Gulasz z soczewicy
Składniki-20 dag soczewicy;2 cebule;3 ząbki czosnku;3 liście laurowe;2 goździki;po łyżeczce curry,mielonej kolendry, suszonej szałwi;1-2 łyżki oleju;szklanka soku winogronowego lub jabłkowego;szklanka śmietanki;2 ładne brzoskwinie -mogą być z kompotu.
Przygotowanie-Soczewicę zalać przegotowaną wodą,odstawić na kilka godzin-minimum 2 godziny.
-Następnie dodać całą cebulę,liście laurowe,goździki i gotować najmniej 30 minut.
-Odcedzić wyjąć cebulę,liście laurowe i goździki.
-W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej,zeszklić drobno pokrojoną drugą cebulę i czosnek,wsypać curry,kolendrę,szałwię-wymieszać i chwilę smażyć. Należy pilnować,by czosnek się nie przypalił,bo robi się gorzki.
-Gdy już cebula jest podsmażona,dodać do niej soczewicę,sok owocowy i dusić około 20 minut.
-Zdjąć z ognia,zaprawić śmietanką,obłożyć brzoskwiniami -pokrojonymi w grube plasterki.