzątku przez 6 minut.

ZieleninaŚwieży koperek,pietruszkę,szczypiorek,bazylię,tymianek ,melisę również można zamrażać. Umyte,osuszone zioła,pokrojone wkładamy w nie dużych pojemnikach plastikowych,albo w foremkach na lód.Pokrojone zioła wkłada się do foremek i zalewa odrobiną wody.Zamrożone kostki przekłada się do foliowych torebek i przechowuje w zamrażarce.Zamrożoną zieleninę można przechowywać do 3 miesięcy.Używać,nie rozmrożone np.do zup,sosów i duszonych potraw.

Włoszczyzna,marchew,seler,pietruszkę i por umyć,obrać i blanszować przez 3 minuty.Ostudzić w zimnej wodzie,pokroić i podzielić na jednorazowe porcje.Zapakować do torebek i zamrozić.Warzywa można też zamrozić w całości.Przechowywać do 9 miesięcy.Używać do zup.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Wrz, 2010, 17:48:27 »
cd.Mrożonki Mrozić można wszystkie grzyby,nawet pieczarki.Małe grzyby zostawiamy w całości,duże kroimy na paski lub ćwiartki.Po oczyszczeniu,wypłukaniu blanszujemy przez 1 minutę.Aby nie ściemniały dodać do wody łyżeczkę soku z cytryny.Ostudzić w zimnej wodzie,osączyć,osuszyć,zapakować do torebek i zamrozić.Przechowywać 3 miesiące,gotować 5 minut.Używać do zup lub sosów. Można też po oczyszczeniu i umyciu,przesmażyć grzyby w niewielkiej ilości tłuszczu lub udusić.Wystudzić,zapakować do plastikowych pojemników i zamrozić.Używać tak jak mrożone surowe grzyby.



Marynata z ogórków,jabłek i papryki

Składniki:50 dag cebuli;75 dag jabłek,najlepiej antonówek;4 zielone papryki;6 łodyg selera naciowego;2 ogórki; 4 łyżki posiekanej natki pietruszki;30 dag cukru;20 dag rodzynków;2 szklanki octu winnego;łyżka imbiru;łyżeczka chili;2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:Umyć jabłka,ogórki,paprykę i łodygi selera.Jabłka obrać,przekroić,odrzucić gniazda nasienne i drobno posiekać;ogórki obrać ,pokroić w cienkie plasterki;paprykę przekroić,usunąć gniazda nasienne,drobno posiekać.Wszystkie składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia na niezbyt dużym ogniu.Gotować przez 2 godziny,mieszając od czasu do czasu,aż marynata zgęstnieje.Przełożyć do wyparzonych słoików,zamknąć nakrętkami i odstawić w suche ,chłodne miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Wrz, 2010, 20:56:35 »
Ogórki konserwowe

Składniki: 2kg małych ,jędrnych ogórków;5 szklanek wody;szklanka octu 6%;1,5 łyżki soli;2 łyżki cukru;łodyga kopru;korzeń chrzanu;czosnek;2 liście laurowe;4-5 ziaren pieprzu;2 ziarna ziela angielskiego;5-10 ziaren gorczycy.

Przygotowanie:Ogórki umyć i ścisło ułożyć w słojach.Do garnka wlać wodę,ocet,sól oraz cukier,zagotować i ostudzić.Do każdego słoja włożyć przyprawy i wlać zimną zalewę-3 cm poniżej brzegów słoika.Słoje lekko zamknąć nakrętkami i pasteryzować przez 35 minut.Po ostudzeniu ogórki przechowywać w suchym chłodnym miejscu.


Marynata z jabłek i pomidorów

Składniki:2kg pomidorów;2 kg jabłek;4 cebule;5 szklanek octu winnego;50 dag cukru;2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu;łyżka zmielonego imbiru;2 łyżki soli.

Przygotowanie:Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć skórkę,pokroić na ćwiartki.Włożyć do dużego emaliowanego garnka,wlać ocet,dodać obrane ,pokrojone w talarki cebule i przyprawy-oprócz cukru;wszystko wymieszać.
Garnek nakryć pokrywką i postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin.Po tym czasie obrać jabłka,pokroić w ósemki,odrzucić gniazda nasienne,włożyć do garnka,wsypać cukier i powoli gotować,ciągle mieszając,aż cukier się rozpuści.Następnie postawić garnek na płytce ochronnej i gotować przez półtorej godziny,mieszając od czasu do czasu,aż marynata zgęstnieje.
Włożyć marynatę do słoików,zamknąć nakrętkami i pasteryzować.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Wrz, 2010, 22:18:03 »
Sos warzywny

Składniki:2kg pomidorów;1kg marchwi;1kg pietruszki;50dag selera;50dag cebuli;1 główka czosnku;1 szklanka o;iwy;mielona ostra papryka'mielony pieprz;sól;pieprz.

Przygotowanie:Pomidory umyć,włożyć na chwilę do wrzątku,przelać zimną wodą,obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla,dodać 3 łyżki oliwy,gotować do rozgotowania.Zmiksować.
Cebulę,czosnek drobno posiekać.W rondlu rozgrzać resztę oliwy,włożyć cebulę i czosnek i dusić,aż staną się przezroczyste.Marchew,seler,pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce,włożyć do rondla z cebulą i dusić do miękkości.Dodać pomidory,przyprawy,doprawić do smaku cukrem i solą.Dusić około 30 minut na małym ogniu,ciągle mieszając.Przełożyć do wyparzonych słoików,zamknąć i pasteryzować 25 minut w temperaturze 90 stop.C.

