Autor Wątek: Przepisy wegetariańskie  (Przeczytany 6633 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sty, 2011, 22:39:32 »
Krokiety z sera

Składniki:400g sera ementalskiego;4 jajka;pieprz mielony;1 łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki mleka;bułka tarta;mąka krupczatka;tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: Ser utrzeć i zostawić na chwilę do obeschnięcia.Następnie wymieszać go z jajkami,pieprzem,posiekaną natką i mlekiem,ewentualnie zagęścić tartą bułką i wymieszać.Z masy formować małe krokiety,panierować je w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lut, 2011, 16:13:16 »
Kotlety z białej kapusty z pieczarkami

Składniki:50dag białej kapusty;25 dag pieczarek;2 jajka;1 cebula-10dag;2 łyżki masła;sól;pieprz;bułka tarta;o;iwa ;ub o;ej do smażenia.

Przygotowanie:Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę przekroić na pół i pokroić.
-Obrane i pokrojone pieczarki z cebulą zrumienić na maśle.
-Do garnka z wrzącą,posoloną wodą wrzucić pokrojoną kapustę i gotować 20-30 minut,do miękkości.
-Miękką kapustę odcedzić na durszlaku.
-Odcedzoną i ostudzoną kapustę oraz przesmażone pieczarki z cebulą-zemleć.
-Do zmielonej kapusty i pieczarek dodać jajka,sól i pieprz do smaku.Wyrobić na gładką masę.Gdyby masa była za rzadka,dodać bułki tartej.
-Z masy formować w dłoniach kotlety i obtaczać w tartej bułce.
-Smażyć na rumiano na oliwie lub oleju.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lut, 2011, 20:35:21 »
Kotlety z białej kapusty i fasoli

Składniki:50dag kapusty;20dag fasoli;2 cebule-20 dag;1 jajko;2-3 łyżki masła;3-4 łyżki bułki tartej;sól;pieprz;oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie:Fasolę przebrać,opłukać i namoczyć na noc.Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie,odcedzić i ostudzić.
-Kapustę oczyścić,wyciąć głąb,liście pokroić na części,ugotować w lekko posolonej wodzie,odcedzić i ostudzić.
-Fasolę i kapustę zemleć.
-Cebulę obrać,drobno poszatkować,zrumienić na maśle i dodać do zmielonej masy z kapusty i fasoli.
-Wbić jajko,doprawić solą,pieprzem i dokładnie wyrobić,jeśli masa jest trochę rzadka,dodać trochę tartej bułki.Z masy formować kotlety,obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.Kotlety mają być rumiane.
Podawać na gorąco z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lut, 2011, 20:34:52 »
biza wrzuciła przepis na cannelloni z mięsem,dziś wrzucę coś dla jaroszy.

Cannelloni z serem

Składniki:20 dag makaronu cannelloni;3 łyżki startego parmezanu;1 łyżka oleju;sól;2 łyżki masła do wysmarowania naczynia;kilka gałązek natki pietruszki do przybrania.

-Sos:5 pomidorów;3 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;sól;pieprz.

-Farsz:40 dag tłustego sera twarogowego;20 dag sera mozzarella;1 jajko;3 ząbki czosnku;szczypta gałki muszkatołowej;sól;pieprz.

Przygotowanie:Makaron ugotować al'dente w posolonej wodzie z dodatkiem oleju.Odcedzić,rozłożyć na talerzu,żeby rurki się nie zlepiły-ostudzić.
-Sos-pomidory sparzyć i przetrzeć przez sito.Obrany czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju,wyjąć go,a następnie wlać przecier pomidorowy i na bardzo małym ogniu dusić przez 10 minut.Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.
-Farsz-Obrany czosnek zmiażdżyć;mozzarellę zetrzeć na tarce do jarzyn;ser twarogowy rozetrzeć na gładką masę;dodać mozzarellę,czosnek,jajko,gałkę muszkatołową,sól,pieprz i starannie należy wymieszać.
-Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,wystudzone rurki napełnić farszem i ciasno układać w naczyniu.Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop.C.
-Przed podaniem polać sosem i posypać parmezanem.Przybrać gałązkami natki pietruszki.
-Makaron podawać w naczyniu w którym się zapiekał.
« Ostatnia zmiana: 11 Lut, 2011, 20:57:57 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Mar, 2011, 19:48:03 »
Tatar z białego sera

Składniki:200g tłustego białego sera; ½ szklanki śmietany; 1/2 łyżeczki soli; kilka kropli soku z cytryny; po jednym strąku zielonej i czerwonej papryki; korniszon; mała cebula; ½  pęczka natki pietruszki;10-12 nadziewanych papryką oliwek; łyżka ziaren marynowanego  zielonego pieprzu; po łyżce słodkiej papryki, kminku, kaparów i białego pieprzu.

