Autor Wątek: Przetwory na zimę  (Przeczytany 124152 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Paź, 2009, 20:17:55 »
@ Gosienka przypomniała ,że jest okres grzybobrań ,więc wrzucę :

Kiszenie grzybów

 1 kg grzybów ;2 dag soli;pieprz;ziele angielskie;liście laurowe.

Przyrządzenie:
Do kiszenia nadają się rydze ,borowiki,maślaki,gąski.Każdy rodzaj grzybów kisi się oddzielnie .
Zdrowe ,świeże grzyby oczyścić z piasku ,obciąć trzonki,opłukać ,wrzucić do wrzącej osolonej wody i obgotować w ciągu 3 minut.
Wyjąć grzyby ,osączyć na cedzaku i ostudzić.Układać warstwami w garnkach kamiennych ,słojach -kapeluszami do góry,przesypując solą,dodając przyprawy.
Powierzchnia grzybów powinna być przykryta solą.Można też grzyby posolić i przekładać plastrami cebuli w ilości 10dag cebuli na 1 kg grzybów.
Powierzchnię grzybów przykryć wygotownym płótnem lub gazą ,nałożyć płaski talerz i obciążyć czystym ciężkim przedmiotem -najlepiej kamieniem .
Naczynie przenosimy do chłodnego i suchego pomieszczenia.W ciągu kilku dni wydzielony z grzybów sok powinien całkowicie przykryć ich powierzchnię.Jeżeli soku jest za mało ,należy dodać zimnej przegotowanej wody z dodatkiem 4dag soli na każdy litr wody.
Podczas przechowywania należy usuwać z powierzchni grzybów pleśń w miarę jej powstawania,denko każdorazowo myć i wyparzyć,a płótno wygotować.
Kiszone grzyby można używać do sałatek,jako zakąski do drugich dań.

Wypróbowana i skuteczna uwaga ,najlepiej grzyby po zebraniu płukać w mocno osolonej wodzie .Chwilę pozostawić ,aż piasek opadnie na dno naczynia. Naprawdę płowę pracy z oczyszaniem zapiaszczonych grzybów macie z głowy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Paź, 2009, 22:56:53 »
Solenie grzybów
 
Składniki :1 kg grzybów,15dag soli -dodatkowo 5 dag soli do obgotowania grzybów.

-Solić można borowiki ,rydze ,maślaki ,gąski i kurki.
Soli się każdy rodzaj grzybów oddzielnie.Zdrowe ,świeże grzyby oczyścić z piasku ,przyciąć trzonki i opłukać .Grzyby małe można solić w całości ,duże należy podzielić na połówki lub ćwiartki.Przygotowane grzyby wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli w ilości 5 dag na 1 litr wody i gotować 5 minut.
Następnie grzyby wyjąć ,osączyć na cedzaku ,ostudzić i układać w garnkach kamiennych lub słojach ,przesypując solą w ilości 15 dag na 1 kg grzybów.
Powierzchnię grzybów należy posypać solą ,zakryć talerzem i obciążyć ciężkim przedmiotem .Gdy nie ma pod ręką nic ciężkiego ,nalewam do garnka o mniejszej średnicy wodę i stawia się na talerz przykrywający grzyby ,tak robię gdy kiszę ogórki.
Gdy grzyby opadną ,naczynie można uzupełnić świeżymi grzybami.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.Przed użyciem do potraw ,grzyby solone należy wymoczyć.

Można również posolone grzyby zalać przegotowaną wodą ,dobrze zakręcić nakrętki i pasteryzować przez 15-20 min. Łatwiej się przechowują.

