Autor Wątek: Przetwory na zimę  (Przeczytany 143657 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Kwi, 2010, 16:30:42 »
Sezon na truskawki i inne owoce nadchodzi ,więc zaczynam od truskawek :P

Dżem truskawkowy z limonkami-przepis na 4 słoiki po 270 ml.
Składniki:około 85 dag truskawek;3 limonki -ewentualnie cytryny;1 kg cukru żelującego.

Przygotowanie:Truskawki płuczemy,następnie osączamy,szypułki usuwamy na końcu inaczej truskawka ''napiją się wody''w trakcie płukania .Limonki polewamy wrzącą wodą ,wycieramy,przekrawamy na pół i wyciskamy sok ,odrzucając pestki .
-Odmierz 150 ml soku z limonki; truskawki przełóż do szerokiego płaskiego rondla ,zalej sokiem z limonki i zasyp cukrem żelującym.
-Całość gotuj 3 minuty,ciągle mieszając,Jeszcze gorący dżem przełóż do uprzednio wyparzonych słoików.Szczelnie zamykamy.
-Słoiki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia.Następnie przenosimy w chłodne miejsce i można je przechowywać do 6 miesięcy.


Marmolada z chili-na 3 słoiki po 300ml.
Składniki:80 dag truskawek;20 dag czerwonych porzeczek;1 laska wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego;1-2 strączki czerwonej papryczki chili;pół kg cukru żelującego -w proporcji 2:1;1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:Owoce płuczemy,osączamy na sitku.Truskawki czyścimy z szypułek ,a porzeczki odrywamy od gałązek;owoce przekładamy do szerokiego rondla i dobrze rozgniatamy widelcem.
-Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i czubkiem noża zeskrob rdzeń .Chili rozetnij ,usuń środki z pestkami. Strączki chili opłucz ,jak najdrobniej posiekaj i razem z rozdrobnionym rdzeniem wanilii dołóż do owoców.
-Całość posyp cukrem i cynamonem.Zagotuj ,zmniejsz płomień i ciągle mieszając ,gotuj jeszcze 4 minuty.
-Gotową marmoladę przełóż do słoików i od razu zakręć.Słoiki ustaw do góry dnem i postaw tak do całkowitego wystudzenia.


Konfitura morelowo-truskawkowa-na 6 słoików po 370ml
Składniki:1/2 kg moreli;1/2 kg truskawek;1,5 kg cukru.

Przygotowanie:Morele umyj,skórkę ponakłuwaj widelcem,włóż na 2 minuty do wrzącej wody.Wyjmij ,lekko przestudź,zdejmij skórkę .Owoce potnij na połówki,wyjmij pestki,miąższ pokrój na cząstki.Truskawki opłucz ,usuń szypułki .Owoce ułóż warstwami w płaskim szerokim rondelku,albo na głębokiej patelni o grubym dnie.
-Każdą warstwę owoców posyp grubo cukrem.Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin,aby puściły sok.Następnie w tym samym rondlu,nie mieszając ,owoce zagotuj.
-Następnie smaż konfitury ,aż staną się szkliste,od czasu do czasu potrząsając rondlem.Gotowe owoce przełóż do słoików i zamknij.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Kwi, 2010, 19:50:54 »
Konfitura z truskawek i rabarbaru

Składniki:30 dag rabarbaru;25 dag truskawek;30 dag cukru;1 pęczek świeżej mięty.

Przygotowanie: Truskawki umyć ,oczyścić i pokroić w ćwiartki.Rabarbar obrać ,umyć i pokroić na małe kawałki.Po 3/4 obydwu gatunków owoców wymieszać z cukrem i co najmniej na 3 godziny należy odstawić,żeby puściły sok.
-Następnie dodać resztę owoców i przez 4 minuty utrzymać w stanie wrzenia.Ostudzić ,a następnie znów postawić na ogniu i gotować przez 20 minut.
-Miętę umyć ,osączyć pokroić w paseczki i dodać do konfitur.Gorące konfitury przełożyć do słoików.

Przetwory lepiej się przechowują ,jeśli zamknięte słoiki zostaną jeszcze dodatkowo zapasteryzowane.


