Autor Wątek: Przetwory na zimę  (Przeczytany 141505 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #120 dnia: 31 Sie, 2012, 23:39:09 »
Galaretka jeżynowa na pikantnie- dobra do mięs,szczególnie do drobiu.

Składniki: 1,5kg jeżyn-dojrzałych; szklanka przegotowanej wody; kieliszek wytrawnego wina; po pół łyżeczki mielonego cynamonu, startej gałki muszkatołowej i mielonych goździków; sok z 2 cytryn; 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny; cukier.

Przygotowanie:Umyte, osączone jeżyny wkładamy do rondla, posypujemy goździkami, cynamonem,gałką muszkatołową i skórką z cytryny-zalewamy to wodą i winem.
-Gotujemy na niewielkim ogniu około 30 minut,stale mieszając.
-Ugotowane owoce odciskamy przez lnianą ściereczkę.
-Na każdą szklankę soku z jeżyn bierzemy 200g cukru, dodajemy sok z cytryny i mieszając gotujemy jeszcze 15 minut.
-Gorącą galaretkę rozlewamy do słoików. Można pasteryzować około 10 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #121 dnia: 03 Wrz, 2012, 22:43:17 »
Na poprzednich stronach mamy przepis na gruszki w occie, dziś podam przepis na :

Gruszki korzenne- coraz częściej podaje się do mięs owoce marynowane. Nie każdy -szczególnie mężczyzna lubi takie dodatki,ale warto spróbować.

Składniki: 2 kg gruszek; 2 szklanki octu winnego; pół szklanki wody; 500g cukru; 80g ziarenek gorczycy; 10 ziarenek ziela angielskiego; 10 ziarenek czarnego pieprzu; kawałek cynamonu; korzeń chrzanu; pół łyżeczki skórki startej cytryny; 2 łyżki soku cytrynowego.

Przygotowanie: Oczyszczone gruszki obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne.Tak obrane gruszki, wkładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
-Wodę z cukrem,skórką z cytryny, cynamonem i octem zagotowujemy.
-Gorącą zalewą zalewamy gruszki i odstawiamy na 12 godzin.
-Następnie zalewę zlewamy, gotujemy i do gorącej wrzucamy gruszki.Gotujemy jeszcze 5 minut.
-Gorące układamy w słoikach, do każdego dodajemy po kawałku chrzanu, kilka ziarenek gorczycy,ziela angielskiego i pieprzu.
-Zalewą,  po wyjęciu cynamonu zalewamy gruszki.
-Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.Można je przykryć ręcznikiem.

Takie dodatki do mięs podawano w dawnych domach. Później w latach powojennych polska kuchnia stała się mniej wykwintna, teraz wracamy do staroci.Tylko jak przekonać do niej konserwatywnych mężów. :P 

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #122 dnia: 06 Wrz, 2012, 22:28:41 »
Leśne pikle -pora na grzyby  ;)

Składniki:  1 kg małych podgrzybków; 500g kolorowej papryki; 500 g małych cebulek; duża główka czosnku; łyżka soku z cytryny; 2 szklanki octu 10%; szklanka wody; 2 listki laurowe; po 8 ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy; 2 łyżki cukru;sól.

Przygotowanie: Kapelusze małych podgrzybków gotujemy 10-15 minut. Następnie przelewamy zimną wodą i osączamy.
-Cebulki, czosnek obieramy.
-Umytą paprykę czyścimy z gniazd nasiennych, następnie paprykę parzymy i tak samo jak grzyby, przelewamy zimną wodą-osączamy i kroimy w paski.
-Grzyby i warzywa układamy warstwami w słoikach.
-Wodę z przyprawami i sokiem z cytryny, cebulą, czosnkiem gotujemy pod przykryciem 10 minut, po tym czasie dodajemy łyżkę soli, cukier i ocet-gotujemy jeszcze kilka minut,aż zalewa będzie wrzała.
-Przestudzoną zalewą zalewamy pikle w słoikach, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #123 dnia: 07 Wrz, 2012, 22:43:20 »
Galaretka z ciemnych winogron-ze spirytusem

Składniki: 1 kg ciemnych winogron; 0,5 kg cukru; 1/2 szklanki wody; skórka starta z 1 pomarańczy; łyżka płatków migdałowych; 1 łyżka spirytusu na każdy słoik galaretki.

Przygotowanie: Oczyszczone winogrona wkładamy do rondla i rozgniatamy je widelcem, dodajemy skórkę z pomarańczy.Zalewamy przegotowaną wodą. Winogrona powinny być zakryte,gotujemy około 25 minut,następnie przecieramy przez sito.
-Uzyskany sok mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na nie dużym ogniu, cały czas mieszając.Do czasu,aż galaretka zacznie gęstnieć.
-Płatki migdałowe prażymy na ogrzanej patelni. Dodajemy do galaretki-mieszamy.
-Gorącą galaretkę rozlewamy do nie dużych słoików,do każdego wlewamy łyżkę spirytusu, zapalamy-a gdy płomień zgaśnie zakręcamy  szczelnie słoiki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #124 dnia: 12 Wrz, 2012, 22:42:18 »
Rydze marynowane z estragonem

Składniki: 1kg bardzo małych rydzów; 2 szklanki octu; pół szklanki wody; łyżka soli; kawałek laski cynamonu; 3-5 listków laurowych; 4-5 goździków; 1-2 gałązek estragonu.