Suszenie grzybów
Najważniejsza uwaga ,tych grzybów się nie powinno płukać ,tylko z wyjątkową starannością oczyścić.Są osoby ,które grzyby przecierają czystą ściereczką.Jeśli są duże ,należy je pokroić ;małe sztuki można suszyć w calości. Kiedyś nawlekałam grzyby na sznureczki ,dziś już tego nie robię.Układam je na blasze lub tacy ,stawiam w ciepłym miejscu -najlepiej przy kaloryferze,często przewracam .Nie suszę grzybów w piekarniku ,ani w suszarce.Jednak jesli ktoś woli ,to zaakceptowałabym suszarkę.
Tak samo jak przy suszonej włoszczyźnie ,jeśli się łamią -oznacza to,że są ususzone.
Wtedy układam do szczelnie zamkniętych puszek ,ewentualnie do szczelnych słoji.
« Ostatnia zmiana: 10 Paź, 2009, 22:59:36 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Paź, 2009, 13:32:00 »
Pomidory w ostrej zalewie

Składniki:1 kg czerwonych pomidorów;1 kg żółtych pomidorów;2 główki czosnku;4 papryczki chili;olej;ocet spirytusowy;cukier;sól.

Przygotowanie:-Pomidory umyj pod bieżącą wodą,a następnie pokrój na połówki lub ćwiartki.Czosnek obierz i posiekaj.
- Papryczki chili rozetnij wzdłuż.Usuń gniazda nasienne,a oczyszczony strączek pokrój w drobną kosteczkę.
- Czerwone pomidory wymieszaj z czosnkiem ,a żółte z chili.
- Na dno wyparzonych słoików wlej po dwie łyżki oleju.Ułóż warstwami czosnkowe i pikantne pomidory.
-Ocet spirytusowy wymieszaj z wodą w proporcji 1:2,oraz szczyptą soli i cukru.Zalej warzywa w sloikach ,tak by były przykryte zalewą.
- Zamknij słoiki i ustaw je w garnku z wodą.Pasteryzuj około 15 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Paź, 2009, 15:09:32 »
Warzywa w oliwie
Składniki: 50 dag małych pomidorów;2 duże cebule;8-10ząbków czosnku;po 5dag zielonych i czarnych oliwek;2 łyżki goździków;300ml oliwy;listek bazylii.

Przygotowanie:-Pomidory umyj,poodrywaj szypułki,bardzo dokładnie osusz.Cebule oraz czosnek obierz.Cebule pokrój w dość grube talarki.
-Dwa słoiki o pojemności 500ml wyparz i osusz,bo do warzyw nie może dostać się ani kropelka wody-w przeciwnym razie przetwory spleśnieją.
- Każdy ze słoików napełnij do wysokości ok.2/3  mieszanką pomidorów ,cebuli,czosnku i oliwek.Wsyp po łyżce goździków,dodaj bazylię i całość zalej oliwą.Słoiki szczelnie zamknij.


Sałatka z papryki ,ogórka i selera

Składniki:25dag cebuli;3 czerwone papryki;seler; 1,5kg ogórków;sól;1 łyżka gorczycy;25 dag cukru;1,5 szklanki octu spirytusowego.

Przygotowanie:- Cebulę obierz z łupin i pokrój na talarki.Papryki opłucz,osusz,rozetnij na połówki ,usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki.Seler oraz ogórki oczyść ,umyj i pokrój w słupki.
- Wymieszaj wszystkie warzywa .Posyp je równomiernie szklanką soli,zalej dziewięcioma szklankami zimnej wody.Odstaw na 3 godziny.
-Warzywa przełóż na sito ,dokładnie odcedź.Przełóż do wyparzonych słoiczków.Wierzch posyp gorczycą.
- Odmierz 6 szklanek wody,wsyp cukier,dodaj szczyptę pieprzu,wlej ocet spirytusowy.Powstałą zalewę podgrzewaj ,aż zacznie wrzeć .Stale mieszaj,aby cukier całkowicie się rozpuścił.
- Gorącą marynatą zalej ułożone w słoikach warzywa.Następnie zamknij szczelnie słoiki i wstaw do garnka z wrzącą wodą.Pasteryzuj 3 minuty.
« Ostatnia zmiana: 19 Paź, 2009, 23:13:04 wysłana przez noka »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Paź, 2009, 14:43:59 »
Konfitura z marchwi i jabłek-Produkty na zawartość dwóch słoików po 250 ml

Składniki:1 kg marchwi ,40 dag jabłek ,1 kg cukru,skórka starta z 2 cytryn i 1 pomarańczy,sok z 1 cytryny ,kawałek kłącza imbiru.

