Autor Wątek: Przetwory na zimę  (Przeczytany 143643 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Przetwory na zimę
« dnia: 14 Sie, 2009, 18:49:33 »
Konfitura z wiśni
 
 Składniki :90 dag wiśni;50 dag cukru;100ml wiśniówki ;opakowanie żelfiksu.

 Przygotowanie:Wiśnie umyć ,osuszyć ,wydrylować.Następnie zasypać żelfiksem i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania ,wtedy wsypać cukier.
Trzymać na ogniu 3 minuty,po tym czasie zestawić garnek z ognia i wlać wiśniówkę .Całość dokładnie wymieszać i przełożyć konfitury do słoików .Szczelnie zamknąć i postawić dnem do góry do wystygnięcia.

 Jeżeli sporządzamy konfitury bez żelfiksu ,wtedy podgrzewam je przez co najmniej trzy dni.Codziennie doprowadzam do wrzenia ,zbieram szumowiny i tak codziennie po 1/2 godz.Konfitury ,codzinnie podgrzewane powoli wyparowują i tym samym naturalnie gęstnieją.Można wtedy nie dodawać wiśniówki -szczególnie ,gdy spożywać mają je dzieci.Można również wytrwale postać nad garnkiem jednego dnia dłuższy czas ,aż zaczną gęstnieć -ale jest to wersja dla wytrzymałych pań  :P


Galaretka z żurawiny

Składniki ;2 kg dojrzałych żurawin;2 kg cukru;szklanka wody;kilka listków melisy cytrynowej.

Przygotowanie : Żurawiny dokładnie oczyścić i odsączyć .Włożyć do dużego garnka .Dodać cukier i wodę ,gotować tak długo ,aż owoce całkowicie się rozgotują.Następnie przetrzeć przez sito.Przecier gotować przez 3 do 5 minut.Gorącą masę przelać do umytych i wyparzonych słoików,dodać po listku melisy cytrynowej ,zamknąć i ostudzić.Pasteryzować w temperaturze 90 stopni


Dżem z borówek

Składniki :1 kg borówek;1kg jabłek;50 dag gruszek;50 dag cukru.

Przygotowanie:Z cukru i niepełnej szklanki wody ugotowaćc syrop.Włożyć do niego obrane gruszki i przez chwilę gotować .Wyjąć je,a do syropu włożyć borówki oraz obrane jabłka.Mieszając smażyć na bardzo małym ogniu do momentu,aż jabłka staną się przejrzyste,a borówki zaczną opadać .
Pod koniec smażenia dodać gruszki i smażyć całość jeszcze przez chwilę.Następnie przełożyć do słoików ,szczelnie zamknąć i pasteryzować około 10 minut.


Syrop z dzikiej róży

Składniki :1 kg owoców z dzikiej róży;1 kg cukru;6 szklanek wody.

Przygotowanie : Świeże owoce oczyścić z nasion,dokładnie wypłukać ,zmielić w mikserze .W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia ,dodać cukier ,zmielone owoce.-Gotować powoli przez 30 minut.
Przecedzić przez gęste sito,rozlać do sterylnych butelek,szczelnie zamknąć.

Owoc dzikiej róży znany jest i stosowany od dawna jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C.Już 1-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na nią dorosłego człowieka.


Maliny w cukrze

Składniki:1 kg malin;kilka łyżek cukru w zależności jakie słodkie lubimy .

Przygotowanie :Świeże maliny należy przebrać nie myjąc ,bo tracą za dużo smaku i nasiąkają wodą-tak twierdziły nasze babcie .Natomiast jeśli używamy takich owoców kupowanych w sklepie ,może lepiej umyć i odczekać ,aż dobrze ociekną.
Owoce wsypać do wyprażonych w piekarniku słoików,zasypać cukrem,delikatnie ugniatając ,aby więcej się zmieściło.Słoiki zamknąć ,wstawić do garnka ,podłożyć pod nie lnianą ściereczkę ,wlać wodę tak,aby zakryła 3/4 wysokości słoików i gotować 15-20 minut.od momentu zagotowania się wody w garnku.Potym czasie ,pozostawić słoiki w garnku do wystudzenia.
« Ostatnia zmiana: 14 Sie, 2009, 19:07:17 wysłana przez marcim »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sie, 2009, 15:35:47 »
Powidła ze śliwek węgierek-inne też mogą być.