Sos można podawać na zimno jak i podgrzany do mięs,ryb,ryżu,makaronów lub zapiekanek

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Wrz, 2010, 16:01:25 »
Poprzedni przepis na sos warzywny,znalazłam dziś w Kuchni Polskiej -M.Caprarai -pod nazwą Cioł-ciołek

Czas pomyśleć o kapuście:

Kiszona kapusta na niedzielę

Składniki:2 kg białej kapusty;1kg śliwek węgierek;1 łyżka nasion kminku;kilka zmiażdżonych goździków;6-7dag soli.

PrzygotowanieKapustę oczyścić i drobno poszatkować.Śliwki umyć,osuszyć,usunąć pestki i podzielić na ćwiartki.Kapustę wymieszać z przyprawami i solą,układać -przekładając śliwkami,w wyparzonych słojach lub kamionkach.Ubić wygotowanym tłuczkiem i przykryć wygotowanym porcelanowym talerzykiem.Pozostawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu,po tym czasie przenieś w chłodne miejsce.Przez następne dni zdejmować pianę i wyparzonym drewnianym widelcem przebijać kapustę do dna.Gdy zakończy się fermentacja,kapustę przełożyć do wyparzonych czystych słoików,zakręcić i można poddać pasteryzacji.
Do tej ilości kapusty można dodać 40dag porów,dobrze oczyszczonych i pokrojonych w cienkie piórka.


Kiszona kapusta na domowy użytek

Składniki: 1,5 kg białej kapusty;2 strąki czerwonej papryki;50 dag niewielkich kiszonych ogórków;3 spore cebule;5 dag soli;1 łyżka ziaren gorczycy;1 łyżeczka kminku.

Przygotowanie:Kapustę oczyścić,cienko poszatkować.Papryki umyć,usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki,podobnie pokroić cebulę.Ogórki pokroić w cienkie plasterki.Wymieszać z przyprawami,warzywa przełożyć do wyparzonego słoja lub kamionki.Dobrze ugnieść, przykryć wyparzonym porcelanowym talerzykiem.Pozostawić w ciepłym miejscu,po trzech dniach przenieść w chłodne miejsce.Przez kolejne dni zdejmować pianę i drewnianym widelcem przebijać do dna.Gdy zakończy się fermentacja,kapustę przełożyć do wyparzonych czystych słoików jeśli chcemy dłużej przechowywać,warto pasteryzować.
Tak przygotowaną kapustę wystarczy polać oliwą lub dobrym olejem i otrzymujemy dobrą surówkę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Wrz, 2010, 17:22:35 »
Zdrowa kapusta z burakami

Składniki:2kg kapusty;50 dag buraków;5 dag soli;2-3 pokruszone listki laurowe;1 łyżka nasion kminku.

Przygotowanie: Kapustę oczyścić i drobno poszatkować;buraki umyć,osuszyć,obrać i drobno poszatkować lub pokroić w cienkie plasterki.Układać w wyparzonych słojach lub kamionkach,przesypując solą i przyprawami.Ubić wygotowanym tłuczkiem i przykryć wygotowanym porcelanowym talerzykiem.Pozostawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu,następnie przenieść w chłodne pomieszczenie.Przez kolejne dni zdejmować pianę i drewnianym widelcem przebijać kapustę do dna.
Gdy zakończy się fermentacja,kapustę przełożyć do wyparzonych,czystych słoików-można dla pewności pasteryzować.-Dłużej i pewniej się przechowa.


Ogórki bez octowe

Składniki;2 kg małych ogórków;1 główka czosnku;3-4 listki laurowe;pęczek kopru;1 korzeń chrzanu;1 łyżeczka ziaren gorczycy;1 łyżeczka ziarnistego białego pieprzu;2 dag soli;1 łyżka cukru;1 łyżka kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:Chrzan obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami na wiórki;ogórki dokładnie umyć,włożyć na minutę do wrzątku,a następnie przełożyć do zimnej wody,po 2 minutach dobrze odcedzić.Układać ściśle w wygotowanych słoikach,przekładając przyprawami,rozdrobnionymi gałązkami kopru i wiórkami chrzanu.Wodę zagotować z solą i cukrem,dodac kwasek cytrynowy,dobrze wymieszać.Gorącą zalewą zalać ogórki tak,aby płyn je przykrywał.
Zamknąć wygotowanymi wieczkami;pasteryzować około 20 minut w temperaturze 90 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Wrz, 2010, 16:27:31 »
Marynata z czerwonej kapusty i czerwonej papryki

Składniki:1 kg poszatkowanej czerwonej kapusty;1 kg pokrojonej czerwonej papryki;2 pokrojone w plasterki średnie cebule;1 łyżeczka soli.
Zalewa:3/4 szklanki wody;1/2 szklanki octu 10%;3 łyżki cukru;1/3 łyżeczki nasion kopru lub kminku;1/3 łyżeczki nasion gorczycy.

Przygotowanie:Papryki włożyć do wrzątku na 5 minut.Odciąć podstawy i usunąć gniazda nasienne.Przekroić na połowy.Mieszanką papryki i poszatkowanej kapusty napełnić słoiki.Składniki na zalewę zagotować i gorącą wlewać do słoików z mieszanką.
Pasteryzować w temp.90 stop.C słoje 0,5 l- 15 minut ;słoje większe -20 minut.