Przygotowanie-Marchew i jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier ,zalać szklanką wody.Gotować około 30 minut,co jakiś czas mieszając.
-Kłącze imbiru obrać ,zetrzeć na tarce .Sok i starte skórki cytryn i pomarańczy oraz imbir dodać do konfitury,wymieszać ,gotować 10 minut.
-Konfiturę ostudzić ,po czym gotować jeszcze 10 minut,ciągle mieszając ,by się nie przypaliło.
-Gorącą konfiturę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików,zakręcić .Przechowywać do 6 tygodni w lodówce.

Podawać do pieczonych i smażonych mięs,szczególnie do kurczaka lub indyka


Marynata z dyniąNa 3 słoiki po 500ml

Składniki :1,5 kg dyni,3 zielone lub żółte pomidory,3 gruszki,2 cytryny ,zielona papryczka chili,po łyżce ziaren gorczycy i pieprzu, 1 i 1/4 szklanki octu winnego ,kawałek kłącza imbiru,25-30 dag cukru,sól.

Przygotowanie :Cytryny umyć ,pokroić w plasterki .Imbir obrać i pokroić.
-Dynię obrać ,usunąć pestki ,pokroić w grubą kostkę.Gruszki umyć ,obrać ,usunąć gniazda ,pokroić w ósemki.Pomidory sparzyć ,obrać skórki ,pokroić w ćwiartki .Wrzucić razem do rondelka.
-Dodać 1/2 szklanki octu ,cukier ,szczyptę soli,chili,imbir,cytryny ,gorczycę i pieprz.Gotować mniej więcej 1 godzinę na małym ogniu.
-Wlać resztę octu ,gotować jeszcze 15 minut.Gorącą marynatę przełożyć do słoików,zakręcić.
Podawać do mięs i ryb na zimno

Bakłażany z selerem naciowymNa 3 słoiki po 500ml.

Składniki :1 kg bakłażanów,30 dag selera naciowego,3 strąki ostrej papryki ,pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej,2 łyżki kaparów,2 szklanki octu winnego ,2,5 szklanki oleju,łyżka soli.

Przygotowanie:Bakłażany umyć ,osuszyć ,pokroić w krążki ,oprószyć solą i odstawić na 8 godzin.Łodygi selera umyć ,pokroić w krążki.
-Ocet zagotować z 1,5 szklanką wody.Wrzucić bakłażany ,gotować 2 minuty,wyjąć.Do zalewy włożyć seler,gotować 4 minuty,wyjąć.
-Strąki papryki przepołowić ,oczyścić z pestek ,opłukać i pokroić w paski.Bazylię umyć.
-Bakłażany ułożyć do połowy słoików ,dodać seler ,paprykę ,bazylię i kapary.Przykryć resztą bakłażanów ,zalać olejem,zakręcić.

Tak przyrządzone bakłażany są dość pikantne,podajemy je na zimno lub podgrzane np.do ryb i gotowanych mięs.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Paź, 2009, 18:25:36 »
Buraczki z cukinią Na 4 słoiki po 250ml

Składniki : 1kg buraków;mała cukinia;cebula;ząbek czosnku;3/4 szklanki octu winnego;6 łyżek cukru;1,5 łyżki soli;kilka ziaren zielonego pieprzu.

Przygotowanie:-Buraki dobrze umyć.Zagotować 2 l wody,włożyć buraki ,gotować 30 minut.Odcedzić i ostudzić.
-Cukinię obrać ,zetrzeć na grubej tarce,sparzyć wrzątkiem.Cebulę i czosnek obrać ,posiekać.Buraki zetrzeć na grubej tarce.
-Buraki ,cukinię i cebulę wymieszać .Dodać pieprz i czosnek. Włożyć do słoików.
-2 szklanki wody ,ocet winny ,cukier i sól -gotować ok 15 minut,następnie zalać tym buraki.
-Słoiki dobrze zamknąć .Pasteryzować około 15 minut,ostudzić .Przechowywać w ciemnym miejscu.