Składniki : 3kg śliwek;60 dag cukru;łyżka octu.

Przygotowanie:-Śliwki wydrylować i wrzucić do garnka ,zasypać cukrem i wlać ocet -babcie mówiły ,że powidła mają wtedy ładniejszy kolor i szybciej gęstnieją. Tak przygotowane zostawić na noc.Rano na dnie naczynia pojawi się sok,dzięki któremu powidła podczas smażenia nie będą przywierały i się nie przypalą. Podgrzewać bardzo wolno. Podobno powideł nie powinno się mieszać. Smażenie trwa ok.3 godzin,potem powinny odpocząć.  Można codziennie trochę je podgrzać na kilka minut.
Zajmuje to ok 3 dni.Najlepiej nakładać gorące do słoików.Odstawić do góry dnem przykryć i zostawić do ostygnięcia.Nie trzeba ich pasteryzować.


Gruszki w zalewie octowej

Składniki:-1 kg gruszek;sok z jednej cytryny;Syrop:-35-40dag cukru;1/4 litra wody;1/4 octu;goździki;cynamon.

Przygotowanie :-Obrane i pokrojone w połówki gruszki włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny,aby nie czerniały.Odsączone z wody owoce sparzyć wrzącym syropem ,po czym odstawić na jedną dobę. Następnie syrop należy odlać,przegotować oraz ostudzić. Gruszki wkładamy do słoików i zalewamy ostudzonym syropem.
Słoiki zamknąć i gotować 30-40 min. Podstudzone wyciągamy ,słoiki ustawiamy do góry dnem -do całkowitego wystygnięcia.

W podobny sposób ,można sporządzić śliwki w zalewie octowej.


Dynia marynowana-dobra jako dodatek do mięs lub dań mięsnych.

Składniki:-1 kg dyni dojrzałej ,lecz twardej;pół litra octu;25 dag cukru;goździki ,cynamon- można zrobić też bez cynamonu-jak kto lubi.

Przygotowanie: -Dynię obrać i pozbawić miąższu i pestek.Pokrajać w kostkę 1-3 cm,lekko obgotować w wodzie,wyjąć .
Cukier zalać 1/4 szklanką wody i jak się rozpuści ,wlać ocet,zagotować i do wrzątku włożyć pokrojone kawałki dyni.Krótko zagotować ,odstawić do następnego dnia.
Zlać syrop z dyni ,zagotować i wrzątkiem zalać ponownie dynie. Odstawić,na następny dzień zagotować dynie w syropie ,jeśli twarda ,pogotować trochę wg uznania. Ostudzić ,wkładać do wyparzonych słoików.Dobrze zakręcić ,nie trzeba pasteryzować.Przechowywać w chłodnym miejscu.

W podobny sposób można przygotować kabaczki ,patisony i cukinie

eliska51

  • Gość
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sie, 2009, 21:25:51 »
Zainteresował mnie przepis na gruszki. Ja robię bardzo podobnie- proporcje zalewy są takie same, ale gruszki gotuję, aż staną się szkliste. Twój przepis jest prostszy. Jesli jest sprawdzony i gruszki dobrze "zimują", to jest lepszy. W moim trzeba uważać, żeby gruszki nie rozgotowały się za bardzo. Ja składam również gruszki w syropie- bez dodatku octu, które potem używam do sernika, albo z lodami jako deser. Ciekawe, czy też można je złożyć Twoim sposobem.Pozdrawiam

Offline vena

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 559
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sie, 2009, 22:02:59 »
Morele i nie tylko

W Polsce jest chyba jeszcze sezon na morele, bo u mnie niestety już minął, a ja przegapiłam, dlatego proponuję zrobić konfitury z tych owoców, tym bardziej, że można z nimi kombinować na różne sposoby. Co prawda nie podam Wam tu konkretnego przepisu, bo wszystko robię z głowy i dość spontanicznie.
Po pierwsze do wszystkich owoców, które robię na zimę daję pół kg cukru na 1kg owoców, bo z kilograma są jak dla mnie za słodkie, a pół równie dobrze konserwuje jak cały kilogram; po drugie nie gotuję długo, bo lubię czuć kawałki owoców, nie zbieram też piany, bo po co? Zapewniam, że nie zdarzyło mi się żeby choć jeden dżem był do wyrzucenia. No i nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała do owoców  :D I tak np: do moreli dawałam już czarne jagody (mrożone, bo było po sezonie) - smak rewelacyjny, dawałam też truskawki (mrożone) - nie gorszy od tych z jagodami, no i oczywiście zawsze cukier waniliowy, czasem cynamonu i imbiru (świeżego).
Kilka dni temu spróbowałam zeszłoroczne jeżyny i muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się takiego efektu, niby nic, bo tak samo robi się jak maliny ale jednak smak jest zaskakująco dobry. Żałuję tylko, że nie zapisałam jak je zrobiłam, bo pamięć już nie ta, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w tym roku też poeksperymentować  ;D
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Wrz, 2009, 00:08:59 »
eliska 51- Oczywiście ,ze można robić bez dodatku octu,będą takie jak lubi vena ,czyli twardsze .Jedynie bałabym się ,że będą trochę mdłe ,wypróbuj i dodaj może odrobinę cytryny lub kwasku cytrynowego?

