Suszenie włoszczyznySkładniki :65 dag marchwi;20 dag pietruszki;15 dag selera.
- Poszczególne warzywa suszy się oddzielnie,miesza dopiero po wysuszeniu.Zdrowe warzywa obrać ,starannie umyć,osuszyć ,pokrajać w paseczki.Poszczególne warzywa ułożyć na blachach wyłożonych czystym pergaminem /może być papier do pieczenia ciast /Wstawić do ciepłego piekarnika -temp 60 stopC. ;suszyć przegarniając je od czasu do czasu.Gdy warzywa dadzą się łamać -oznacza ,że są wysuszone,należy je ostudzić i zmieszać ze sobą. Kto ma w domu suszarkę ,to w dużej mierze ma pracę ułatwioną,należy pamiętać aby warzywa nie przypaliły się.
Susz najlepiej przechowywać w blaszanych ,szczelnie zamkniętych puszkach lub słojach .
Suszenie natki pietruszki i liści selera-Natkę pietruszki i selera ,również dokładnie płuczemy ,zawiązujemy w pęczki i wieszamy .Gdy bedą już wysuszone /zmienią trochę kolor-jedank gdy wysuszone dodamy do potrawy -kolor odzyskają/ kruszymy je nad tacą ,aby ich nie rozsypywać.Przekładamy do puszek i w zimie mamy świetny dodatek do potraw .
Gdy kupuję włoszczyznę nigdy nie zużyję całej natki ,szczególnie selera.Wtedy je suszę i przechowuję w puszkach.Natomiast natkę pietruszki ,warto kupić i ususzyć -w zimie nie zawsze można ją kupić, a i cena jest wyższa
Włoszczyzna solona Składniki :60dag marchwi;15dag pietruszki;15dag selera;, 17dag soli;8 dag zielonej pietruszki;2dag zielonych liści selera.
Zdrowe warzywa starannie wymyć ,obrać,opłukać,pokrajać w paski lub zetrzeć na tarce o dużych otworach;wymieszać z solą ,układać w wymytych i wyparzonych garnkach kamiennych lub słojach-ugniatając drewnianą łyżką.
Naczynie z włoszczyzną zakleić celofanem lub obwiązać pergaminem.Można również szczelnie zakręcić nakrętkami -radziłabym jednak najpierw przykryć folią spożywczą.
Przechowywać w chłodnych ,suchych i ciemnych miejscach.Używać w zimie do zup,sosów.
Uwaga-potraw już nie należy solić .
Zielony koperek solony składniki 1 kg zielonego koperku;15 dag soli.
Zdrowy zielony koperek,opłukać ,osączyć ,oddzielić od grubych łodyg i drobno pokrojić.Zważywszy koperek i odpowiednią ilość soli ,a następnie układać warstwami koperek ,przesypując solą i ugniatając drewnianą łyżką.Powierzchnię koperku posypać solą.Słój z koperkiem obwiązać pergaminem lub szczelnie zakręcić nakrętkę .Przechowywać ,tak jak powyżej.
Używać w zimie do zup i sosów-również należy uważać na solenie potraw,biorąc pod uwagę ,że dodawany koperek jest już słony.
Koperku nie radziłabym suszyć ,ponieważ traci swój zapach ,smak i nie zawsze nadaje się do potraw,osobiście wolę suszoną natkę pietruszki.