Przygotowanie: Ser ucieramy ze śmietaną, solą i sokiem z cytryny na kremową masę.
-Paprykę –myjemy, usuwamy gniazda nasienne –kroimy w drobną kostkę.
-Cebulę  i korniszon –kroimy  w drobną kostkę.
-Pietruszkę drobno siekamy.
-Oliwki kroimy w plasterki- dodajemy pieprz,kminek , kapary i wszystkie te składniki mieszamy ,ewentualnie doprawiamy do smaku.
Porcje sera rozkładamy na talerzyki i obkładamy pokrojonymi składnikami .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Kwi, 2011, 16:56:59 »
Gołąbki z farszem warzywnym

Składniki:Główka białej kapusty,szklanka białego wytrawnego wina,szklanka wody,sok i otarta skórka z 1 cytryny;łyżeczka mielonych nasion kolendry;szczypta cukru;2 łyżeczki posiekanego szczypiorku.
Na farsz-dwa bakłażany;po dużym strąku żółtej i czerwonej papryki;szklanka ugotowanego ryżu;surowe jajko;sól;pieprz.

Przygotowanie:Kapustę blanszujemy i przelewamy zimną wodą.Rozdzielamy liście,usuwamy twarde''nerwy''.
-Farsz: Obrane bakłażany przekrawamy wzdłuż,usuwamy pestki,a miąższ kroimy w drobną kostkę i posypujemy solą.
-Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych,również kroimy w drobną kostkę.
-Papryki i bakłażany łączymy ze sobą i mieszamy z ugotowanym ryżem-wbijamy surowe jajko,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście kapusty,zwijamy je ciasno i układamy w rondlu na pozostałych,nie wykorzystanych liściach.
-Wino łączymy z wodą,sokiem i otartą skórką z cytryny,szczyptą cukru i kolendrą-zalewamy płynem gołąbki,przykrywamy  i gotujemy 40-50 minut na niewielkim ogniu
-Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Kuchnia postna  H.Szymanderska.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Maj, 2011, 22:19:49 »
Flaczki z jarzyn

Składniki:-Najlepsze są młode jarzyny-4 marchewki;2 pietruszki;pół selera;por;cebula;łyżka mąki;łyżeczka masła;15 dag makaronu-krajanki lub wstążek;łyżka sosu sojowego;majeranek;ćwierć łyżeczki imbiru;pieprz ziołowy;sól.

Przygotowanie:Makaron ugotować,zalać zimną wodą i odcedzić.
-Jarzyny oczyścić i pokroić w równe wąskie paseczki,gotować w sześciu szklankach wody.Kiedy będą miękkie,wlać do jarzyn rozmieszaną dokładnie mąkę z małą ilością wody.Zagotować ciągle mieszając.
-Dodać masło,przyprawy.Przed podaniem wrzucić ugotowany makaron i podgrzać - nie zagotować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Sty, 2012, 23:55:38 »
Zapiekanka makaronowo- warzywna

Składniki:Opakowanie włoszczyzny,pokrojonej w słupki -około 45 dag;10 oliwek bez pestek;25 dag makaronu;2 łyżki oleju;20 dag śmietany 18%;2 jaja;10 dag startego startego żółtego sera;po łyżeczce tymianku i oregano;sól;pieprz;tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie-Makaron gotować we wrzącej posolonej wodzie 3-4 minuty,odcedzić,ostudzić.
-Włoszczyznę podsmażyć na oleju,wymieszać z makaronem-dodać oliwki i zioła oraz pieprz i sól.
-Śmietanę roztrzepać z jajkami i lekko posolić.
-Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włożyć makaron z warzywami i zalać masą jajeczną,posypać żółtym serem.
-Zapiekać ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Sty, 2012, 21:55:00 »
Gulasz z soczewicy

Składniki-20 dag soczewicy;2 cebule;3 ząbki czosnku;3 liście laurowe;2 goździki;po łyżeczce curry,mielonej kolendry, suszonej szałwi;1-2 łyżki oleju;szklanka soku winogronowego lub jabłkowego;szklanka śmietanki;2 ładne brzoskwinie -mogą być z kompotu.

Przygotowanie-Soczewicę zalać przegotowaną wodą,odstawić na kilka godzin-minimum 2 godziny.
-Następnie dodać całą cebulę,liście laurowe,goździki i gotować najmniej 30 minut.
-Odcedzić wyjąć cebulę,liście laurowe i goździki.
-W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej,zeszklić drobno pokrojoną drugą cebulę i czosnek,wsypać curry,kolendrę,szałwię-wymieszać i chwilę smażyć. Należy pilnować,by czosnek się nie przypalił,bo robi się gorzki.
-Gdy już cebula jest podsmażona,dodać do niej soczewicę,sok owocowy i dusić około 20 minut.
-Zdjąć z ognia,zaprawić śmietanką,obłożyć brzoskwiniami -pokrojonymi w grube plasterki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Sty, 2012, 00:01:44 »
Kotlety z cebuli

Składniki: 2,5 szklanki gotowanego ryżu;1/4 szklanki posiekanej pietruszki;2,5 szklanki posiekanej cebuli;1 starty ząbek czosnku;1/4 szklanki ziaren słonecznika;1/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich;1 szklanka soku pomidorowego;1 łyżeczka majeranku;1 szkl. płatków owsianych;1 łyżka soli.Trochę tartej bułki.