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Wrz, 2009, 20:55:05 »
Borówki do mięs

Składniki :1 kg borówek;1/2 kg gruszek;1/2 kg cukru ;szklanka wody.

Przygotowanie:Borówki umyć .Zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę .Odcedzić .Z cukru i wody ugotować syrop.Umyte gruszki obrać ,pokroić na kawałki ,usunąć nasiona.Włożyć gruszki do syropu i gotować do chwili ,gdy będą szkliste.Dodać borówki i na małym ogniu pogotować jeszcze około 20 minut.Gorące przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków i dobrze zamknąć.


Znam takiego jednego ,który mamie w trakcie zimy wyjadał gruszki z borówek i w słoikach zostawały tylko borówki  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrz, 2009, 01:00:40 »
Konfitura z pigwy-ostatnio coraz więcej doceniana

Składniki:1 kg pigwy;1 kg cukru;1/2 l wody.

Przygotowanie :Pigwy umyj,obierz,podziel na ćwiartki,wykrój nasiona.Włóż do garnka ,zalej wodą i gotuj,aż będą miękkie .Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu jeszcze piętnaście minut.Następnie należy zlać część syropu,nawet około połowy.Dalej smażymy konfitury,zdejmując szumowiny.Gdy masa zgęstnieje i owoce zrobią się szkliste ,przekładamy do wyparzonych wrzątkiem słoików.Zamykamy.
Zebrany wcześniej syrop można przelać do butelki i zapasteryzować około 15 minut.

Takie przesmażone,ostudzone owoce ,właśnie pigwy nadają się do placka .Smakuje jak jabłecznik.-Jadłam .


Konfitura z jarzębiny-wersja I

Składniki:1kg owoców;1 kg cukru;2 szklanki wody.

Przygotowanie:Jarzębinę zamrozić lub obgotować kilka minut i odcedzić.Do odcedzonej jarzębiny wlać 2 szklanki wody,wsypać cukier i zagotować.Czynność tę należy powtarzać -przez trzy dni.Gorące konfitury nałożyć do słoików ,zakręcić i postawić do góry dnem.Owoce są szkliste i dość słodkie.

Wersja II-jest jeszcze smaczniejsza,ale bardziej pracochłonna -Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce,aż puszczą sok-około 2 tygodni.Przesypujemy owoce wraz z cukrem do głębokiej patelni i wlewamy 1/2 litra wrzącej wody.Smażymy konfitury trzykrotnie .Dzień pierwszy smażymy około 3 godzin,aż odparuje połowa płynu -odstawiamy. Dzień drugi - podgrzewamy konfiturę do temperatury wrzenia i uzupełniamy odparowany płyn -wrzącą wodą.Smażymy 2 godziny,do odparowania połowy płynu,konfitura nabierze barwy jasnobrązowej.Dzień trzeci -podgrzewamy konfiturę do temperatury wrzenia i uzupełniamy odparowany płyn wrzącą wodą.Smażymy poraz trzeci -około 2 godzin.Konfitura będzie mieć piekny ciemnobrązowy kolor,a owoce będą lekko przezroczyste.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrz, 2009, 18:35:54 »
Sok z malin