Przecier pomidorowy Kolejna wersja-produkty na 8 słoików po 250ml.

Składniki :5 kg pomidorów;5-6 cebuli;10 ząbków czosnku;5 listków laurowych;po pęczku tymianku i natki pietruszki;szklanka oliwy lub oleju;sól;pieprz.

Przygotowanie :-Pomidory umyć ,pokroić w cząstki .Czosnek obrać ,pokroić w krążki .Tymianek i natkę opłukać ,posiekać.
-Pomidory ,połowę czosnku,cebulę ,natkę i tymianek zalać 5 szklankami wody.Gotować 40 minut.
-Ostudzić ,zmiksować .Dodać oliwę,resztę czosnku,listki laurowe,przyprawy.Gotować 15 minut.
-Przelać do słoików ,zakręcić .Pasteryzować 40 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Paź, 2009, 16:02:07 »
Kalafiory z kurkumąNa jeden słoik 1,5 l
Składniki:Duży kalafior -1,70 kg;10 ząbków czosnku;2 cebule;4 łyżki cukru;opakowanie kurkumy;350ml octu winnego;10 ziaren ziela angielskiego;10 goździków;kilka ziaren kolendry;10 dag migdałów;2 łyżki soli.

Przygotowanie:Kalafior opłukać ,podzielić na różyczki .Cebulę oraz czosnek obrać.Cebulę pokroić na piórka a czosnek w plasterki.Migdały zalać wrzątkiem,gdy trochę przestygną ,zdjąć skórkę.
-4 szklanki wody zagotować z solą i kurkumą,włożyć kalafior,gotować 5 minut ,wyjąć.
-Dodać ocet,cukier,kolendrę ,goździki,ziele angielskie ,czosnek,migdały i cebulę.Gotować 2 minuty.Zalewę przecedzić.
-Wszystkie produkty przełożyć do słoika ,zalać gorącą zalewą .Pasteryzować 25 minut.

Kalafior w tej postaci ,podaje się do mięs lub do dekorowania potraw.



Kalafior po azjatyckuNa 3 słoiki po 500 ml.
Składniki:Duży kalafior 1,70 kg;30 dag małych kolb kukurydzy; 8 ząbków czosnku;2 cebule;10 dag świeżego imbiru;2 papryczki chili;20 listków bazylii lub mięty;2 łyżki soli;4 łyżki cukru;350 ml.octu winnego.

Przygotowanie :-Kalafior opłukać ,podzielić na różyczki.Kukurydzę umyć ,usunąć zielone liście.
-Czosnek i cebulę obrać .Cebulę pokroić w ćwiartki .Imbir obrać ,pokroić w plasterki.Bazylię i papryczki opłukać.
-Zagotować 4 szklanki wody z dodatkiem soli,cukru i octu.Wrzucić kalafior ,kukurydzę,ząbki czosnku,chili i cebulę.Blanszować 3-4 minuty,wyjąć.Zalewę przecedzić i zachować.
-Warzywa przełożyć do słoików,zalać gorącą zalewą .Słoiki zakręcić,pasteryzować około 25 minut.Przechowywać do 4 miesięcy.

Można podawać jako przystawkę do mięs ,lub jako dodatek do pikantnych sałatek

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Paź, 2009, 15:45:41 »
Marynowana papryka Na 3 słoiki po 1l

Składniki:2 kg różnokolorowej papryki;12 ząbków czosnku;kilka gałązek kopru;6 łyżek oleju;2 łyżki gorczycy;kilka listków laurowych.
Zalewa: 1/2l octu 10%;6 łyżek oleju;6 dag soli;20 dag cukru;kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie :
-Zalewa: Do rondla wlać ocet ,6 łyżek oleju ;2 litry wody.Dodać sól,cukier,ziele angielskie .Zagotować,zdjąć z ognia.

