Autor Wątek: Przetwory na zimę  (Przeczytany 124155 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Wrz, 2009, 18:32:21 »
Zielone konfitury

Składniki:2 kg zielonych pomidorów;1,5 kg cukru;4 cytryny.

Przygotowanie: Pomidory umyć,pokroić w plastry,ułożyć plastrami w salaterce,przesypując cukrem-na wierzchniej warstwie musi być cukier.Odstawić na 12 godzin.
Cytryny umyć,obrać,pokroić w plastry ,usunąć pestki. Pomidory przełożyć do rondla,podgrzewać na małym ogniu,aż rozpuści się cukier.Dodać cytryny i doprowadzić do wrzenia-smażyć około 30-40 minut.
Gorące konfitury przełożyć do gorących słoików,zamknąć

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Wrz, 2009, 21:57:06 »
Konfitury śliwkowe z pomarańczami

Składniki: 60 kg śliwek,odważonych bez pestek;25 dag obranych pomarańczy;1/8 l porto;1 kg cukru żelującego.

Przygotowanie :Śliwki dokładnie umyć,przekroić ,wyjąć pestki,zważyć i dobrze rozdrobnić.Pomarańcze wyszorować ,obrać,zważyć,pokroić w małą kostkę.Rozdrobnione owoce zmieszać z cukrem żelującym,doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty.
Słoiki napełnić i od razu zamknąć.
Bardzo proste do wykonania.
Do tej konitury można użyć różnych gatunków śliwek,ale najsmaczniejsze są z węgierkami.UwagaPodczas gotowania należy cały czas mieszać ,aby pektyna się nie przypaliła.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Wrz, 2009, 17:50:20 »
Kalafiory marynowane

Składniki :1,5 kg kalafiora;sól;3/4 białego octu winnego;1/8 l wody;2 łyżeczki;2 listki laurowe;3 goździki;gałązka estragonu;biały pieprz;kilka ćwiartek orzecha włoskiego.

Przyrządzenie:Na zalewę -zagotować wodę z 1,5 łyżeczki soli,cukrem,octem,goździkami,estragonem i pieprzem. Kalafiory umyć ,osączyć ,pokroić,wrzucić na 2 minuty do wrzątku.Wyjąć i przelać zimną wodą,osączyć.Ułożyć w słoikach ,przekładając ćwiartkami orzechów. Zalać gorącą zalewą,słoiki zamknąć.Przestudzić. Pasteryzować 45 minut.
Uwaga! Słoiki niech przestygną ,bo w zetknięciu z zimną wodą mogą popękać.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Wrz, 2009, 17:14:16 »
Cukinia z papryczkami

Składniki:1 kg młodyh cukini;kilka ostrych papryczek;2 cebule;kilka wiórków świeżego chrzanu;3/4 l białego octu winnego;25 dag cukru;po łyżeczce ziarem pieprzu i gorczucu;sól.

Przygotowanie: Ocet ,cukier,pieprz,sól i gorczycę doprowadzić do wrzenia. Umyte i osuszone cukinie pokroić w słupki,papryczki umyć,osuszyć.Cebulę obrać ,pokroić w cienkie plastry.
Cukinię ułożyć w słoikach,dodając po jednej lub dwie papryczki,plasterki cebuli i wiórki chrzanu ,zalać wrzącą zalewą.Słoiki natychmiast zamknąć ,postawić dnem do góry .Ostudzić.

Fasola szparagowa

Składniki :2 kg fasolki zielonej lub żółtej;3/4 l białego octu winnego;20 dag cukru;sól; po 1 łyżeczce ziaren pieprzu i gorczycy.

Przygotowanie:Fasolkę umyć ,obciąć końcówki ,na 5 minut wrzucić na osolony wrzątek.Fasolkę ułożyć w słoikach.Ocet z cukrem,solą,gorczycą i pieprzem doprowadzić do wrzenia,gorącym zalać fasolkę.Pasteryzować 25 minut.


Uwaga-Przed pasteryzacją warzywa warto poddać blanszowaniu,które przedłuża trwałość przetworów.W tym celu należy je krótko obgotować w wodzie.Wysoka temperatura niszczy drobnoustroje i hamuje rozwój enzymów,co uniemożliwia psucie się warzyw.Pozostają one chrupkie ,choć nie są twarde.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Wrz, 2009, 17:38:51 »
Cebulki marynowane-na dwa sposoby:

Sposób ISkładniki:1 kg drobnych cebulek;8 szklanej wody;4 łyżki soli;2 szklanki 6% octu;1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu;1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego;4 liście laurowe;4 łyżki cukru.