Składniki-maliny ;)
Przygotowanie-Maliny umyć ,przebrać ,wycisnąć sok [w płóciennym woreczku lub sokowirówce].Odciśniętą miazgę zalać wodą w proporcji :szklanka wody na litr miazgi i zostawić na godzinę.Ponownie wycisnąć i wymieszać z wcześniej wyciśniętym sokiem.Wlać do wygotowanych butelek,nie więcej niż do poziomu 4 cm od otworu butelki.Nałożyć korki ,ale tak by podczas pasteryzowania para mogła z butelek uchodzić .Wstawić butelki do garnka z wodą -na dnie garnka wyłożyć ściereczkę ,tak by były zanurzone do 3/4 swojej wysokości.Garnek przykryć ,gdy woda zawrze,pasteryzować 20 minut.Po tym czasie odczekać ,aż butelki trochę ostygną ,następnie szczelnie zakorkować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Wrz, 2009, 23:59:58 »
Konfitura z rajskich jabłuszek

Składniki:1 kg czerwonych dojrzałych jabłuszek [rajskich];1kg cukru.

Przygotowanie:Jabłuszka umyć ,osuszyć ,nakłuć w kilku miejscach wykałaczką ,włożyć do rondla,zalać zimną wodą i obgotować przez 3 minuty na jak najmniejszym ogniu,żeby nie popękały.
Wodę zlać,jabłka osączyć.Ugotować syrop z 4 szklanek cukru i pół litra wody,w której gotowały się jabłka.
Zalać owoce wrzącym syropem i odstawić na noc.Następnego dnia zlać ,zagotować ,dodać jeszcze pół szklanki cukru.Do syropu włożyć owoce i smażyć na małym ogniu ,aż zrobią się szkliste.
Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem,aż wystygną.Można słoiki napełnić wystudzonymi konfiturami,ale wówczas trzeba je pasteryzować 30 minut.


Konfitura z moreli

Składniki:2 kg moreli;1 kg cukru;1/2 szklanki wody.

Przygotowanie:Morele umyć ,przekroić na pół,usunąć pestki.Na patelnię lub do niewysokiego garnka wsypać cukier i wlać wodę.Zagotować ,po czym wrzucić morele.Gotować 30 minut na małym ogniu.Mieszać ostrożnie ,tak by owoce się nie rozpadły.Przełożyć morele do wyparzonych słoików,do połowy ich wysokości.Syrop jeszcze trochę zagotować ,tak by zgęstniał i wlać do słoików.Szczelnie zakręcić.

Jeżeli mam słoiki i zakrętki poprzednio używane do innych przetworów ,to mimo dokładnego umycia zakładam na słoiki folię spożywczą ,która chroni przed innymi zapachami.Oprócz tego ,położona na ciepłą zawartość słoika -dodatkowo zabezpiecza i pozwala na dokładniejsze zamknięcie się słoików.Poprostu dokładniej przywiera do powierzchni słoja.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Wrz, 2009, 16:29:23 »
Śliwki w occie na dwa sposoby:

I sposób- 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek;3 szklanki wody;szklanka 6%octu;25 dag cukru;5 goździków;kawałek cynamonu.

Śliwki umyć,osączyć i ponakłuwać widelcem-wtedy nie pękają.Do garnka wlewamy wodę i ocet,dodajemy cukier i przyprawy;zagotować .Śliwki włożyć do dużego słoja i zalać gorącą zalewą;odstawić na 24 godziny.Następnego dnia płyn zlać do garnka ,zagotować i znów zalać śliwki gorącą zalewą.Czynność tę powtórzyć jeszcze trzy razy.
Ostatniego dnia zalewę zagotować ,śliwki ułożyć w słoikach typu twist,zalać gorącą zalewą,ostudzić ,zamknąć nakrętkami i przechowywać w suchym,chłodnym miejscu.

II sposób-2,5kg śliwek węgierek;2 szklanki 10% octu;niepełne 2 szklanki wody;10 goździków;cukier.

Śliwki umyć ,przepołowić ,odrzucić pestki;włożyć do emaliowanego garnka.Ocet z wodą i goździkami zagotować ,następnie ostudzić.Zalać śliwki zalewą,nakryć garnek pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin.Po tym czasie ocet zlać,a śliwki układać w słoikach ,przesypując każdą warstwę 2-3 łyżkami cukru.Słoiki zamknąć nakrętkami i odstawić w suche ,chłodne miejsce.
Po kilku dniach utworzy się kwaśno-słodka zalewa,a śliwki będą jędrne i bardzo smaczne.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Wrz, 2009, 16:54:29 »
Galaretka z jabłek

Składniki:2 kg jabłek-mogą być spady;cytryna;cukier;6 szklanek wody.

