Na poprzednich stronach mamy przepis na gruszki w occie, dziś podam przepis na :
Gruszki korzenne- coraz częściej podaje się do mięs owoce marynowane. Nie każdy -szczególnie mężczyzna lubi takie dodatki,ale warto spróbować.
Składniki: 2 kg gruszek; 2 szklanki octu winnego; pół szklanki wody; 500g cukru; 80g ziarenek gorczycy; 10 ziarenek ziela angielskiego; 10 ziarenek czarnego pieprzu; kawałek cynamonu; korzeń chrzanu; pół łyżeczki skórki startej cytryny; 2 łyżki soku cytrynowego.
Przygotowanie: Oczyszczone gruszki obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.Tak obrane gruszki, wkładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
-Wodę z cukrem,skórką z cytryny, cynamonem i octem zagotowujemy.
-Gorącą zalewą zalewamy gruszki i odstawiamy na 12 godzin.
-Następnie zalewę zlewamy, gotujemy i do gorącej wrzucamy gruszki.Gotujemy jeszcze 5 minut.
-Gorące układamy w słoikach, do każdego dodajemy po kawałku chrzanu, kilka ziarenek gorczycy,ziela angielskiego i pieprzu.
-Zalewą, po wyjęciu cynamonu zalewamy gruszki.
-Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.Można je przykryć ręcznikiem.
Takie dodatki do mięs podawano w dawnych domach. Później w latach powojennych polska kuchnia stała się mniej wykwintna, teraz wracamy do staroci.Tylko jak przekonać do niej konserwatywnych mężów.