Przygotowanie:W rondelku zagotować ocet z przyprawami ,nakryć pokrywką i zalewę ostudzić.W emaliowanym garnku zagotować wodę z solą,włożyć obrane cebulki i gotować na małym ogniu 10 minut.Odcedzić cebulki na durszlaku ,osączyć i ułożyć w słoikach.Zalać zimną zalewą,słoiki zamknąc nakrętkami i odstawić w chłodne ,suche miejsce.


Sposób IISkładniki:1 kg drobnych cebulek;5 szklanek wody;15 dag soli;4 szklanki octu winnego;2 kawałki cynamonu;łyżeczka goździków;12 ziaren białego pieprzu;2 łyżeczki ziela angielskiego;2 kiście laurowe.

Przygotowanie:W emaliowanym garnku zagotować wodę z solą i zostawić do ostudzenia. Cebulki obrać i włożyć do dużego słoja,zalać solanką,obciążyć talerzykiem.Odstawić na 24 godz.
Przygotować zalewę octową :do rondelka wlać ocet,dodać przyprawy,nakryć pokrywką i zagotować na niezbyt dużym ogniu.Zestawić z ognia i ostudzić pod przykryciem .Przecedzić ,przyprawy odrzucić .Solankę wylać ,cebulki opłukać w zimnej wodzie,następnie ułożyć je w słoikach,zalać zalewą,zamknąć nakrętkami i odstawić w chłodne i suche miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Wrz, 2009, 16:41:44 »
Kolorowe papryki

Składniki : 1 kg papryki -najlepiej mieszana :żółta,czerwona i zielona; 3 cebule;8 dag chrzanu;3/4 l octu winnego;25 dag cukru;sól ;ziarna pieprzu i gorczycy.

Przygotowanie :Papryki umyć ,wypestkować ,pokroić w paski.Cebule i chrzan obrać ,pokroić w plasterki,ułożyć w słoju .Ocet z cukrem ,solą,gorczycą i pieprzem zagotować i zalać paprykę.Słój natychmiast zamknąć ,ostudzić stawiając dnem do góry

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Wrz, 2009, 15:00:04 »
Kwaszonka z buraków

Składniki :2 kg buraków;2-3 ząbków czosnku;3 l wody;3 dag soli.

Przygotowanie :Buraki umyć ,obrać,opłukać ,pokroić i ułożyć w kamiennym garnku.Między buraki włożyć ząbki czosnku. Zagotować wodę z solą ,ostudzić i letnią zalać buraki. Po kilku dniach barszcz jest gotowy do spożycia.Można go dodawać do potraw lub pić.Jest zdrowy,smaczny i orzeźwiający .Kwaszonka z buraków jest nietrwała ,dlatego trzeba ją przygotowywać często i w małych ilościach.Dłużej można przechowywać tylko kwaszonkę pasteryzowaną.



Buraczki w kwaśnej zalewie

Składniki :1 kg młodych drobnych buraków;1,5 szklanki octu winnego lub z jabłek [osobiście wolę winny ]5 goździków;6 ziaren czarnego pieprzu;liść laurowy;łyżka cukru.

Przygotowanie :Buraczki dokładnie wyszorować ,włożyć do wrzątku i gotować pod przykryciem ,aż będą miękkie.Ostudzić ,obrać ze skórki i ścisło ułożyć w wyparzonych słoikach.
Przygotować zalewę : ocet z przyprawami gotować pod przykrywką 10 minut,następnie przyprawy wyjąć i gorącym octem zalać buraczki w słoikach,zamnkąć nakrętkami.Sprawdzić ,czy słoje są szczelne,przechylając je nad zlewem.Zostawić do ostudzenia odwrócone do góry dnem.Przechowywać w suchym ,chłodnym miejscu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Wrz, 2009, 16:05:02 »
Miałam zamiar przejść do przetworów z jarzyn ,ale znalazłam jeszcze przepis ,który różni się od poprzedniego

Sok z malin- II wersja

Składniki:2 kg malin;2 kg cukru.

