Autor Wątek: Przetwory na zimę  (Przeczytany 141502 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #105 dnia: 21 Lip, 2012, 17:43:43 »
Galaretka jeżynowa –pikantna

Składniki 1,5 kg dojrzałych jeżyn; 1 szklanka przegotowanej wody; 1 kieliszek białego wytrawnego  wina; po ¼ łyżeczki mielonego cynamonu, startej gałki muszkatołowej i mielonych goździków; sok z 2 cytryn; ¼ łyżeczki skórki z cytryny; cukier.

Przygotowanie Umyte, osączone  jeżyny włożyć do rondla, posypać goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny.
-Wszystko zalać wodą i winem. Gotować ciągle mieszając /na nie dużym ogniu/ około 30 minut.
-Ugotowane owoce przecisnąć przez ściereczkę. Na każdą szklankę soku należy dodać 200g cukru.
-Dodać sok z cytryn i ponownie gotujemy przez 15 minut, mieszając.
-Gorącą galaretkę rozlać do słoiczków, pasteryzować na sucho.
Taka galaretka nadaje się do pieczonego drobiu i sosów

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #106 dnia: 23 Lip, 2012, 22:41:23 »
Agrest marynowany do ostrych sosów.

Składniki:500g zielonego agrestu;1 szklanka octu winnego;1 listek laurowy;1 gałązka estragonu;sól;cukier.

Przygotowanie:Na dość mocno osolony wrzątek wrzucić  niedojrzały agrest- w miarę możliwości i cierpliwości obrany z pestek.
-Sparzony agrest odcedzić na sicie i dość ciasno ułożyć w słoiku.Zalać przegotowanym octem i zostawić na noc.
-Następnego dnia,zlać ocet i ponownie owoce odcedzić na sicie.
-Zagotować nowy ocet ze szczyptą soli,cukru,listkiem laurowym.
-Owoce ponownie ułożyć w słoju,zalać przestudzonym octem,włożyć gałązkę estragonu.
-Słój zakręcić i przechowywać w zimnym miejscu. Używać  jako dodatek do ostrych sosów.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #107 dnia: 24 Lip, 2012, 22:40:33 »
Agrest marynowany-do mięs.

Składniki:2 kg dojrzałego agrestu;1 szklanka octu winnego;2 szklanki przegotowanej wody;400g cukru;5-6 ziarenek kardamonu.

Przygotowanie:Agrest oczyszczamy z szypułek,płuczemy i osączamy.
-Na 1 minutę wrzucamy do wrzątku,wyjąć i odcedzić na sicie.
-Gotujemy wodę z cukrem,kardamonem -przez 7 minut. Po tym czasie wlewamy ocet i doprowadzamy do zagotowania.Przestudzamy.
-Owoc układamy w małych słoiczkach,zalewamy przestudzoną marynatą.
-Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Tak przygotowana marynata jest oryginalnym dodatkiem do zimnych mięs

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #108 dnia: 27 Lip, 2012, 22:54:58 »
Dostałam od sąsiadki dużą ilość jabłek i miałam zmartwienie,że będę miała dużo pracy.Na szczęście była u mnie moja córka i  zaproponowała,że może pewną ilość zabrać dla siebie.Przy okazji opowiedziała mi na co się jabłka przydadzą.Otóż podała mi przepis na ostry sos ''Chutney'',który robi od paru lat i zaprawia go w słoiki.W zimie ma gotowy sos do makaronów,ryżu lub mięs.Posądzam,że niektórzy znają ten sos,ale podam córki wersję.

Chutney z jabłek i pomidorów.

Składniki: 1 kg winnych jabłek; 1kg pomidorów;duża cebula lub dwie; czosnek-zależy czy ktoś woli sos na ostro; oliwa; sypka papryka; zioła wg upodobania. Cebula,czosnek,zioła należy dobrać do swego smaku.

Przygotowanie:Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę,czosnek,zioła,paprykę.
-Do podsmażonej cebuli dodać obrane i pokrojone  w ćwiartki jabłka. Smażyć na  małym ogniu,aż jabłka zmiękną.
-Do tak podsmażonych jabłek z przyprawami,dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory.
-Dalej smażymy,tak jak konfitury,aż woda wyparuje,a wszystkie składniki połączą się.
-Tak przygotowany dość gęsty sos,po przestudzeniu-przekładamy do słoików.Dobrze zakręcamy.

Jeśli zamierzamy sos dłużej przechowywać,można je spasteryzować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #109 dnia: 02 Sie, 2012, 22:39:55 »
Chutnej z zielonych pomidorów

Składniki:1/2 kg zielonych pomidorów; 1 zielona papryka; 5 małych papryczek chilli; 6 łyżek octu winnego; 10 łyżek cukru; sól; imbir; pieprz; goździki.