Dżem czereśniowy z whisky

Składniki :1,3 kg czereśni ;70 dag cukru;2 łyżki whisky;1 opakowanie pektyn np.żelfiksu.

Przygotowanie: Czereśnie umyć ,odsączyć ,poobrywać ogonki,wydrylować ,przełożyć do sporego rondla.Dwie łyżki cukru wymieszać z pektynami i dodać do owoców.
-Masę doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu,cały czas mieszając i dokładnie rozcierając grudki pektyn.
-Pozostały cukier dodać do wrzącej masy ,ponownie doprowadzając do wrzenia,zmniejszyć ogień i smażyć przez 1 minutę .Wlać whisky,zamieszać.
-Gorącą konfiturę przełożyć do przygotowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć.

Owoce równomiernie rozłożą się w masie ,jeżeli po zdjęciu z ognia będziemy mieszać je jeszcze przez 4-5 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Kwi, 2010, 01:27:37 »
Konfitura z agrestu

Składniki:6 szklanek agrestu czerwonego lub zielonego;20 liści wiśniowych;7 szklanek cukru.

Przygotowanie:Agrest przebrać ,opłukać,odciąć ogonki.Wydrylować owoce nacinając je z boku.
-Liście wiśniowe dokładnie umyć i 15 z nich zalać w rondlu 2 szklankami zimnej wody,zagotować i wrzącym płynem zalać agrest.Kiedy ostygnie ,wstawić naczynie z agrestem do lodówki na 8-10 godzin.
-Następnie wyjąć owoce i liscie ,a płynem zalać w rondlu cukier i zagotować .Do wrzącego syropu wrzucić owoce i smażyć na małym ogniu 15-20 minut.Na 2-3 minuty przed końcem smażenia włożyć do agrestu pozostałe liście.

Do przygotowania takiej konfitury najlepiej użyć mało dojrzałe owoce agrestu.


Galaretka z porzeczek-składniki na 4 słoiki o 0.25 l

Składniki:1 kg porzeczek;60dag cukru.

Przygotowanie:Porzeczki oczyścić ,umyć,osączyć ,wsypać do rondla .Lekko nadgnieść szumówką i gotować około 10minut.
-Na sicie położyć płócienną ściereczką bardzo dokładnie przetrzeć owoce ,by zostały jedynie szypułki ,pestki i skórki od porzeczek.
-Sok zagotować .Do lekko wrzącego soku wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 20minut.Następnie sprawdzić czy galaretka krzepnie spuszczając kroplę na talerzyk.Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików.

W ten sam sposób można przyrządzić galaretkę z agrestu.Aby galaretka dobrze stężała ,porzeczki powinny być dobrze dojrzałe.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Kwi, 2010, 18:08:21 »
Konfitura truskawkowo-imbirowa

Składniki:1 kg dojrzałych truskawek;5 dag świeżego imbiru;25 dag cukru;25 g żelfixu.

Przygotowanie :Truskawki dokładnie umyć,usunąć szypułki,osuszyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.
-Pokrojone truskawki i imbir dokładnie wymieszać z żelfixem i cukrem.Całość podgrzewać ,nie przerywając mieszania,aż konfitury się zagotują.
-Owoce gotować około 1 minuty.Tak przygotowanymi gorącymi jeszcze konfiturami napełnić ogrzane słoiki,wcześniej dokładnie umyte i wyparzone..Słoiki szczelnie zamknąć.

Aby przekonać się czy konfitury są już gotowe,należy odrobinę wyłożyć na talerzyk .Gdy w krótkim czasie porcja tężeje ,galaretka nadaje się do przełożenia w sloiki.


Wiśnie marynowane-doskonały dodatek do zimnych wędlin ,mięs i kanapek.
Składniki :2 kg wiśni;2 kg cukru;0,75l octu winnego ;1 kawałek kory cynamonowej;5 goździków.

Przygotowanie:Wiśnie umyć i osączyć na sicie.Ocet zagotować z połową cukru i odszumować ,wrzucić wiśnie ,ponownie zagotować.
-Wiśnie osączyć na sicie ,przełożyć do słoików,dodać cynamon.Pozostały w garnku ocet zagotować z goździkami.Po ostudzeniu zalać nim wiśnie.
-Po trzech dniach zlać ocet do garnka ,dodać resztę cukru,zagotować i trzymać na małym ogniu 20 minut.Następnie ocet ostudzić i zalać nim wiśnie.
-Po kolejnych trzech dniach ponownie zlać ocet do garnka i gotować na małym ogniu 30 minut.Kiedy zgęstnieje ,zalać nim wiśnie .Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.

