Oprócz wszystkich marynat,konfitur i innych przetworów można podjąć się przygotowaniu mrożonek.Jest to najwygodniejsza metoda utrwalania żywności.
Mrożonki
Zamrażać można wszystkie owoce,warzywa oprócz cykorii,sałaty,rzodkiewek.Należy pamiętać,aby do mrożonek używano świeżych zdrowych nie uszkodzonych produktów.
---Wszystkie produkty przechowujemy szczelnie zapakowane inaczej może nastąpić tzw wysuszenie i w rezultacie utrata części składników mineralnych i smaku.Do pakowania najlepsze są woreczki z polietyleny lub specjalne pojemniki,które są opatrzone napisem,że nadają się do przechowywania żywności.Najlepiej mrozić żywność w małych porcjach,do jednorazowego użycia.
Owoce drobne:np agrest, czarne jagody,jeżyny,maliny,porzeczki -najpierw zamraża się luzem rozsypane na tacce-około godziny w temperaturze -25 stop.C,a potem przesypuje do woreczków foliowych.Dzięki temu owoce nie będą się sklejać i pękać ani rozpadać w trakcie rozmrażania. Do każdego opakowania warto nalepić etykietę z nazwą produktu,można dopisać wagę i datę zamrożenia.
Czarne jagody i inne drobne owoce-przebrać,umyć,zanurzając sito w zimnej wodzie,osączyć i osuszyć.Rozsypać jagody na tacy,wstawić na godzinę do zamrażarki.Przesypać zamrożone owoce do torebek jak/wyż.pisałam.Przechowywać do 12 miesięcy.Rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Brzoskwinie:Owoce umyć,włożyć na kilka sekund do zakwaszonego wrzątku i obrać .Przepołowić,wyjąć pestki,włożyć do torebek foliowych i zamrozić albo ułożyć w plastikowych pojemnikach i zalać syropem,zostawiając pod wierzchem 1,5 cm luzu.
Syrop:2 szklanki wody zagotować z 20 dag cukru oraz 2 łyżkami soku z cytryny;po wystudzeniu zalać owoce.Zamrozić.
Przechowywać do 12 miesięcy.Rozmrażać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Jabłka i gruszki:Obrać,pokroić na połówki lub ćwiartki,blanszować 2 minuty,osączyć,opłukać zimną wodą i osuszyć,ułożyć w pojemnikach,zalać ostudzonym syropem/0,5 kg cukru na 1 litr wody/ i zamrozić.Czas przechowywania 8-12 miesięcy.Do przygotowania kompotu można użyć owoców nie rozmrożonych,do ciast -rozmrożonych i dobrze osączonych.
Śliwki:Owoce przebrać,umyć w zimnej wodzie,osączyć i osuszyć,podzielić na połówki,wydrylować.Pakować do torebek polietylenowych,zamrozić.Przechowywać 12 miesięcy.Rozmrażać w temperaturze pokojowej.Można z nich robić kompoty,dodawać do ciast lub knedli.
W zamrażarce przechowuje się też śliwki suszone,figi lub daktyle;nie wysychają tak szybko jak owoce przechowywane w szafce.
Buraki:Młode drobne buraczki wyszorować,zalać wodą i gotować do miękkości.Obrać ze skórek,zapakować do torebek i zamrozić.Większe buraki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce,zapakować w sztywne pojemniki i zamrozić.Przechowywać do 6 miesięcy.Rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
Fasolka szparagowa:Strączki obrać z łyka,umyć w zimnej wodzie,osączyć.Małe fasolki pozostawić w całości,duże pokroić na mniejsze kawałki.Blanszować 3 minuty.Ostudzić w zimnej wodzie,osączyć,osuszyć,zapakować do torebek i zamrozić .Przechowywać do 12 miesięcy.Zamrożoną fasolkę gotować w osolonym wrzątku przez około 10 -15 minut.
Groszek Wyłuskać,przebrać,umyć w zimnej wodzie i blanszować najwyżej 1-2 minut.Szybko ostudzić,osączyć,zapakować do torebek,zamrozić.Przechowywać do 12 miesięcy.Zamrożony groszek gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru przez 8 minut.Aby groszek miał piękną zieloną barwę,nie należy w czasie gotowania nakrywać garnka pokrywką.
Domowe mrożonki i przetwory- R.Pacer