Przygotowanie:Jabłka umyć ,osuszyć i pokroić na cząstki ,odrzucając wszelkie części uszkodzone i nadgniłe.Cytrynę umyć ,sparzyć wrzątkiem ,ostudzić ,cienko obrać ze skórki.Jabłka i skórkę cytrynową włożyć do emaliowanego garnka ,wlać wodę ,zagotować.Garnek nakryć pokrywką i postawić na małym ogniu.
Po godzinie przecedzić sok przez podwójnie złożoną gazę-owoców nie wyciskać ,tylko zostawić na sicie ,aby ociekły.Na każdy litr soku wziąć 1 kg cukru;zagrzać w garnku sok ,dodać odmierzony cukier i mieszać,aż się rozpuści.Doprowadzić do wrzenia i następnie gotować na dużym ogniu przez 15 minut,bez pokrywki.W czasie gotowania zbierać tworzącą się pianę.Jeśli łyżeczka galaretki wylanej na oziębiony talerzyk natychmiast stężeje -galaretka jest gotowa.Jeśli nie ,gotować przez następne 5 minut i znów przeprowadzić próbę krzepnięcia.
Przełożyć galaretkę do małych słoików wyprażonych w piekarniku,zamknąć.Po ostudzeniu przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Uwaga:W ten sam sposób przygotowuje się galaretki z innych owoców.Skórkę cytrynową dodaje się tylko do jabłek,by podkreślić smak owoców.
Nie powinno się jednorazowo przyrządzać galaretki z większej ilości soku,niż podano w przepisie,gdyż długie gotowanie rozkłada pektyny.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Wrz, 2009, 15:28:29 »
Gruszki w rumie

Składniki :1,5 kg gruszek;1l wody;40 dag cukru;goździki ;kawałek cynamonu;rum.

Przygotowanie :Gruszki należy obrać ,przekroić na pół i usuwamy gniazda nasienne.Gotujemy zalewę z wody,cukru,goździków i cynamonu.Gruszki wkładamy do wyparzonych słoików,zalewamy gorącym przecedzonym syropem,do każdego słoika dodajemy po dwie łyżki rumu.Natychmiast zakręcamy.Pasteryzujemy 25 minut.


Sok z żurawin

Składniki :litr żurawin;1 kg cukru.

Przygotowanie :Żurawiny zalej gorącą wodą,tak żeby je przykryła,gotuj do chwili ,aż owoce się rozgotują.Sok przecedzić przez płótno do rondla,dodaj cukier.Gotuj 10 minut i odstaw z ognia.Kiedy ostygnie ,przelej do butelek,które szczelnie zamykamy.


Sok jagodowy

Składniki :2 kg jagód;40 dag cukru.

Przygotowanie:Jagody oczyszczone wrzucamy do sokowirówki lub wytłaczamy sok płócienną ściereczką.Mieszamy z cukrem i wlewamy do słoików.Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Wrz, 2009, 16:04:47 »
Dżem z aronii

Składniki :1 kg aroni;60 dag cukru.

Przygotowanie:Owoce umyć,połowę zmiksować ,dodać cukier ,zagotować ,zszumować .Włożyć pozostałe owoce aronii i dalej gotować .Gorący dżem nałożyć do wygotowanych lub wyprażonych słoików.Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.

Dżem z czarnych porzeczek i jabłek

Składniki :2 kg czarnych porzeczek;80 dag jabłek ;3 kg cukru;1,5 l wody.

Przygotowanie: Przygotować 2 emaliowane garnki.Do jednego włożyć umyte i przebrane porzeczki,wlać 2/3 szklanki wody.Gotować powoli,często mieszając ,aż owoce będą miękkie.
Do drugiego garnka wkładamy obrane ,oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki jabłka.Wlać pozostałą wodę i gotować na małym ogniu do miękkości.
Przełożyć porzeczki do garnka z jabłkami ,dodać cukier i mieszamy drewnianą łyżką ,aż się rozpuści.Dżem powoli doprowadzić do wrzenia ,gotować 10 minut.Zrobić próbę krzepnięcia .Gdy już będzie odpowiednio gęsty przekładamy do wyprażonych słoików,zamknąć zakrętkami i zostawić do wystudzenia.Dżem przechowywać ,jak pozostałe przetwory.
Uwaga:W ten sposób można przygotować dżem truskawkowo-agrestowy,wiśniowo-agrestowy,malinowo-porzeczkowy-należy tylko pamiętać ,że agrest,jabłka ,porzeczki i maliny zawierają pektynę -składnik żelujący.Inne owoce mają mało pektyny ,dlatego najlepiej robić dżemy z dwóch gatunków owoców.W innym przypadku dodać można środek żelujący-sposób użycia jest na opakowaniu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Wrz, 2009, 15:42:44 »
Konfitura ze smażonych skórek z cytrusów-dobra jako konfitura do świeżej bułki lub jako dodatek do ciast.