-Papryki umyć ,pokroić na połówki ,usunąć nasiona.Czosnek opłukać .Koper umyć .Na dno każdego słoja wlać 2 łyżki oleju.
-Papryki ,czosnek oraz koper ułożyć w słoikach,wsypać gorczycę ,włożyć listki laurowe.Zalać zalewą .Słoiki dobrze zamknąć .Pasteryzować 25 minut.



Kapusta kwaszona z warzywamiNa 5 słoików po 1l

Składniki:2,5kg białej kapusty;2 strąki czerwonej papryki;1/2kg kiszonych ogórków;3 cebule;10 dag soli;łyżka gorczycy;łyżeczka tymianku.

Przygotowanie :Kapustę oczyścić ,opłukać ,poszatkować.Papryki umyć,oczyścić z nasion,pokroić w paski.Ogórki pokroić w plasterki.Cebulę obrać,pokroić w krążki .Wymieszać.
Warzywa włożyć do glinianego naczynia ,mocno ubić.Na wierzchu ułożyć duży talerz z obciążeniem.
Po trzech dniach przenieść w chłodne miejsce.Przez następne kilka dni zbierać pianę wytwarzającą się podczas fermentacji,a talerz każdorazowo myć.
Kapustę przełożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć.


Marchewki z kaparami Na 4 słoiki po 500ml.

Składniki :2 kg marchwi;pokrojona skórka z 3 pomarańczy;2 szklanki octu winnego;2 łyżki kaparów;ok.3,5 szklanki oleju;4 łyżki cukru;łyżka soli.

Przygotowanie:Marchew obrać ,pokroić w krążki,4 szklanki wody zagotować z octem,solą i cukrem.Dodać marchew i skórkę z pomarańczy,gotować minutę.
Marchew i skórkę z pomarańczy osączyć ,przełożyć do słoików.Dodać kapary,zalać olejem i zakręcić.

Marchewkę można podawać do cielęciny lub drobiu. Smaczna jest na ciepło ,jak i na zimno.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Paź, 2009, 16:27:38 »
Galaretka z pigwy Na 3 słoiki po 350ml

Składniki:2 kg owoców pigwy;75 kg cukru.

Przygotowanie:Owoce umyć,pokroić w nieduże kawałki,usunąć pestki.Miąższ zalać 3 l wody.Gotować do miękkości około 30 minut.
-Wywar przecedzić,wymieszać z cukrem,a następnie gotować jeszcze 20-25 minut.Wylać kilka kropel na talerzyk.Jeśli galaretka się zetnie ,rozlać do słoików i dobrze zakręcić.

Marmolada z pigwy-Rozgotowane owoce z pigwy nadają się świetnie na marmoladę.Na 1 kg owoców dodajemy 40 dag cukru,dusimy 35-40 minut,po czym przekładamy do słoików.


Jabłka nz szarlotkę Na 3 słoiki po 350 ml.

Składniki:2 kg jabłek;szklanka cukru;2-3 goździki .

Przygotowanie:Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne.Owoce pokroić na małe kawałki.
-Włożyć do garnka ,dodać goździki,smażyć do chwili ,aż jabłka zaczną się ropadać.Dodać cukier,wymieszać ,smażyć jeszcze kilka minut.
-Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików,dokładnie zakręcić.

Mus nie zciemnieje ,gdy dodamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Natomiast szczypta kurkumy nada mu złocisty kolor.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Paź, 2009, 17:54:57 »
Marmolada z brzoskwiń z miętą Na 6 słoików po 250ml.

Składniki :2 kg brzoskwiń ;1 kg cukru;pęczek miety.

Przygotowanie :Owoce umyć ,wypestkować ,pokroić w ćwiartki. Do rondla z grubym dnem wlać 1/2 szklanki wody,włożyć brzoskwinie ,wsypać cukier.Gotować 30 minut.
-Następnego dnia ponownie przesmażyć .Miętę umyć ,posiekać ,dodać do marmolady,dusić jeszcze 10 minut.
-Marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików,zamknąć .Potem pasteryzować 10 minut.

