Konfitura z wiśni Składniki :90 dag wiśni;50 dag cukru;100ml wiśniówki ;opakowanie żelfiksu.
Przygotowanie:Wiśnie umyć ,osuszyć ,wydrylować.Następnie zasypać żelfiksem i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania ,wtedy wsypać cukier.
Trzymać na ogniu 3 minuty,po tym czasie zestawić garnek z ognia i wlać wiśniówkę .Całość dokładnie wymieszać i przełożyć konfitury do słoików .Szczelnie zamknąć i postawić dnem do góry do wystygnięcia.
Jeżeli sporządzamy konfitury bez żelfiksu ,wtedy podgrzewam je przez co najmniej trzy dni.Codziennie doprowadzam do wrzenia ,zbieram szumowiny i tak codziennie po 1/2 godz.Konfitury ,codzinnie podgrzewane powoli wyparowują i tym samym naturalnie gęstnieją.Można wtedy nie dodawać wiśniówki -szczególnie ,gdy spożywać mają je dzieci.Można również wytrwale postać nad garnkiem jednego dnia dłuższy czas ,aż zaczną gęstnieć -ale jest to wersja dla wytrzymałych pań
Galaretka z żurawinySkładniki ;2 kg dojrzałych żurawin;2 kg cukru;szklanka wody;kilka listków melisy cytrynowej.
Przygotowanie : Żurawiny dokładnie oczyścić i odsączyć .Włożyć do dużego garnka .Dodać cukier i wodę ,gotować tak długo ,aż owoce całkowicie się rozgotują.Następnie przetrzeć przez sito.Przecier gotować przez 3 do 5 minut.Gorącą masę przelać do umytych i wyparzonych słoików,dodać po listku melisy cytrynowej ,zamknąć i ostudzić.Pasteryzować w temperaturze 90 stopni
Dżem z borówekSkładniki :1 kg borówek;1kg jabłek;50 dag gruszek;50 dag cukru.
Przygotowanie:Z cukru i niepełnej szklanki wody ugotowaćc syrop.Włożyć do niego obrane gruszki i przez chwilę gotować .Wyjąć je,a do syropu włożyć borówki oraz obrane jabłka.Mieszając smażyć na bardzo małym ogniu do momentu,aż jabłka staną się przejrzyste,a borówki zaczną opadać .
Pod koniec smażenia dodać gruszki i smażyć całość jeszcze przez chwilę.Następnie przełożyć do słoików ,szczelnie zamknąć i pasteryzować około 10 minut.
Syrop z dzikiej różySkładniki :1 kg owoców z dzikiej róży;1 kg cukru;6 szklanek wody.
Przygotowanie : Świeże owoce oczyścić z nasion,dokładnie wypłukać ,zmielić w mikserze .W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia ,dodać cukier ,zmielone owoce.-Gotować powoli przez 30 minut.
Przecedzić przez gęste sito,rozlać do sterylnych butelek,szczelnie zamknąć.
Owoc dzikiej róży znany jest i stosowany od dawna jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C.Już 1-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na nią dorosłego człowieka.Maliny w cukrzeSkładniki:1 kg malin;kilka łyżek cukru w zależności jakie słodkie lubimy .
Przygotowanie :Świeże maliny należy przebrać nie myjąc ,bo tracą za dużo smaku i nasiąkają wodą-tak twierdziły nasze babcie .Natomiast jeśli używamy takich owoców kupowanych w sklepie ,może lepiej umyć i odczekać ,aż dobrze ociekną.
Owoce wsypać do wyprażonych w piekarniku słoików,zasypać cukrem,delikatnie ugniatając ,aby więcej się zmieściło.Słoiki zamknąć ,wstawić do garnka ,podłożyć pod nie lnianą ściereczkę ,wlać wodę tak,aby zakryła 3/4 wysokości słoików i gotować 15-20 minut.od momentu zagotowania się wody w garnku.Potym czasie ,pozostawić słoiki w garnku do wystudzenia.