Do przygotowania marynaty najlepiej użyć mniej dojrzałych wiśni.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Cze, 2010, 17:25:20 »
Boćwina pasteryzowana

Składniki:1 kg buraka liściowego lub maleńkie buraczki z liśćmi;2-5 dag soli;1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ;trochę kopru.

Przygotowanie:Grubsze ogonki liściowe wykorzystać do sałatek.Wszystkie liście po umyciu i wypłukaniu pokroić dowolnie.Zalać gotującą wodą z solą i kwaskiem,wymieszać.Po 5 minutach wszystko przełożyć do słoi.Gotować weki 15-20 minut na wolnym ogniu.


Szczaw w butelkach

Szczaw wypłukać ,osączyć ,drobniutko pokroić i posolić.Zagotować i gorący wkładać do butelek-do szyjki.Zakorkować ,ale nie wciskać korków ,obwiązać sznurkiem.Wstawić do kotła z wkładką .Napełnić wodą tak,by sięgała do 3/4 wysokości butelek.Zagotować i 30 minut trzymać na małym ogniu.Następnie mocno wcisnąć korki .Przestudzić,zalakować lub zaparfinować .Przechowywać w chłodnym ,suchym miejscu.

Kuchnia Polska Regionalna Podlasie

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Cze, 2010, 17:48:59 »
Kiełbasa podlaska może być przechowywana w słojach

Składniki:4 kg mięsa wieprzowego;4 g saletry;40 dag słoniny lub podgardla;12 dag soli;2 płaski łyżeczki mielonego pieprzu i płaska łyżeczka mielonego jałowca;4 ząbki czosnku oraz jelita lub słoje .

Wykonanie:Połowa najładniejszego mięsa pokrajać w drobną kostkę.Resztę zemleć w maszynce o średniej wielkości otworów.Słoninę czy podgardle również przekręcić w maszynce.Czosnek rozetrzeć z solą.Do mięsa dać przyprawy .Wszystko dokładnie wymieszać i wynieść w chłodne miejsce na 12-14 godzin.Następnie wyrobić dokładnie 3 szklanki wody.Wyrabiać rękami tak długo ,aż mięso stanie się kleiste.Wyrobionym mięsem napełniać jelita lub słoje,pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry w słojach.Mięso w słojach należy dokładnie upchać ,aby nie było wolnych przestrzeni.Wstawić słoje do zimnej wody,gotować bardzo wolno przez 2 godziny.W piwnicy chronić przed dostępem światła.Kiełbasa jest wspaniała na zimno ,można z niej robić pasty. Można również dodać ją do utłuczonych ziemniaków ,dokładnie wymieszać i popijać barszczem lub spożywać z kapustą kiszoną ugotowaną na wodzie.


Kiełbasa litewska

Składniki:4 kg wieprzowiny;1,5 kg wołowiny;zając;królik;1,5 kg słoniny;20 dag soli;1 dag saletry;1 dag pieprzu i ziela angielskiego;0,5 dag goździków;0,5 dag majeranku;liście laurowe;0,5 dag kolendry;szklanka spirytusu lub araku,jelita.

Wykonanie:Mięso pokrajać nożem jak najdrobniej,rozdrobnić przyprawy,sól zmieszać z saletrą .Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia ,wymieszać dokładnie ,mocno ubijać tłuczkiem dolewając po trochę spirytusu lub araku.Ubijać tak długo,aż masa stanie się gładka i jednolita .Słoninę pokroić na wąskie paski ,wymieszać z masą .Gotową masę nakładać w jelita [uprzednio wytarte do sucha wewnątrz i zewnątrz]pomagając sobie wałkiem,aby w osłonkach nie zostało powietrze .Przygotowane w ten sposób kiełbasy ułożyć między deskami ,obciążyć kamieniem,wynieść w chłodne miejsce i przetrzymać tak przez 2 tygodnie.Po dwóch tygodniach kiełbasy wyjąć ,wynieść na powietrze i rozwiesić w przewiewnym miejscu na 2 dni.Wędzić w zimnym dymie  6 dni.


