Konfitura z marchwi i jabłek-Produkty na zawartość dwóch słoików po 250 ml
Składniki:1 kg marchwi ,40 dag jabłek ,1 kg cukru,skórka starta z 2 cytryn i 1 pomarańczy,sok z 1 cytryny ,kawałek kłącza imbiru.
Przygotowanie-Marchew i jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier ,zalać szklanką wody.Gotować około 30 minut,co jakiś czas mieszając.
-Kłącze imbiru obrać ,zetrzeć na tarce .Sok i starte skórki cytryn i pomarańczy oraz imbir dodać do konfitury,wymieszać ,gotować 10 minut.
-Konfiturę ostudzić ,po czym gotować jeszcze 10 minut,ciągle mieszając ,by się nie przypaliło.
-Gorącą konfiturę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików,zakręcić .Przechowywać do 6 tygodni w lodówce.
Podawać do pieczonych i smażonych mięs,szczególnie do kurczaka lub indyka
Marynata z dyniąNa 3 słoiki po 500ml
Składniki :1,5 kg dyni,3 zielone lub żółte pomidory,3 gruszki,2 cytryny ,zielona papryczka chili,po łyżce ziaren gorczycy i pieprzu, 1 i 1/4 szklanki octu winnego ,kawałek kłącza imbiru,25-30 dag cukru,sól.
Przygotowanie :Cytryny umyć ,pokroić w plasterki .Imbir obrać i pokroić.
-Dynię obrać ,usunąć pestki ,pokroić w grubą kostkę.Gruszki umyć ,obrać ,usunąć gniazda ,pokroić w ósemki.Pomidory sparzyć ,obrać skórki ,pokroić w ćwiartki .Wrzucić razem do rondelka.
-Dodać 1/2 szklanki octu ,cukier ,szczyptę soli,chili,imbir,cytryny ,gorczycę i pieprz.Gotować mniej więcej 1 godzinę na małym ogniu.
-Wlać resztę octu ,gotować jeszcze 15 minut.Gorącą marynatę przełożyć do słoików,zakręcić.
Podawać do mięs i ryb na zimno
Bakłażany z selerem naciowymNa 3 słoiki po 500ml.
Składniki :1 kg bakłażanów,30 dag selera naciowego,3 strąki ostrej papryki ,pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej,2 łyżki kaparów,2 szklanki octu winnego ,2,5 szklanki oleju,łyżka soli.
Przygotowanie:Bakłażany umyć ,osuszyć ,pokroić w krążki ,oprószyć solą i odstawić na 8 godzin.Łodygi selera umyć ,pokroić w krążki.
-Ocet zagotować z 1,5 szklanką wody.Wrzucić bakłażany ,gotować 2 minuty,wyjąć.Do zalewy włożyć seler,gotować 4 minuty,wyjąć.
-Strąki papryki przepołowić ,oczyścić z pestek ,opłukać i pokroić w paski.Bazylię umyć.
-Bakłażany ułożyć do połowy słoików ,dodać seler ,paprykę ,bazylię i kapary.Przykryć resztą bakłażanów ,zalać olejem,zakręcić.
Tak przyrządzone bakłażany są dość pikantne,podajemy je na zimno lub podgrzane np.do ryb i gotowanych mięs.