Przygotowanie:Owoce przebrać ,opłukać i usunąć szypułki.Tak oczyszczone owoce należy przetrzeć przez sito,lub można wykorzystać sokowirówkę.Następnie owoce wymieszać z cukrem i odstawiamy na 12 godz. W ciągu następnych 12 godz.dwa razy podgrzewamy sok do temp. siedemdziesięciu stopni C.Później do 90 stopni C.
Przecedzić przez gazę ,wlewamy do butelek ,korkujemy i zalewamy lakiem lub stearyną. Odstawiamy w ciemne miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Wrz, 2009, 00:42:09 »
Papryka w zalewieJuż jeden przepis na kolorowe papryki podałam ,ten się trochę różni
Składniki :1 kg czerwonej i zielonej papryki;4 szklanki wody;1/2 szklanki 6% octu;łyżka soli;4 łyżki cukru;4 ziarnka pieprzu; 2 ziarna ziela angielskiego;tyle łyżek oleju ile będzie słoików.

Przygotowanie:Do garnka wlać wodę z octem,dodać sól i cukier.Zagotować i ostudzić.Paprykę umyć ,przepołowić ,usunąć pestki i ściśle ułożyć w słoikach-można ją pokroić na ćwiartki lub paski.Dodać przyprawy i zalać zalewą -3 cm poniżej brzegów słoika.Do każdego słoika wlać łyżkę oleju i zakręcić pokrywkę.
Pasteryzować przez 20 minut.


Sałatka z cebuli i papryki
Składniki :1,5 kg cebuli;3 czerwone papryki;6 czerwonych ostrych papryczek;4 szklanki octu winnego;3 szklanki cukru;2 łyżki soli.
Przygotowanie :Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki.Paprykę umyć ,przekroić w cienkie paseczki.W emaliowanym garnku zagotować ocet ,dodać cukier i sól ,wymieszać ,włożyć cebulę i paprykę; nakryć garnek pokrywką i gotować warzywa na małym ogniu przez 15 minut.Gorącą marynatę przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików,zamknąć nakrętkami.Po ostudzeniu odstawić w chłodne i suche miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Wrz, 2009, 22:27:18 »
Sałatka z zielonych pomidorów Wersja I

Składniki :1,5 kg zielonych pomidorów; 50 dag cebuli;4 szklanki 6% octu;4 łyżki miodu;2 łyżki soli; łyżka musztardy ;2 łyżeczki curry ;pół łyzeczki zmielonego ziela angielskiego ;pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego.

Przygotowanie :Pomidory umyć ,osuszyć i pokroić w cienkie talarki. Układać warstwami w misce ,przesypać solą ,nakryć pokrywką i postawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Do dużego emaliowanego garnka wlać ocet ,dodać przyprawy oraz miód;zagotować na małym ogniu .
Pomidory osączyć z soku,przełożyć do garnka ,dodać obraną pokrojoną w cienkie talarki cebulę.Zagotować ,później ogień zmniejszyć i gotować jeszcze przez 10 minut.Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych słoików ,zamknąć nakrętkami .Po wystudzeniu odstawić w chłodne i suche miejsce.

Wersja II
Składniki: 2 kg zielonych pomidorów ;1 kg cebuli; 2 szklanki 10% octu;6 szklanek wody; szklanka cukru; 5 ziaren ziela angielskiego ;2 liście laurowe;łyżeczka gożdzików;sól.
Przygotowanie : Pomidory umyć i pokroić w cienkie talarki.Układać w misce przesypując warstwy solą.Nakryć pokrywką i zostawić w chłodnym miejscu na 12-16 godz. Po tym czasie wylać wytworzony sok,a pomidory wymieszać z obraną ,pokrojoną cebulą i odstawić na 15 minut.W dużym emaliowanym garnku zagotować wodę z octem i przyprawami ,włożyć pomidory i cebulę,zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować warzywa jeszcze przez 10 minut.Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych słoików,zamknąć nakrętkami.Po wystudzeniu odstawić w chłodne i suche miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Wrz, 2009, 16:31:40 »
Przecier pomidorowyWersja I
W garnku zagotować 6 szklanek wody,do wrzątku wrzuć na chwilę umyte pomidory,po wyjęciu zdjąć skórkę ,pomidory pokroić na ćwiartki ,włożyć do miksera i zemleć.Przecier wlać przez sito do dużego emaliowanego garnka.
Wersja II
Umyte pomidory pokroić na ćwiartki ,włożyć do garnka ,wlać szklankę wody i gotować na małym ogniu,aż będą miękkie .Przetrzeć przez sito lub durszlak do dużego emaliowanego garnka.

