Tak jak wyżej wpisałam przepis na dżem czereśniowy z whisky ,tak i poniżej wpiszę kilka przepisów wg p.Szymanderskiej -dla panów.
Konfitura malinowa dla .....mężczyzn
Składniki :1 kg dojrzałych malin; 1,5 kg cukru; 3/4 l koniaku lub brandy ;sok z dużej cytryny.
Przygotowanie: Przebrane maliny wsypujemy do rondla z grubym dnem,zasypujemy cukrem i zostawiamy na 2-3 godziny;aż maliny puszczą sok.Dodajemy sok z cytryny i mieszając ,doprowadzamy do wrzenia .Gotujemy na niewielkim ogniu,studzimy.Ponownie zagotowujemy ,szumujemy,a gdy konfitura zacznie wrzeć,zdejmujemy z ognia .Mieszając ,stopniowo wlewamy koniak.Rozkładamy konfiturę do wyparzonych słoików ,szczelnie zamykamy i pasteryzujemy pod kocem. Do ostudzenia.
Dżem agrestowo-malinowy z winem
Składniki:1 -1,5 kg dojrzałego agrestu; około 1 kg malin;2-3 kg cukru; 3/4 szklanki białego wina;sok i skórka z cytryny.
Przygotowanie:Dokładnie wyszorowaną cytrynę sparzymy i osuszamy.Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.Przebrane maliny myjemy pod bieżącą wodą ,osączamy.Umyty ,bez szypułek agrest miksujemy,wlewamy do dużego rondla.Dodajemy wino i cukier,na silnym ogniu doprowadzamy do wrzenia,po czym zmniejszamy ogień i mieszając ,gotujemy do 8 minut,aż cukier się rozpuści.
Dodajemy maliny,sok i skórkę z cytryny ,po czym ponownie zwiększamy płomień i gotujemy mieszając 10-12 minut.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików ,szczelnie zamykamy ,pasteryzujemy ,a gdy ostygnie ,wynosimy w chłodne miejsce.
Dżem morelowy z koniakiem i winem
Składniki: 4 lg moreli /3 kg dojrzałych i 1 kg mniej dojrzałych/;2 kg cukru;2 pomarańcze; kieliszek koniaku ;1/2 szklanki białego wina.
Przygotowanie:Pomarańcze szorujemy ,sparzymy wrzątkiem ,osuszamy i ostrym nożykiem zdejmujemy skórkę .Wyciskamy sok.Skórkę wkładamy do rondelka ,zalewamy winem i odrobiną soku z pomarańczy.Gotujemy pod przykryciem 30 minut na małym ogniu,potem miksujemy i przecieramy przez sito.
Dojrzałe morele myjemy,przekrawamy na połówki,wyjmujemy pestki.Do dużego rondla wrzucamy dojrzałe morele -3 kg,pod przykryciem rozprużamy.Wlewamy sok z pomarańczy i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu kilka minut.Gdy morele puszczą sok,odkrywamy ,wsypujemy cukier i smażymy,mieszając ,30-40 minut na średnim ogniu.
W dużym płaskim rondlu zagotowujemy wodę .Na wrzątek wrzucamy pozostałe morele na 4-5 minut,odcedzamy ,przelewamy zimną wodą.Obieramy ze skórki ,usuwamy pestki,a miąższ kroimy w grube plasterki.Rozgotowane morele łączymy ze zmiksowaną skórką z pomarańczy,wrzucamy pokrojone morele i delikatnie mieszając ,smażymy 15-20 minut.Wlewamy koniak i wino,dokładnie mieszamy.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików,zamykamy,ustawiamy w rondlu z wodą i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 80 stop C.
Dżem żurawinowy -na surowo
Składniki: 1 kg żurawin;0,5 kg jabłek; 0,8 kg cukru;laska wanilii;spirytus.
Przygotowanie:Przebrane,obrane i osuszone żurawiny rozgniatamy lub miksujemy,przelewamy do garnka z grubym dnem.Obrane ,pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę,wrzucamy do przecieru żurawinowego.Wsypujemy cukier,dokładnie mieszamy.Przykrywamy gazą i zostawiamy na 4-5 dni w chłodnym miejscu,kilka razy dziennie mieszamy.Ostatniego dnia ,kiedy owoce nabiorą połysku,dodajemy drobno posiekaną wanilię.Mieszamy ,rozkładamy do małych ,wyparzonych słoików i wstawiamy na 1-2 godziny do nagrzanego piekarnika.Po wyjęciu do każdego słoika wlewamy odrobinę spirytusu i zapalamy.Gdy płomień zgaśnie ,słoiki szczelnie zamykamy.
Polska Kuchnia Tradycyjna -H.Szymanderska