Przygotowanie: Pomidory oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki;-papryki oczyszczamy z nasion nasiennych i kroimy w kostkę;oczyszczone z pestek papryczki chilli-w całości.
- Wszystkie składniki gotujemy z dodatkiem octu, cukru i pozostałymi przyprawami na niedużym ogniu-około 1 godziny.Cały czas mieszamy.
-Gotujemy do czasu,aż  sos zacznie gęstnieć.
-Przekładamy do słoików,odwracamy do dnem i studzimy pod przykryciem.


Jeśli ktoś woli uzyskać ostrzejszy smak, nie musi oczyszczać chilli z pestek. Natomiast sól,pieprz,imbir,goździki dodajemy wg własnego upodobania. Osobiście uważam na ilość imbiru,którego nadmiar tworzy zbyt intensywny smak  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #110 dnia: 04 Sie, 2012, 00:34:26 »
Fasolka szparagowa z keczupem

Składniki: 2-3 kg fasolki szparagowej; 1 szklanka oleju; 4 cebule; 4 marchewki;1 duży keczup -pikantny; 1 duży keczup łagodny; 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:Oczyszczoną fasolkę kroimy na równe kawałki i blanszujemy. Odcedzamy.
-Na oleju smażymy drobno posiekaną cebulę i drobno startą marchew.
-Do cebuli i marchwi dodajemy keczupy i do smaku cukier. Cały czas mieszamy.
-Na końcu dodajemy fasolkę i doprowadzamy do zagotowania.
-Tak przygotowane jarzyny przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 20 min.
- Po tym czasie i po krótkim przestudzeniu,wystawiamy słoiki do góry dnem -do całkowitego ostudzenia.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #111 dnia: 06 Sie, 2012, 15:05:13 »
Zimowa sałatka ogórkowa-na 3 słoiki po 400ml.

Składniki: 2 kg ogórków ; 3 duże cebule; duży pęczek natki pietruszki; 2 łyżki cukru; pieprz; szklanka oleju; 1/3 szklanki octu 10%.

Przygotowanie: Ogórki obrać i poszatkować  , posolić o odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzić.
-Cebulę pokroić w krążki.
-Natkę pietruszki drobno posiekać.
-Do ogórków dodać cebulę, pietruszkę, olej, ocet, cukier i pieprz do smaku.Wszystko dokładnie wymieszać.
-Tak wymieszane składniki nakładamy do słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #112 dnia: 08 Sie, 2012, 18:00:12 »
Morele w alkoholu

Składniki:3 kg moreli; 1 kg cukru; 1 litr spirytusu; 2 szklanki wody.

Przygotowanie:Umyte,osączone z wody morele,dzielimy na połówki,usuwamy pestki i układamy w słoju.
-Owoce zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem zmieszanym z wodą. Ostrożnie mieszamy,a następnie słój zmykamy na dwa tygodnie.
- Po dwóch tygodniach otwieramy,ponownie mieszamy i przelewamy do mniejszych słoików-szczelnie zamykamy.
-Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Tak przygotowane morele mogą służyć jako dodatki do deserów,natomiast zalewa.....może być smaczną nalewką  :P Z tego względu,że owoce zużyjemy nie wpisałam przepisu do nalewek.

Powidła truskawkowe z likierem kokosowym

Składniki:1 kg truskawek; 3 łyżki cukru; 1 laska wanilii; 5 łyżek likieru kokosowego.

Przygotowanie: Opłukane truskawki oczyszczamy z szypułek i jeśli są duże -kroimy na mniejsze kawałki.
- Owoce zasypujemy cukrem i wkładamy do rondla.
- Gotujemy na małym ogniu, w rondlu o grubym dnie od czasu do czasu mieszając.Do gorących truskawek dodajemy wanilię.
- Gotowanie powinno trwać około 1 godziny. Pod koniec dodajemy likier kokosowy.
-Mieszamy i gorące powidła przekładamy do słoików.Pasteryzujemy około 15 minut.

U mnie jest już po truskawkach,ale można zrobić w ten sam sposób np.maliny,lub inne owoce jagodowe.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #113 dnia: 11 Sie, 2012, 16:16:51 »
Owocowa nutella

Składniki- 2,5 kg śliwek,najlepiej węgierek; 4 szklanki cukru; 2 opakowania cukru waniliowego; 20 dag kakao.

Przygotowanie-Owoc,w tym przypadku śliwki-oczyszczone z pestek,przepuszczamy przez maszynkę lub dokładnie miksujemy.
-Miazgę przekładamy do rondelka,dodajemy cukier i smażymy około 2 godzin na nie dużym ogniu-mieszamy od czasu do czasu.
-Pod koniec smażenia dodajemy kakao i cukier waniliowy,po 15 minutach gorącą masę przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
-Nie pasteryzujemy.