Kuchnia Polska Regionalna - Podlasie

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Lip, 2010, 15:44:54 »
Tak jak wyżej wpisałam przepis na dżem czereśniowy z whisky ,tak i poniżej wpiszę kilka przepisów wg p.Szymanderskiej -dla panów.

Konfitura malinowa dla .....mężczyzn

Składniki :1 kg dojrzałych malin; 1,5 kg cukru; 3/4 l koniaku lub brandy ;sok z dużej cytryny.

Przygotowanie: Przebrane maliny wsypujemy do rondla z grubym dnem,zasypujemy cukrem i zostawiamy na 2-3 godziny;aż maliny puszczą sok.Dodajemy sok z cytryny i mieszając ,doprowadzamy do wrzenia .Gotujemy na niewielkim ogniu,studzimy.Ponownie zagotowujemy ,szumujemy,a gdy konfitura zacznie wrzeć,zdejmujemy z ognia .Mieszając ,stopniowo wlewamy koniak.Rozkładamy konfiturę do wyparzonych słoików ,szczelnie zamykamy i pasteryzujemy pod kocem. Do ostudzenia.



Dżem agrestowo-malinowy z winem

Składniki:1 -1,5 kg dojrzałego agrestu; około 1 kg malin;2-3 kg cukru; 3/4 szklanki białego wina;sok i skórka z cytryny.

Przygotowanie:Dokładnie wyszorowaną cytrynę sparzymy i osuszamy.Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.Przebrane maliny myjemy pod bieżącą wodą ,osączamy.Umyty ,bez szypułek agrest miksujemy,wlewamy do dużego rondla.Dodajemy wino i cukier,na silnym ogniu doprowadzamy do wrzenia,po czym zmniejszamy ogień i mieszając ,gotujemy do 8 minut,aż cukier się rozpuści.
Dodajemy maliny,sok i skórkę z cytryny ,po czym ponownie zwiększamy płomień i gotujemy mieszając 10-12 minut.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików ,szczelnie zamykamy ,pasteryzujemy ,a gdy ostygnie ,wynosimy w chłodne miejsce.


Dżem morelowy z koniakiem i winem

Składniki: 4 lg moreli /3 kg dojrzałych i 1 kg mniej dojrzałych/;2 kg cukru;2 pomarańcze; kieliszek koniaku ;1/2 szklanki białego wina.

Przygotowanie:Pomarańcze szorujemy ,sparzymy wrzątkiem ,osuszamy i ostrym nożykiem zdejmujemy skórkę .Wyciskamy sok.Skórkę wkładamy do rondelka ,zalewamy winem i odrobiną soku z pomarańczy.Gotujemy pod przykryciem 30 minut na małym ogniu,potem miksujemy i przecieramy przez sito.
Dojrzałe morele myjemy,przekrawamy na połówki,wyjmujemy pestki.Do dużego rondla wrzucamy dojrzałe morele -3 kg,pod przykryciem rozprużamy.Wlewamy sok z pomarańczy i gotujemy pod przykryciem  na niedużym ogniu kilka minut.Gdy morele puszczą sok,odkrywamy ,wsypujemy cukier i smażymy,mieszając ,30-40 minut na średnim ogniu.
W dużym płaskim rondlu zagotowujemy wodę .Na wrzątek wrzucamy pozostałe morele na 4-5 minut,odcedzamy ,przelewamy zimną wodą.Obieramy ze skórki ,usuwamy pestki,a miąższ kroimy w grube plasterki.Rozgotowane morele łączymy ze zmiksowaną skórką z pomarańczy,wrzucamy pokrojone morele i delikatnie mieszając ,smażymy 15-20 minut.Wlewamy koniak i wino,dokładnie mieszamy.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików,zamykamy,ustawiamy w rondlu z wodą i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 80 stop C.

Dżem żurawinowy -na surowo

Składniki: 1 kg żurawin;0,5 kg jabłek; 0,8 kg cukru;laska wanilii;spirytus.