Przygotowanie-rydze czyścimy- nie myjemy.
-Gotujemy ocet z wodą, cukrem i solą. Na wrzątek wrzucamy oczyszczone rydze i gotujemy 5 minut, odcedzamy.
-Ocet przelewamy przez gęste sito, dodajemy estragon i pozostałe przyprawy -gotujemy kolejne 5 minut.
-Do wrzątku ponownie wrzucamy rydze na 2 minuty.
-Zdejmujemy z ognia i czekamy,aż ostygną.
-Przekładamy do słoików, wraz z zalewą-  szczelnie zamykamy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #125 dnia: 17 Wrz, 2012, 22:56:14 »
Ostatnio w jednej z gazet były przepisy na przetwory zimowe, ucieszyło mnie, że u nas wszystkie te przepisy są już podane  ;)

Bakłażany po ormiańsku.

Składniki: 1kg niedużych bakłażanów; 250g cebuli; 6 gałązek świeżej bazylii; pół szklanki oliwy; 1 szklanka octu winnego; 1 szklanka przegotowanej wody; po 3 ziarenka pieprzu,ziela angielskiego i listków laurowych; 1 czubata łyżka soli; szczypta cukru.

Przygotowanie: Obrane bakłażany kroimy w plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 2-3 godzin.
- Po tym czasie, odciskamy je osuszamy i smażymy na oliwie.Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
-Cebulę kroimy w plastry.
-Wodę z 20g soli,  przyprawami i cukrem gotujemy  na małym ogniu około 10 minut. Po czym dodajemy ocet i ponownie gotujemy.
-W słoikach układamy warstwami cebulę, liście bazylii, bakłażany i zalewamy przecedzoną marynatą.
-Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Wrz, 2012, 22:46:16 »
Pisałam o suszonej natce pietruszki, koperku itp. Dziś wpiszę sposób na:

Domową Vegetę.

Składniki: 0.5 kg marchwi; 0,5 kg selera;0,5kg pietruszki; suszony czosnek- dobrze ususzyć świeży,ale zapach w mieszkaniu będzie zbyt intensywny; ususzony pęczek natki pietruszki; pęczek lubczyku lub natki selera; 3 łyżki kurkumy; 3 łyżki soli; 1/2 łyżki chilii w proszku; 2 łyżki słodkiej papryki.

Przygotowanie:-Warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki- można też warzywa zetrzeć,ale wtedy dużej się suszą.
-Tak przygotowane rozkładamy na papierze -najlepiej na takim do ciast i ustawiamy na słońcu. Można również suszyć w suszarce elektrycznej.
-Tak samo robimy z natkami.
-Gdy są już suche-miksujemy je w blenderze razem z przyprawami.
- Przekładamy do słoika lub puszki, szczelnie zamykamy.

Zachowują smak i zapach przez okres 3-4 miesięcy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #127 dnia: 27 Lut, 2013, 20:40:12 »
Ponieważ o tej porze roku mamy dużo gatunków jabłek, które są bardziej soczyste niż te jesienne.Proponuję wykorzystanie przepisu na sok jabłkowy bez cukru.Najczęściej kupuję sok jabłkowego bez cukru, bo tylko taki nie szkodzi mojemu mężowi. Jak wspomniałam -jest diabetykiem. Dlatego wykorzystałam ten przepis, pewnie będzie zdrowszy, niż kupne soki. Użyłam jabłek o nazwie cortlandy.

Składniki: Jabłka, odrobina cytryny.

Przygotowanie:umyte jabłka,przekrawamy i usuwami pestki.
-Przeciskamy jabłka przez sokownik. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, aby sok nie ściemniał i nabrał ładnego koloru.
-Wyparzone słoiki napełniamy sokiem.
-Dobrze zakręcamy, odstawiamy wieczkami do dołu na około 15 minut.
-Następnie odstawiamy do stygnięcia.

Soku nie robimy w dużych ilościach, bo bez pasteryzacji może nie być trwały. Jednak można zastosować pasteryzację, wtedy jego trwałość się wydłuży.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #128 dnia: 03 Cze, 2013, 22:52:57 »
Konfitura agrestowa z ziołami

Składniki -1 kg agrestu białego;1 opakowanie cukru żelującego;po kilka- liści świeżej bazylii; liści oregano; liści rozmarynu;liści mięty; odrobina pieprzu.

Przygotowanie- Dojrzałe oczyszczone owoce wkładamy do rondla -rozdrabniamy, dodajemy cukier i gotujemy około 5 minut.
-Zmniejszamy ogień i na małym ogniu trzymamy do 30 minut, ciągle mieszając.
-Pod koniec dodajemy drobno pokrojone liście ziół.
-Mieszamy i doprawiamy odrobiną pieprzu.
-Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zamykamy szczelnie słoiki, pasteryzujemy około 10-15 minut.