Jeśli chcemy ,by marmolada była bardzo gładka ,po pierwszym smażeniu możemy przetrzeć ją przez sito.



Sucha konfitura z gruszek

Składniki:1 kg gruszek;1 kg cukru;2-3 łyżki miodu.
 
Przygotowanie :Gruszki umyć ,obrać cienko ze skórki ,przekroić na pół,wykroić gniazda nasienne.
-W rondlu zagotować cukier ,miód i 2 szklanki wody.Wrzucić gruszki ,smażyć na małym ogniu 30 minut.Odstawić na 24 godziny.
-Ponownie smażyć 30 minut,aż do chwili ,gdy owoce staną się lekko przezroczyste.
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Gruszki wyjąć z syropu,ułożyć na blasze.Suszyć 1 godzinę w niskiej temeraturze,wyjąć .Ponownie odstawić na 24 godziny,
-Następnego dnia owoce zamoczyć w syropie,osączyć i znowu powoli suszyć .Kiedy gruszki będą suche ,ale miękkie w środku ,przełożyć je do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

W pozostałym syropie można usmażyć orzechy włoskie ,przełożyć do słoików i zamknąć .Potem będziemy mogli nimi napełnić połówki gruszek.


Przecier z owoców głogu Na 7 słoików 250 ml.

Składniki:2 kg owoców głogu;1,5 szklanki białego wina.

Przygotowanie:Z owoców odciąć kwiatostany i łodyżki.Owoce przepołowić i usunąć z nich pestki /najlepiej robić to w rękawiczkach ,gdyż włoski znajdujące się między nasionkami drażnią skórę rąk/
-Następnie owoce dokładnie opłukać i osączyć z wody.Włożyć do wysokiego naczynia ,wlać wino,przykryć i odstawić do lodówki na 8 dni.Każdego dnia raz dokładnie zamieszać.
-Po ośmiu dniach całość zmiksować na gładką masę ,a następnie przetrzeć przez gęste sito.Słoiki dobrze umyć,wyparzyć.Nałożyć do nich mus,zostawiając 2 cm od brzegu .Zakręcić niezbyt mocno.
-Słoiki wstawić do dużego garnka ,nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików.Powoli podgrzewać ,gotować 20 minut.
-Słoiki wyjąć z wody ,dokręcić nakrętki .Postawić słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Mus doskonale nadaje się do mleka lub musli .Można go także przyrządzić na słodko i używać do chleba -jak dżem.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Paź, 2009, 16:17:25 »
Dżem jabłkowyNa 4 słoiki po 350 ml.

Składniki : 1,5 kg twardych jabłek;75 dag cukru;kawałek cynamonu;ocet winny.

Przygotownie:Jabłka umyć ,obrać ,pokroić na ćwiartki,usunąć nasiona.Owoce włożyć do zimnej wody lekko zakwaszonej octem.
-Skórki i gniazda nasienne zalać wodą dodać cynamon.Gotować 20 minut.Wywar przecedzić ,wsypać cukier.Gotować ,aż uzyska gęstość syropu.
-Jabłka osączyć ,wrzucić do syropu ,gotować na małym ogniu,aż zgęstnieje.Przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.



Galaretka jabłkowo -imbirowaNa 3 słoiki po 350 ml.

Składniki: 1 l soku jabłkowego ;kłącze świeżego imbiru;25 dag cukru;1 kg cukru żelującego.

Przygotowanie:Imbir obrać ,posiekać .Zalać szklanką wody,dodać cukier kryształ ,gotować 10-15 minut.
-Syrop imbirowy przecedzić z sokiem jabłkowym,całość zagotować.Wsypać cukier żelujący.Gotować ,aż cukier się rozpuści -nie dłużej niż 5 minut.
-Gorącą galaretkę przelać do słoików .Słoiki dokładnie zakręcić i zostawić do ostygnięcia.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Lis, 2009, 18:28:25 »
Czerwona kapusta

Składniki :główka czerwonej kapusty; 3 spore kwaskowe jabłka ;mały pęczek koperku;sól;pieprz;łyżka oleju.