Przygotowanie:Przebrane,obrane i osuszone żurawiny rozgniatamy lub miksujemy,przelewamy do garnka z grubym dnem.Obrane ,pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę,wrzucamy do przecieru żurawinowego.Wsypujemy cukier,dokładnie mieszamy.Przykrywamy gazą i zostawiamy na 4-5 dni w chłodnym miejscu,kilka razy dziennie mieszamy.Ostatniego dnia ,kiedy owoce nabiorą połysku,dodajemy drobno posiekaną wanilię.Mieszamy ,rozkładamy do małych ,wyparzonych słoików i wstawiamy na 1-2 godziny do nagrzanego piekarnika.Po wyjęciu do każdego słoika wlewamy odrobinę spirytusu i zapalamy.Gdy płomień zgaśnie ,słoiki szczelnie zamykamy.


Polska Kuchnia Tradycyjna -H.Szymanderska

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Lip, 2010, 17:03:35 »
Marynowane morele

Składniki:1 kg jędrnych moreli;1 czubata łyżka miodu;2 szklanki miodu;5 goździków;3 ziarenka pieprzu;3 ziarenka ziela angielskiego;1 szklanka octu winnego 6%; 1/2 szklanki źródlanej wody.

Przygotowanie-Morele opłukać ,osaczyć ,przekroić na połowę i usunąć pestki.Z wody i cukru przygotować syrop,zagotować i delikatnie włożyć morele.Doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu,zdjąć z ognia i ostudzić.Gdy morele ostygną ,smażyć je na niewielkim ogniu,potrząsając rondlem do chwili,gdy owoce staną się przezroczyste.Miód zagotować z octem,wymieszać z morelami.Gorące morele przełożyć do niewielkich wyparzonych ,czystych słoików,zamknąć wygotowanymi pokrywkami i obrócić do góry dnem.Przykryć ciepłym kocem i pozostawić tak do ostygnięcia .
Jest to doskonały dodatek do pieczonego drobiu-przede wszystkim na zimno,oraz wędlin.


Marmolada pomarańczowa z marchewki

Składniki: 1 kg młodej słodkiej marchewki;skórka i sok z 1 dużej pomarańczy;sok i skórka z 1 dużej cytryny;50 dag cukru.

Przygotowanie: Marchewkę oskrobać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami.Wrzucić na gotującą wodę,ugotować i dobrze odcedzić.Cukier rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody,dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz sok i skórkę z cytryny,smażyć na małym ogniu-można podłożyć płytkę ochronną-stale należy mieszać drewnianą łyżką ,do chwili ,gdy marmolada zacznie gęstnieć .Przetrzeć przez sito lub zmiksować,wlać sok z pomarańczy i raz jeszcze postawić na ogniu i smażyć ,aby masa zgęstniała.Przełożyć do wyparzonych słoików,zakręcić.Obrócić do góry dnem i przykryć ciepłym kocem,pozostawiając do wystudzenia.


Pijane śliwki

Składniki:50 dag węgierek;50 dag renklod;2 szklanki źródlanej wody;1,5 szklanki cukru;1,5 szklanki brandy.

Przygotowanie :Śliwki włożyć na durszlaku do wrzątku na 1-2 minuty,następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórek.Przygotować syrop z wody i cukru,gotować na małym ogniu,aż syrop zacznie się ciągnąć ,włożyć śliwki i szybko doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia ,wyjąć śliwki łyżką cedzakową i przełożyć do małych wyparzonych słoików.Do zalewy dodać brandy i wymieszać .Gorącym płynem zalać śliwki i natychmiast zamykać wygotowanymi zakrętkami.Pozostawić na 2 tygodnie,aby śliwki nabrały smaku.


Konfitura papierówkowa

Składniki: 2 kg dojrzałych nie poobijanych papierówek;1 kg cukru;1 szklanka wody źródlanej;20 dag rodzynek;skórka otarta z 2 cytryn lub 1 pomarańczy;sok z 1/2 cytryny;1 mały kieliszek brandy lub rumu.