Dalsze przygotowanie dla obu wersji :Odmierzyć przecier i na każdy litr dodać łyżeczkę soli.Zagotować ,zszumować i natychmiast przelać do słoików -uprzednio wyprażonych ,pasteryzować przez 20 minut.Przechowywać w suchym i chłodnym miejsccu.

Keczup
Składniki: 3 kg dojrzałych pomidorów;2 szklanki octu winnego; 25 dag cukru;czubata łyżka soli; po pół łyżeczki zmielonych przypraw : ziela angielskiego,cynamonu,pieprzu ;goździków.

Przygotowanie:Przygotować przecier wg powyższych przepisów [dowolnie],dodać ocet winny,sól i cukier.Dokładnie wymieszać ,doprowadzić do wrzenia i na średnim ogniu gotować tak długo ,aż prawie połowa płynu odparuje,a przecier będzie gęsty.Wsypać stopniowo przyprawy ,ciągle je mieszając ,by nie zbiły się w grudki .Słoiki wyprażyć i przelać do nich gorący keczup.Zamknąć nakrętkami ,pasteryzować przez 10 minut. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Wrz, 2009, 16:58:43 »
Keczup paprykowy-pikantny
Składniki:50 dag dojrzałych pomidorów ;30 dag ostrych małych papryczek;1,5 szklanki 10% octu;pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego;łyżka soli;4 łyżki cukru;czubata łyżka czerwonego pieprzu;czubata łyżka chili;łyżka przyprawy tabasco.
Przygotowanie:Przygotować przecier pomidorowy /jak w powyższym przepisie/ i wlać do emaliowanego garnka .Paprykę umyć,przepołowić i drobno posiekać,nie usuwać pestek;zmiażdżyć lub przekroić tyle pestek ,ile tylko się uda;włożyć do miksera i zemleć,wlać ocet.
-Połączyć z przecierem pomidorowym i postawić garnek na średnim ogniu.Dodać sól i cukier,gotować ,aż sos będzie gęsty.Przyprawy wsypywać po trochu ,ciągle mieszając ,by nie zbiły się grudki.
-Do wyprażonych w piekarniku słoików przelać gorący keczup.Zamknięte nakrętkami słoiki pasteryzować przez 10 minut.Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.



Czosnek
Składniki:50dag czosnku; na zalewę - 1/2 l wody;łyżka soli;przyprawy:liście laurowe,ziarna czarnego pieprzu,ziarna ziela angielskiego,ziarna białej gorczycy,korzeń chrzanu,koper z nasionami lub same nasiona kopru.
Przygotowanie :Ząbki czosnku obrać z łupinek i ułożyć w małym [0,25l]słoikach ,dodać przyprawy:pół listka laurowego,3 ziarna czarnego pieprzu,2 ziarnka ziela angielskiego,5 ziaren gorczycy białej,mały kawałek chrzanu,pół łyżeczki nasion lub kawałek łodygi kopru z nasionami.
Zagotować wodę z solą  i jeszcze gorącą zalać czosnek.Słoiki zamknąć nakrętkami ,sprawdzić czy są szczelnie zamknięte -przechylając nad zlewem.Odwrócone do góry dnem zostawić do przestudzenia.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Paź, 2009, 19:49:53 »
Ocet ziołowy

Składniki:1 l octu winnego lub spirytusowego;20dag świeżych ziół: bazylii,estragonu,kopru włoskiego,melisy,ogórecznika,rzeżuchy,szałwi,tymianku; po 3 ziarnka pieprzu ,ziela angielskiego ;2 goździki ;ząbek czosnku.

Przygotowanie:Ocet wlać do kamiennego garnka ,włożyć zioła i przyprawy; odstawić na 3 tygodnie.Następnie przecedzić i rozlać do butelek.

Przyda się do zimowych sałatek,surówek.Jeśli jakiegoś składnika nie lubicie ,poprostu go nie dodawajcie.

Cukinia -kwaszona

Składniki: 2 kg cukini;czosnek;suchy koper z nasionami;jagody jałowca;1 l wody;2 łyżki soli.