Składniki :50 dag skórek z cytrusów [pomarańczy ,grejpfrutów,cytryn,mandarynek];50 dag cukru;2/3 szklanki wody.

Przygotowanie:Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem,osuszyć naciąć skórkę w 6-8 miejscach i zdjąć wraz z białą okrywą. Włożyć skórki do emaliowanego garnka i zalać taką ilością zimnej wody ,by je przykryła; nakryć pokrywką i odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia wodę wylać,nalać świeżej ,doprowadzić do wrzenia i gotować skórki pod przykryciem przez 30 minut; ponownie zmienić wodę i gotować ,aż będą miękkie.Odcedzić i pokroić skórki w kostkę.
W garnku zagotować wodę ,dodać cukier i mieszając zagotować. Do wrzącego syropu włożyć skórki i gotować 5 minut,odstawić na 24 godziny. Na koniec znowu doprowadzić do wrzenia i dalej gotować przez 5 minut,po czym od razu przełożyć do słoików uprzednio wyprażonych ,zamknąć. Po ostudzeniu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Dżem cytrynowy
Składniki :4 duże cytryny; 4 pomarańcza ;1,2 kg cukru; 6 szklanek wody.
Przygotowanie: Cytryny i pomarańcza umyć,sparzyć wrzątkiem ,osuszyć ,przepołowić ,wycisnąć sok do dużego emaliowanego garnka i wlać 4 szklanki wody. Do małego garnka włożyć pestki wybrane z owoców i zalać 2 szklankami wody;nakryć pokrywką.
Skórki z owoców dwukrotnie zemleć w maszynce ,dodać do soku z wodą,nakryć pokrywką.Odstawić oba garnki na 24 godziny.Następnego dnia przelać wodę ,w której moczyły się pestki ,do dużego garnka a pestki odrzucić.
Garnek postawić na małym ogniu ,masę doprowadzić do wrzenia i powoli gotować ,aż skórki z cytrusów będą miękkie.Dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką ,aż całkowicie się rozpuści .Powoli doprowadzić do wrzenia .Gotować na dość dużym ogniu 10 minut. Zrobić próbę krzepnięcia .
Gotowy dżem przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików,zamknąć je pokrywkami i zostawić do wystudzenia.Dżem przechowywać ,tak jak inne przetwory-w suchym i chłodnym miejscu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przetwory na zimę
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Wrz, 2009, 00:51:20 »
Marmolada z mieszanych owoców

Składniki :50dag jabłek ;50 dag śliwek ;50 dag gruszek;50 dag zielonych pomidorów; 1 kg cukru.

Przygotowanie:Owoce muszą być zdrowe i dojrzałe.Należy je umyć ;z jabłek i gruszek usunąć gniazda nasienne,a śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki; pomidory pokroić w plastry .
Jabłka i gruszki pokroić na małe kawałki ;gruszki włożyć do rondla ,wlać 5 łyżek wody-przykryć i dusić 15 minut.Dodać rozdrobnione jabłka ,śliwki i pomidory- dusić na małym ogniu około 30 minut ,aż się rozgotują i powstanie jedna masa.Następnie przetrzeć wszystko przez sito i ponownie włożyć do rondla,dodać cukier i smażyć na małym ogniu mieszając ,aż marmolada zgęstnieje. Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoików,zamknąć.

Aby sprawdzić czy marmolada jest gotowa ,należy łyżkę przetworu rozsmarować na zimnym talerzyku i zrobić wgłębienie.Jeśli pozostaje trwały ślad ,marmolada jest gotowa,a jeśli zagłębienie znika -należy smażyć dalej.W ten sposób można sprawdzać wszystkie powyższe podanne przepisy na galaretki ,dżemy czy konfitury.

Przypomnienie- Gotowe słoiki przed odstawieniem do przechowywania trzeba koniecznie oznaczyć.Najlepiej przykleić naklejkę z opisem zawartości ,piszmy również rok przyrządzenia.