Przygotowanie:Jabłka obrać ze skórki ,usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.Włożyć do czystej salaterki i zalać wodą z sokiem z cytryny.Rodzynki przebrać ,umyć w ciepłej wodzie i zalać brandy,pozostawić do wystygnięcia.Z cukru i wody przygotować gęsty syrop,do wrzącego wrzucić odcedzone jabłka,smażyć 15 minut na niewielkim ogniu,odstawić do ostudzenia i zostawić na noc.Następnego dnia smażyć na małym ogniu do chwili ,gdy jabłka zrobią się przezroczyste,dodać rodzynki z brandy i skórką cytrynową.Wymieszać ,potrząsając rondelkiem i smażyć jeszcze niewielkim ogniu na 5-10 minut.
Przełożyć do słoików ,postawić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Sie, 2010, 19:05:43 »
Leczo na zimę

SKŁADNIKI:

    * 1 kg czerwonej papryki
    * 1 kg młodej cukini
    * 4 cebule
    * 4 pomidory
    * 2 łyżki z czubkiem smalcu ze skwarkami
    * 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
    * sól
    * pieprz
    * 1/2 szklanki ostrego keczu

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w piórka.Paprykę umyć wyczyścić z nasion i pokroić w paski.Pomidory pokroić w ćwierć plasterki.Cukinię umyć,odciąć końcówki i pokroić w ćwierć plasterki.W rondlu rozgrzać smalec,dodać cebulę i chwilę przesmażyć.Do cebuli dodać paprykę i cukinię i znowu chwilę smażyć.Dodać pomidory,paprykę w proszku,sól,pieprz,keczup i razem chwilę przesmażyć.Leczo przełożyć do słoików i pasteryzować około 35 minut.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy. Zimą przesmażyć pokrojoną kiełbasę,dodać zawartość słoika,chwilę razem dusić i leczo gotowe.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Sie, 2010, 18:30:48 »
 Konfitury z różnych owoców

Składniki: 1 kg zmieszanych drobnych owoców:białe,czarne i czerwone porzeczki,maliny,dojrzały agrest;1 kg cukru żelującego.

Przygotowanie:Owoce umyć,usunąć listki i lekko rozdrobnić;agrest można zemleć w maszynce do mięsa; odważyć 1 kg masy owocowej i wymieszać z cukrem żelującym;doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty;gorącymi konfiturami napełnić słoiki;zamknąć.

 Konfitura z jarzębiny

Składniki:1 kg owoców jarzębiny; 2 szklanki wody;1,20 kg cukru żelującego.

Przygotowanie:Dojrzałe owoce umyć,obgotować 5 minut w dużej ilości wody,odcedzić;z połowy cukry przygotować syrop,zalać owoce ,doprowadzić do wrzenia,wystudzić; jeszcze 3 razy doprowadzić do wrzenia,aż owoce staną się szkliste.Na drugi dzień do syropu dodać resztę cukru,zagotować.Gorącymi konfiturami napełnić słoiki,uszczelnić celofanem lub folią spożywczą,dokładnie zamknąć.

Najlepiej zbierać jarzębinę po pierwszych przymrozkach,nie będzie gorzka.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Sie, 2010, 17:28:13 »
Dżem z jeżyn

Składniki: 1 kg jeżyn; 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:Jeżyny opłukać,przebrać,włożyć do garnka z grubym dnem,przekładając owoce i cukier warstwami :na spodzie owoce,ostatnią warstwą ma być cukier.Zostawić na noc. Następnego dnia gotować na średnim ogniu,ale nie mieszać,tylko potrząsając garnkiem.Gdy masa zgęstnieje ,zdjąć pianę i gorącym dżemem napełnić słoiki,od razu mocno je zakręcić.

Przypominam,jeśli używamy słoiki używane-radzę mimo ich dokładnego wymycia- przykryć słoik folią spożywczą i dopiero potem zakręcać.Zaleta: folia dobrze przywiera i tym samym jest szczelniejsze zamknięcie słoika ;druga sprawa czasem mimo naszej dokładności zakrętki zatrzymują zapach poprzedniej zawartości,przy pomocy foli,zapach nie przejdzie na aktualną zawartość słoika.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Sie, 2010, 18:50:54 »
Galaretka malinowa

Składniki:3/4 kg świeżego soku malinowego;1 kg żelującego cukru;sok z 1 cytryny.