Przygotowanie:Kapustę i jabłka zetrzeć na jarzynowej tarce;koperek dokładnie umyć ,osączyć ,pokroić.-Wymieszać wszystkie warzywa ,posolić ,dodać pieprz;ułożyć ciasno w słoju ,zlać nadmiar soku,zalać łyżką oleju.
Pasteryzować ok 20 minut.



Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lis, 2009, 18:44:00 »
Żurawina do mięs Wersja I

Składniki :1 kg żurawiny ;1 kg jabłek ;0,5l wody ;30 dag cukru.

Przygotowanie:Żurawinę przebierz i sparz wrzątkiem .Zgotuj wodę z ukrem,wrzuć żurawinę i gotuj 15 minut.
Przed końcem gotowania dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki lub ósemki jabłka .Gotuj na małym ogniu następne 15 minut,mieszając od czasu do czasu.Gorącą żurawinę przełóż do wyparzonych słoików i od razu zakręć.


Wersja II

Składniki :1 kg żurawin świeżych lub mrożonych;40 dag cukru;3/4 szklanki wody.

Przygotowanie :Żurawiny przebrać ,umyć ,osączyć ,przelać wrzątkiem .Ugotować syrop z wody i cukru,do gorącego wsypać osączone żurawiny,smażyć 50 minut na wolnym ogniu.Słoiki dokładnie umyć ,wypażyć w piekarniku-do gorących włożyć usmażone żurawiny ,zakręcić wieczka ,odwrócić do góry dnem.Po wystygnięciu sprawdzić ,czy są szczelnie zamknięte ,odstawić w chłodne miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Lis, 2009, 17:30:21 »
Konfitury po angielsku

Składniki: 1 kg pomarańczy;1 kg cukru żelującego;około 1/8 litra wody.

Przygotowanie:Pomarańcza umyć ,sparzyć ,obrać,miąższ dobrze rozdrobnić ;skórki z 2 pomarańczy [bez białej warstwy]pokroić w paseczki dlugości 3-4 cm; masę owocową wymieszać ze skórkami ,wodą i cukrem żelującym.Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty.Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć.

Konfitury z pomarańczy są dobrym dodatkiem do śniadania ,można też nimi aromatyzować desery


Pomarańcze w marynacie

Składniki :1 kg pomarańczy ;1 l octu jabłkowego;75 dag cukru;sok z 1 cytryny;goździki.

Przygotowanie:Pomarańcze wyszorować ,każdą naciąć wzdłuż w kilku miejscach ;zalać wodą,aby były przykryte; gotować ok 20 minut,aż skórka zmięknie.Odmierzyć litr płynu ,dodać cukier,sok z cytryny,goździki,gotować 10 minut.Włożyć pomarańcze,pozostawić na 12 godzin.Następnie gotować 20 minut,ułożyć w słoiku,zalewę gotować dalej ,aż lekko zgęstnieje ,zalać nią owoce.

Im dłużej marynata stoi ,tym lepiej smakuje,ale można ją jeść już po upływie miesiąca.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Gru, 2009, 21:31:40 »
Relisz buraczano -jabłkowy

Składniki:500 g jabłek ;500 g buraków;1 łyżka świeżego imbiru;2-3 ząbki czosnku;1 łyżeczka papryki;1 łyżeczki kurkumy;1 kawałek kory cynamonu;250g ciemnego brązowego cukru;450 ml czerwonego octu winnego.

Przygotowanie: Obrane jabłka i buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać i drobno posiekać .Czosnek zmiażdżyć .Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować .Zmniejszyć ogień ,przykryć pokrywką i dusić około 1,5 godziny,co jakiś czas mieszając . Zestawić z ognia ,gdy relisz zgęstnieje ,a buraczki staną się miękkie . Przełożyć do szklanych słoiczków i szczelnie zamknąć .Przechowywać w ciemnym miejscu do dziewięciu miesięcy.
« Ostatnia zmiana: 20 Lip, 2010, 22:43:25 wysłana przez noka »