Dostałam od sąsiadki dużą ilość jabłek i miałam zmartwienie,że będę miała dużo pracy.Na szczęście była u mnie moja córka i zaproponowała,że może pewną ilość zabrać dla siebie.Przy okazji opowiedziała mi na co się jabłka przydadzą.Otóż podała mi przepis na ostry sos ''Chutney'',który robi od paru lat i zaprawia go w słoiki.W zimie ma gotowy sos do makaronów,ryżu lub mięs.Posądzam,że niektórzy znają ten sos,ale podam córki wersję.
Chutney z jabłek i pomidorów.
Składniki: 1 kg winnych jabłek; 1kg pomidorów;duża cebula lub dwie; czosnek-zależy czy ktoś woli sos na ostro; oliwa; sypka papryka; zioła wg upodobania. Cebula,czosnek,zioła należy dobrać do swego smaku.
Przygotowanie:Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,czosnek,zioła,paprykę.
-Do podsmażonej cebuli dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Smażyć na małym ogniu,aż jabłka zmiękną.
-Do tak podsmażonych jabłek z przyprawami,dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory.
-Dalej smażymy,tak jak konfitury,aż woda wyparuje,a wszystkie składniki połączą się.
-Tak przygotowany dość gęsty sos,po przestudzeniu-przekładamy do słoików.Dobrze zakręcamy.
Jeśli zamierzamy sos dłużej przechowywać,można je spasteryzować.