Przygotowanie: Przyrządzić sok z malin w sokowniku lub zagotować maliny z niewielką ilością wody i odcedzić sok przez gazę.Zimny sok malinowy wymieszać z cukrem żelującym i doprowadzić do wrzenia,gotować 4 minuty.Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać,napełnić i zamknąć słoiki.

Galaretka jest smacznym dodatkiem do kremów,koktajli mlecznych oraz do dekoracji lodów lub ciastek.


Dżem z jagód

Składniki: 1 kg jagód;60 dag cukru.

Przygotowanie:Świeżo zerwane jagody przebrać,odrzucić listki,włożyć do sita i umyć,zanurzając kilkakrotnie w dużym naczyniu z wodą,dokładnie osączyć.Wrzucić do garnka część owoców -rozgnieść;resztę pozostawić w całości i wszystkie powoli ogrzewać do wrzenia,stale mieszając;dodać cukier,wymieszać i razem gotować,aż masa zgęstnieje,zdejmując tworzącą się pianę.
Można też dżem przyrządzić innym sposobem:umyte i osączone jagody zasypać cukrem wymieszać przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce,aż wydzieli sok.Po tym czasie powoli podgrzewać do wrzenia,dalej postępujemy jak w pierwszej wersji.Gotować na wolnym ogniu,aż dżem zgęstnieje.
Ugotowany dżem przełożyć do słoików,brzegi posmarować spirytusem lub wódką uszczelnić celofanem lub folią spożywczą i zakręcić.

Dżem z jagód nadaje się jako dodatek do ugotowanego makaronu lub ryżu.Można potrawę polać śmietaną lub naturalnym jogurtem

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Sie, 2010, 16:05:59 »
Powoli zacznę ''wchodzić'' w warzywa,jednak kilka przepisów na owoce mam jeszcze do wrzucenia ;)Dziś :

Marynata Kowieńska ''Koniec lata''

Składniki:1 kg niewielkich, jędrnych gruszek-najlepiej klapsy;1 kg niewielkich jabłek;1 kg śliwek -najlepiej węgierki;3/4 kg cukru;10 goździków;2 kawałki kory cynamonowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu;10 ziaren białego pieprzu;10 ziaren ziela angielskiego;2 łyżeczki kwasku cytrynowego;1 litr źródlanej wody.

Przygotowanie:Gruszki i jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.Wrzucić na 5 minut do wrzątku zakwaszonego połową kwasku cytrynowego,dobrze odcedzić.Śliwki umyć,osuszyć i pokroić na połowy,usunąć pestki.Źródlaną wodę zagotować z cukrem,przyprawami i z resztą kwasku cytrynowego.W wyparzonych słoikach układać warstwami gruszki,jabłka i śliwki,zalać gorącą zalewą.Zamknąć wygotowanymi lub wyparzonymi pokrywkami i pasteryzować w tradycyjny sposób około 25 minut w temp.90 stopni C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Sie, 2010, 14:24:50 »
Morele w alkoholu

Składniki: 60 dag jędrnych moreli;1 duża cebula;4 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwii;2 ząbki czosnku;1 łyżka cukru;1 kieliszek brandy lub cherry;1/2 szklanki wody.

Przygotowanie:Morele umyć,usunąć pestki i pokroić w cienkie paski.Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać i wymieszać z morelami.Wszystko w rondelku podlać lekko wodą,dodać szałwię udusić na małym ogniu około 30 minut.Cukier podgrzać i skarmelizować,a następnie dodać do masy w rondlu.Gdy karmel się rozpuści,zdjąć z ognia,po chwili dodać alkohol i dobrze wymieszać .
Przekładać do wyparzonych słoiczków,pozamykać zakrętkami.Pasteryzować około 20 minut w temp.90 stopni C.

Nadaje się jako dodatek do drobiu,mięs i ryb


Jagody czarne suszone

Składniki:Jagody ,mogą być też poziomki lub maliny w dowolnej ilości.

Przygotowanie: Jagody przebrać,umyć i dokładnie odsączyć.Do suszenia rozłożyć je cienką warstwą na sitach.W podobny sposób można suszyć Tak samo należy postępować z poziomkami lub malinami.W zimie są przydatne do robienia deserów lub kompotów.