Przygotowanie:Wszystkie składniki połączyć,dobrze wymieszać,uformować kotlety i obtoczyć w tartej bułce.
-Piec w piekarniku na lekko posmarowanej olejem blaszce przez 30-40 minut.


Kotlety z soczewicy

Składniki:2 szklanki gotowanej soczewicy;1 szklanka gotowanego ryżu;1 szklanka posiekanych pieczarek;1-2 cebule;1,5 łyżeczki soli;1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

Przygotowanie:Wszystkie składniki połączyć razem,jeśli masa będzie zbyt rzadka-dodać tartej bułki.
-Uformować kotlety i piec w piekarniku przez około 30minut.
-Można je równie usmażyć-uważajmy przy przewracaniu,aby się nie rozpadały.Najlepiej przewracać -jak już jedna strona będzie dobrze zrumieniona.

Do takich potraw wg mnie najlepiej podawać surówki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Sty, 2012, 23:43:56 »
Ryż z cebulą- jako dodatek do jarzyn lub do drugiego dania.

Składniki-2 pokrojone cebule;2 szklanki ryżu;1,5 łyżki Vegety;4 szklanki wody,łyżka oliwy.

Przygotowanie-Udusić cebulę na oliwie z oliwek,dodać pozostałe składniki -gotować do wyparowania wody-
-Garnek odstawić z ognia  i trzymać pod przykryciem przez 20 minut.Można garnek włożyć pod koc.
-Po tym czasie ryż jest gotowy do podania.

Można również ugotować ryż w torebkach i wymieszać z uduszoną cebulą,przyprawić do smaku..


Makaron po francusku-na 3-4 osoby.

Składniki:5 szklanek ugotowanego makaronu muszelki;0,5 szklanki pokrojonej pietruszki;1/4 szklanki przecieru pomidorowego;1 szklanka pokrojonych pomidorów;1 szklanka ugotowanej fasoli;2 szklanki ugotowanego szpinaku;1 szklanka duszonej cebuli;1 szklanka duszonych pieczarek;2 ząbki czosnku.

Przygotowanie- Wszystkie składniki wymieszać,podgrzać i podawać jako drugie danie.Można również potraktować jako tzw.danie jednogarnkowe-nawet smaczne ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Lip, 2012, 23:07:53 »
Bigos wegeteriański

Składniki:główka czerwonej kapusty; 250g białej fasoli;2-3 ząbki czosnku; pęczek cebulki dymki; po jednej łyżeczce gorczycy i nasion kopru; 2 łyżki oleju; 2 łyżki octu winnego; kieliszek scherry;sól; pieprz i kilka listków gorczycy.

Przygotowanie:-Dzień wcześnie zalewamy fasolkę ciepłą przegotowaną.Następnego dnia gotujemy ją do miękkości.Odcedzamy,a wywar pozostawiamy.
-Kapustę należy drobno poszatkować,dymkę drobno pokroić, czosnek drobniutko posiekać.
-W rondlu rozgrzać olej i wrzucić do niego gorczycę i koper,natychmiast przykryć i smażyć do chwili,kiedy nasiona gorczycy przestaną strzelać. Odkrywamy i dodajemy czosnek i dymkę.Chwilę jeszcze smażymy,uważając by cebula i czosnek się nie przypaliły.
-Dodajemy kapustę i bardzo dokładnie wszystkie składniki mieszamy.Chwilę podsmażamy na małym ogniu.
-Następnie dodajemy sól, pieprz, ocet i scherry oraz ugotowaną fasolę. Wszystko dokładnie mieszamy.
-Wlewamy 1/2 szklanki wywaru z fasoli i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
-Tak przygotowaną kapustę od czasu do czasu mieszamy.Gdy będzie już w miarę miękka,odkrywamy i dusimy do czasu,aż sos odparuje.
-Gdy kapusta będzie miękka -przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami gorczycy.


Jeśli zamiast czerwonej kapusty, wybierzemy kapustę białą,wówczas trzeba uważać,bo biała kapusta prędzej mięknie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Wrz, 2013, 23:28:08 »
Cukinia z pieczarkami

Składniki:3 małe cukinie; 15-20 dag pieczarek;3 łyżki oliwy;2 łyżki masła; sól; pieprz.

Przygotowanie:Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kostkę, najlepiej nie obierać.
-Oczyszczone pieczarki pokroić w płatki.
-Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać pieczarki i smażyć na nie dużym ogniu, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Odkładamy je na talerzyk.
-Na tym samym tłuszczu, rozgrzewamy pozostały tłuszcz i wkładamy cukinię. Smażymy mieszając od czasu do czasu-około 10 minut.
-Dodajemy podsmażone pieczarki, solimy, pieprzymy do smaku i chwilę podgrzewamy.

Można podawać z bagietką, smakuje również z grzankami.