Majonez szafranowy-Słoiczek majonezu -400g;pół cytryny;duży ząbek czosnku;łyżeczka szafranu.
Wykonanie:-Majonez przełożyć do nieco większej miseczki,aby było możliwe swobodne wymieszanie składników.Wycisnąć sok z cytryny ,dodać do majonezu.Czosnek rozgnieść ręczną praską lub zetrzeć na tarce,dodać do majonezu.Dodać łyżeczkę przygotowanego roztworu szafranu.Całość dokładnie wymieszać.Przechowywać w lodówce.
Kawa z szafranem-namoczyć ćwierć łyżeczki szafranu w niewielkiej ilości ciepłej wody.Dolać 100ml.ciepłej wody.Odczekać 8 godz.aż woda zabarwi się na kolor czerwono złoty.Stosować w ilości 0.5
do 1 małej łyżeczki na filiżankę kawy.
Nalewka szafranowa: ćwierć łyżeczki szafranu zalać 0.5 l białej wódki ,odstawić na minimum 3 dni.Stosować w rozsądnych ilościach
Ryż szafranowy-Pod koniec gotowania ryżu dodać 2-3 łyżeczki przygotowanego uprzednio roztworu szafranu.
Lody szafranowe-Do przygotowanych do zamrożenia lodów śmietankowych dodać roztwór szafranu w ilości 1 łyżeczka na 25 dag lodów.
Napój szafranowy-Do szklanki zimnej wody dodać 1-2 łyżeczek roztworu z szafranu,5 łyżeczek soku z cytryny ,2 łyżeczki miodu.Całość dokładnie wymieszać.
Dlaczego podawałam miarkę -ćwierć łyżeczki -poprostu tyle jest szafranu w załączonym opakowaniu