Morele suszone

SkładnikiMorele w dowolnej ilości.

Przygotowanie:Morele zanurzyć na chwilę we wrzątku,następnie w zimnej wodzie.Przepołowić i wyjąć pestki.Układać na sicie przecięciem do góry.Suszyć w lekko nagrzanym piekarniku do 70 stopni C.


Śliwki suszone

Składniki:Śliwki najlepiej węgierki.

Przygotowanie:Dobrze dojrzałe śliwki suszyć przez kilka dni po kilka godzin w letnim piekarniku na blachach.Następnie należy przesuszyć je na powietrzu.


Jabłka suszone

Składniki:Dowolna ilość jabłek,kwasek cytrynowy.

Przygotowanie:Jabłka obrać,pokroić w plastry i wrzucić na 3 minuty do wrzątku zakwaszonego kwaskiem cytrynowym.Na 1 litr wody 1/2 łyżeczki kwasku. Następnie jabłka przelać zimną wodą.Osączyć,rozłożyć na sicie i suszyć kilka dni.


Gruszki suszone

Składniki:Gruszki -dowolna ilość.

Przygotowanie:Gruszki obrać,ułożyć na blachę,wstawić do niezbyt gorącego piekarnika lub pieca.Suszyć kilka godzin przez kilka dni.Gdy już będą zrumienione,schować do woreczków i przechowywać w suchym miejscu.


Suszone owoce są przydatne do zimowych kompotów z suszu.Jabłka ,gruszki można używać do mięs i jarzyn.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Sie, 2010, 17:35:47 »
Dżem grejpfrutowy

Składniki:3 duże grejpfruty;5 średnich cytryn;1,5 kg cukru;4 szklanki wody.

Przygotowanie:Owoce dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.Cienko obrać ,obrać również białą warstwę i wybrać wszystkie pestki.Białą warstwę i pestki zawiązać w kawałek gazy.Miąższ owoców i skórkę drobno posiekać włożyć do rondla i zalać wodą.Dodać pestki i albedo zawinięte w gazę.Gotować około 2 godziny na małym ogniu.Usunąć gazę wraz z zawartością,dodać cukier i podgrzewać,mieszając,aż się cukier rozpuści.Gotować na dużym ogniu około 10 minut,a gdy dżem zgęstnieje przełożyć do gorących słoików.Studzić odwrócone do góry dnem pod kocem.

Uwaga-diabetycy jeśli zamiast cukru dodamy słodzik nadający się do gotowania [do kupna w sklepach ze zdrową żywnością] ,taki dżem będzie odpowiedni do spożycia również dla Was.Nawet wskazany ze względu na grejpfruty i cytryny ,które obniżają poziom cukru we krwi.


Powidła z owoców mieszanych

Składniki: 1 kg jabłek;50 dag gruszek;50 dag brzoskwiń;3 szklanki wody;70 dag cukru;1 łyżeczka ziela angielskiego;1/2 łyżeczki gożdzików;2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie: Jabłka i gruszki posiekać wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi.Brzoskwinie przekroić na połówki i wyjąć pestki.Wszystkie owoce włożyć do garnka i wlać wodę.Doprowadzić do wrzenia i odszumować.Gotować na wolnym ogniu,aż owoce się rozgotują.Owoce przetrzeć przez sito,dodać cukier,podgrzewać,by się rozpuścił.Smażyć mieszając około 2 godzin,aż powidła będą bardzo gęste.Przyprawy zemleć i wraz z cynamonem wsypać do powideł.Smażyć przez 2 minuty.
Przełożyć do sterylnych słoików i zamknąć je.Można do ostudzenia postawić dnem do góry.


Dżem z suszonych fig

Składniki: 50 dag suszonych fig;1,5 kg cukru;4 łyżki soku z cytryny;6 szklanek wody.

Przygotowanie:Figi namoczyć w wodzie na trzy godziny.Przykryć i gotować powoli,aż zmiękną.Dodać sok z cytryny i cukier.Gotować mieszając,do rozpuszczenia cukru.Następnie gotować intensywnie do zgęstnienia.Lekko ostudzić,zamieszać,włożyć do gorących słoików.