Fajne,szczególnie gdy mamy dzieci lub dorosłe łasuchy w domu ;) Zrobiłam 3 słoiki na próbę. Myślę,że będzie smaczny dodatek do naleśników.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #114 dnia: 13 Sie, 2012, 23:46:53 »
Ogórki po chińsku

Składniki:3 kg ogórków; 5 łyżeczek gorczycy; ziele angielskie; czarny pieprz ziarnisty. Na zalewę: 5 szklanek wody; 1,5 szklanki cukru; 1 szklanka octu 10%; 2 łyżki soli; 3 łyżeczki curry; 1 łyżeczka kurkumy.

Przygotowanie:Ogórki należy obrać  i pokroić w cienkie plasterki.
-Do każdego słoika wkładamy po 1 łyżeczce gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
-Ogórki należy układać ciasno.
-Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy i zalewamy ogórki.
-Pasteryzujemy od 10-15 minut,

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Sie, 2012, 15:59:43 »
Jak wykorzystać dynię :

Dżem jabłkowy z dynią.

Składniki: 2kg jabłek; 1 kg dyni; 3/4 szklanki cukru.

Przygotowanie: Obraną dynię,oczyszczoną z pestek kroimy w kostkę i obgotowujemy w wodzie do miękkości. Proces ten powinien trwać około 30 minut.
-Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne, kroimy i mieszamy z cukrem.
-Do rondla wlewamy odrobinę wody,tyle by dno było zakryte. Wkładamy jabłka z cukrem i gotujemy do czasu,aż jabłka się rozgotują.
-Do tak przygotowanych jabłek dodajemy ugotowaną dynię-wszystko razem mieszamy i gotujemy,aż składniki dobrze się połączą.
-Ugotowane produkty przekładamy do słoiczków.
-Pasteryzujemy około 15 minut

Nareszcie znalazłam przepis na nadmiar jabłek,które dziwnym trafem ciągle trafiają pod mój dach :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #116 dnia: 20 Sie, 2012, 22:54:49 »
Kapusta pekińska

Skłaniki- 1 duża kapusta pekińska; 1 cebula czerwona; 2 średniej wielkości marchewki; 1 pietruszka;1/2 selera; pęczek natki pietruszki; 1 pęczek koperku; 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem; kminek.
 
- Zalewa: 3  szklanki octu 10%; 3 szklanki wody; 1 szklanka cukru;2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:Warzywa oczyszczamy,płuczemy  i odsączamy.
-Marchewkę,pietruszkę,seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
-Zieleninę drobno szatkujemy.
-Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.
-Kapustę kroimy w paski.
-Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy.

Zalewę z podanych składników gotujemy i ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie warzywa wkładamy do słoików,które uzupełniamy zalewą z miski.
-Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok.10 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #117 dnia: 22 Sie, 2012, 22:28:55 »
Dżem jabłkowy z kiwi

Składniki: 1 kg jabłek; 4 obrane ze skórki owoce kiwi; 1 opakowanie cukru żelującego.

Przygotowanie:Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubszych oczkach. Wrzucamy do garnka.
-Obrane kiwi kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek.
-Podgrzewamy na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszamy,aż powstanie jednolita masa.
-Do powstałej masy wsypujemy cukier żelujący,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty.
-Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i ustawiamy do góry dnem,aż ostygną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #118 dnia: 25 Sie, 2012, 16:17:00 »
Przepraszam,że raz wpisuję przepis na owoce,drugi raz z jarzynami,ale wpisuję taki przepis ,do jakiego się dokopię :P

Papryka z miodem

Składniki:3 kg papryki czerwonej; 12 ząbków czosnku; olej. Zalewa: 8 szklanek wody; 2 szklanki octu; 10 ziaren ziela angielskiego; 2 liście laurowe; 3 goździki; 6 płaskich łyżek soli; 2 szklanki cukru; 1/2 szklanki miodu.

Przygotowanie:Surową oczyszczoną i przekrojoną wzdłuż paprykę układamy w słoikach,do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku.
-Wszystkie składniki zalewy gotujemy około 5 minut, przestudzoną zalewamy słoiki z papryką. Na wierzch dodajemy łyżkę oliwy.
-Pasteryzujemy około 15-20 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #119 dnia: 27 Sie, 2012, 23:48:50 »
Papryka z pieczarkami w keczupie

Składniki: 3 kg papryki; 1 kg cebuli; 1 kg pieczarek.Zalewa:4 szklanki keczupu; 1 szklanka octu 10%; 1 szklanka cukru; 1  szklanka oliwy; 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:Umyte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
-Cebulę i umyte pieczarki kroimy w plasterki.
- Zalewę gotujemy używając wszystkich podanych składników i doprowadzamy do wrzenia.
- Wrzucamy do zalewy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
- Gorące przekładamy do słoików, uzupełniamy zalewą-zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 10-15 minut.

Nie wkładajmy gorących słoików do zimnej wody, bo mogą popękać.Lepiej niech trochę przestygną.