Przygotowanie: Cukinie wkładać do słojów lub kamiennych garnków w całości ,albo pokrojone na 4-5 cm kawałki.Do naczyń włożyć po kilka ząbków czosnku i po gałązce kopru.Zalać przegotowaną i osoloną wodą .Słoje zamknąć ,a na kamienny garnek położyć talerz i obciążyć go. [tak jak przy kwaszeniu ogórków]
Ukwaszona cukinia szybko mięknie i przekwasza ,dlatego należy ją przełożyć do mniejszych słoików,zalać sokiem z kwaszenia i przez 15 minut pasteryzować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Paź, 2009, 20:47:38 »
Dzisiaj wpisałam kilka przepisów na przetwory zimowe w wątku ''Przepisy babć '',nie chcę mylić wątków ,a tamte przepisy różnią się w pewnym stopniu od naszych aktualnych przepisów. Jednak uważam ,że wszystko można dostosować do współczesnych warunków .Trochę własnej inwencji i można stare przepisy wykorzystać. ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Paź, 2009, 16:12:04 »
Suszenie włoszczyzny
Składniki :65 dag marchwi;20 dag pietruszki;15 dag selera.

- Poszczególne warzywa suszy się oddzielnie,miesza dopiero po wysuszeniu.Zdrowe warzywa obrać ,starannie umyć,osuszyć ,pokrajać w paseczki.Poszczególne warzywa ułożyć na blachach wyłożonych czystym pergaminem /może być papier do pieczenia ciast /Wstawić do ciepłego piekarnika -temp 60 stopC. ;suszyć przegarniając je od czasu do czasu.Gdy warzywa dadzą się łamać -oznacza ,że są wysuszone,należy je ostudzić i zmieszać ze sobą. Kto ma w domu suszarkę ,to w dużej mierze ma pracę ułatwioną,należy pamiętać aby warzywa nie przypaliły się.
Susz najlepiej przechowywać w blaszanych ,szczelnie zamkniętych puszkach lub słojach .
Suszenie natki pietruszki i liści selera
-Natkę pietruszki i selera ,również dokładnie płuczemy ,zawiązujemy w pęczki i wieszamy .Gdy bedą już wysuszone /zmienią trochę kolor-jedank gdy wysuszone dodamy do potrawy -kolor odzyskają/ kruszymy je nad tacą ,aby ich nie rozsypywać.Przekładamy do puszek i w zimie mamy świetny dodatek do potraw .
Gdy kupuję włoszczyznę nigdy nie zużyję całej natki ,szczególnie selera.Wtedy je suszę i przechowuję w puszkach.Natomiast natkę pietruszki ,warto kupić i ususzyć -w zimie nie zawsze można ją kupić, a i cena jest wyższa  :P


Włoszczyzna solona
Składniki :60dag marchwi;15dag pietruszki;15dag selera;, 17dag soli;8 dag zielonej pietruszki;2dag zielonych liści selera.

Zdrowe warzywa starannie wymyć ,obrać,opłukać,pokrajać w paski lub zetrzeć na tarce o dużych otworach;wymieszać z solą ,układać w wymytych i wyparzonych garnkach kamiennych lub słojach-ugniatając drewnianą łyżką.
Naczynie z włoszczyzną zakleić celofanem lub obwiązać pergaminem.Można również szczelnie zakręcić nakrętkami -radziłabym jednak najpierw przykryć folią spożywczą.
Przechowywać w chłodnych ,suchych i ciemnych miejscach.Używać w zimie do zup,sosów.Uwaga-potraw już nie należy solić .


Zielony koperek solony
składniki 1 kg zielonego koperku;15 dag soli.
Zdrowy zielony koperek,opłukać ,osączyć ,oddzielić od grubych łodyg i drobno pokrojić.Zważywszy koperek i odpowiednią ilość soli ,a następnie układać warstwami koperek ,przesypując solą i ugniatając drewnianą łyżką.Powierzchnię koperku posypać solą.Słój z koperkiem obwiązać pergaminem lub szczelnie zakręcić nakrętkę .Przechowywać ,tak jak powyżej.
Używać w zimie do zup i sosów-również należy uważać na solenie potraw,biorąc pod uwagę ,że dodawany koperek jest już słony.
Koperku nie radziłabym suszyć ,ponieważ traci swój zapach ,smak i nie zawsze nadaje się do potraw,osobiście wolę suszoną natkę pietruszki.